ELS TRIBUNALS TORNEN A FER DE LES SEVES CONTRA EL CATALÀ: ARA, AL PAÍS VALENCIÀ

El Tribunal Superior de Justícia valencià ha anul·lat els projectes lingüístics dels col·legis Joaquim Muñoz de Torís (Ribera Alta) i Beata Inés de Benigànim (Vall d’Albaida). En tots dos casos, els magistrats consideren que aquestes dues escoles dedicaven més del doble de temps lectiu i les assignatures troncals, excepte llengua i literatura castellana, al català. D’aquesta manera admeten els recursos que deien que el castellà està discriminat.

En el cas de Torís, la resolució afirma que el projecte lingüístic del centre per a aplicar el Programa d’Educació Plurilingüe no justifica la proporcionalitat de la docència en cada una de les dues llengües oficials. Diu també que no compleix la condició d’impartir en castellà una assignatura troncal i, per tant, no compleix el mínim del 25% que marca la llei.
Proporcionalitat raonable

L’alt tribunal ha emès un comunicat on deixa escrit que “El pes del valencià i el castellà a l’educació plurilingüe sostinguda amb fons públics al País Valencià ha d’observar una proporció raonable i guardar un equilibri tant quant al temps lectiu com en el seu repartiment entre les assignatures troncals”.

Segons que s’afirma a la sentència, per a prendre aquesta decisió, el tribunal ha tingut en compte el context socioeducatiu i demolingüístic.

A banda de tombar els programes de les escoles de Toris i de Benigànim, el TSJ valencià ha avalat els projectes dels Centres d’Educació Infantil i Primària Villar Palasí de València i Vicenta Ruso de Santa Pola (Baix Vinalopó). En un cinquè procediment, la sala ha donat per bo el repartiment curricular entre les dues llengües en un centre concertat d’Elda (Vinalopó Mitjà), encara que ha estimat parcialment el recurs perquè considera que no s’han pres les mesures adequades per a l’alumnat amb dificultats d’aprenentatge.
Informa:VILAWEB.CAT (24-2-2022)

102 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: