ELS TURISTES CATALANS ATRAPATS A ETIÒPIA, INDIGNATS AMB LES AUTORITATS ESPANYOLES

Els turistes catalans atrapats a Etiòpia, indignats amb les institucions: “Ens hem trobat abandonats”
Els turistes sortiran aquest diumenge des d’Addis Abeba en un vol direcció Madrid.
(MARTA SÁNCHEZ )
El grup de 19 turistes d’arreu de l’Estat, la majoria d’ells catalans, que han estat atrapats durant 10 dies a Etiòpia després de l’esclat de violència al nord del país entre una guerrilla local i el govern estatal, van arribar aquest dissabte a la capital, Addis Abeba. Una de les integrants del grup, Núria Giménez, ha denunciat aquest diumenge a RAC1 la manca d’ajuda que han rebut de les institucions. “M’agradaria difondre que ens hem trobat molt abandonats, tant per l’ambaixada, com pel consultat, com pel govern espanyol i la Comunitat Europea, i Nacions Unides, que tampoc ha fet res”.
La Núria considera “vergonyós” que els hagi hagut de treure una persona influent d’Etiòpia: “Des del govern espanyol han estat incapaços de posar-se en contacte amb nosaltres. Estic molt decebuda”. En aquest sentit, ha criticat molt durament la tasca de l’ambaixador espanyol, Manuel Salazar Palma, que ha assegurat que “ha estat nul·la”, i que els va anar a rebre a l’aeroport: “Només va venir a buscar la foto”.
Evacuació de la zona de perill

La membre del grup, Núria, ha relatat que van poder sortir gràcies a l’ajuda d’una persona influent d’Etiòpia—presumptament vinculada amb l’agència Kananga, organitzadora del viatge— que va ser qui va parlar amb els militars per aconseguir que els vinguessin a buscar. “Des del consultat no s’ha fet res”, protesta. En aquest sentit, ha lamentat: “És complicat pensar que paguem uns governs i després siguin incapaços de treure 19 persones que es troben enmig d’un conflicte armat en un altre país”. Sobre el risc a la regió, ha reiterat que no hi havia cap avís per part del ministeri.

Sobre l’atenció psicològica que va oferir la consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret, tant per als familiars com per als afectats per la situació, la Núria ha detallat que els van trucar per oferir-los el servei. Pel que fa a la Moncloa, ha afirmat: “No hem rebut cap trucada, ni cap informació”. Respecte a l’ajuda que han rebut per part de l’agència, amb seu a Barcelona, que els va organitzar el viatge, ha destacat el paper de la guia durant aquests 10 dies: “Hem sentit tot el seu suport, ha estat amb nosaltres tot el dia. La Noelia, un 10”. Finalment, ha parlat d’algun dels moments més complicats que ha viscut durant aquests dies, i ha destacat el primer moment quan els van pujar a l’autocar, els van fer abaixar els caps i es veien persones obrint foc. I, en segon lloc, quan un dia es trobaven al pati i es van apagar totes les llums del poble i els van dir: “Pugeu a les habitacions”, tot el grup de turistes de l’Estat van entrar en una habitació, “la més allunyada de les escales”, i s’hi van amagar asseguts a terra. Segons ha explicat, en aquell moment va decidir enviar un missatge al cònsol honorari de Barcelona a Etiòpia, per avisar de la situació que estaven vivint.
Versió del govern espanyol

El Ministeri d’Exteriors del govern espanyol, per la seva banda, ha assenyalat que l’operació ha estat possible després d’intenses negociacions de l’ambaixada amb alts càrrecs del govern etíop, entre els quals, el conseller de Seguretat del primer ministre, a qui s’ha sol·licitat la protecció del grup i l’enviament d’un helicòpter militar per dur a terme l’evacuació via aèria després de comprovar que el trasllat per carretera era inviable per talls i presència de milicians i bandes criminals. Després de la confirmació de l’enviament de l’helicòpter de les Forces Armades etíops, l’ambaixada ha coordinat juntament amb el general al comandament de les forces que controlen la zona el trasllat del grup fins a Bahir Dar, on han estat allotjats fins a la seva partida en el matí del dissabte 12 d’agost en un vol comercial que els va traslladar fins a Addis Abeba.
Informa:ELNACIONAL.CAT (13-VIII-2023)

70 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: