ELS SINDICATS DE L’ENSENYAMENT DELS PAÏSOS CATALANS FAN FRONT COMÚ EN DEFENSA DEL CATALÀ

Els sindicats de l’ensenyament de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears fan front comú en defensa del català.
Les tres principals organitzacions es comprometen a frenar qualsevol retrocés de la llengua per part de la dreta, l’extrema dreta i els tribunals

Els tres sindicats majoritaris de l’ensenyament a Catalunya (USTEC·STEs), Illes Balears (STEI Intersindical) i País Valencià (STEPV-Iv) s’han compromès a fer front comú en defensa del català, juntament amb altres organitzacions, per frenar qualsevol retrocés de la llengua pròpìa a l’ensenyament.

Els responsables dels tres sindicats s’han reunit per buscar fórmules davant els atacs que està rebent el català en l’ensenyament arran de la formació de governs de dreta i extrema dreta al País Valencià i les Illes Balears i l’ofensiva judicial contra el model d’escola en català a Catalunya.

Les tres organitzacions alerten que “els acords de govern que aplicaran les noves autoritats, tant a les Illes Balears com al País Valencià, comportaran retrocessos importants en matèria lingüística, però també en el conjunt de l’ensenyament”. Per les tres organitzacions, aquests acords “perverteixen el terme ‘llibertat’ (d’elecció de llengua, d’elecció de centre, etc.), ja que amaguen que només pot elegir qui està en condicions de fer-ho”. Les mesures anunciades -afegeixen- “neguen a les persones castellanoparlants l’oportunitat d’aprendre la llengua pròpia del territori”.

Els sindicats destaquen que a les Illes Balears ja han pres possessió els nous consellers i, en educació, s’han començat a nomenar les primeres direccions generals i s’ha suprimit la Direcció General de Política Lingüística. Al País Valencià s’han nomenat les persones que formaran part del nou govern de Carlos Mazón. A Catalunya, tot i que no hi ha hagut eleccions autonòmiques, fa uns anys l’ensenyament està rebent una forta ofensiva judicial que intenta qüestionar el model d’immersió lingüística malgrat que té “un amplíssim suport entre la població catalana”. Aquesta ofensiva, adverteixen, “està afectant, de retruc, negativament tant el País Valencià com les Illes Balears”.

Els tres sindicats treballaran plegats en defensa de la llengua i han fet una primera proposta per fer front als atacs al català: animar la societat a subscriure’s a les publicacions periòdiques en català que s’editen en els tres territoris censurades pel regidor de Cultura ultradretà de Borriana a la biblioteca d’aquesta població de la Plana Baixa.
Informa:DIARIDELALLENGUA.CAT (20-VII-2023)

61 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: