El Suprem ha comen√ßat a escoltar aquest dimarts una versi√≥ radicalment diferent sobre la jornada que es va viure l’1-O. Despr√©s d’un llargu√≠ssim rosari de policies i gu√†rdies civils, avui ha arribat el torn dels votants de l’1-O. Davant del tribunal que jutja el proc√©s han desfilat algunes de les persones que estaven aquell dia als col¬∑legis electorals i van resultar ferides i alcaldes de poblacions afectades per les carregues policials.

Tots els testimonis han coincidit a explicar que eren a les seus electorals des de primera hora perqu√® aquella era per a molta gent una jornada molt important, d’il¬∑lusi√≥. Tots han adm√®s que es van veure sorpresos per l’embat¬†policial. “Gent plorant desesperada. Molta gent amb por. Se sentia gent al darrere que cridava els seus familiars”, ha explicat Joan Pau Salvador que era al col¬∑legi de Sant Carles de¬†la R√†pita: “La gent demanava que no ens peguessin”.

“Espont√†niament vam comen√ßar a cantar els Segadors mentre la policia formava. Van entrar per¬†la rampa i en aquell moment, suposo que per por es va fer el silenci”, ha explicat Ferran Soler del col¬∑legi Castell de¬†Dosrius.

Emili Gaya de Sant Esteve Sesrovires ha assegurat que tot i haver participat en nombroses manifestacions fins i tot durant el franquisme “mai no havia vist una formaci√≥ policial d’aquelles caracter√≠stiques”. “Ens vam quedar sorpresos”, ha adm√®s.

Tots ells han relatat com van anar les c√†rregues policials, els cops que van rebre i les escenes¬†a qu√® van assistir. “Recordo perfectament el soroll de la porra quan va obrir el cap d’una persona”, ha explicat un dels testimonis. Entre el p√ļblic, que en bona part acudia a acompanyar i fer costat els testimonis,¬†hi ha hagut qui no ha pogut contenir les ll√†grimes.

 

SOMRIURE IRÒNIC DEL JUTGE

 

Mentre interrogava el darrer testimoni, l‚Äôadvocat Andreu Van der¬†Eynde s‚Äôha quedat en silenci i el president del tribunal, Manuel Marchena, li ha demanat si tenia m√©s preguntes. ‚ÄúEstic pensant‚ÄĚ, ha replicat¬†l‚Äôadvocat. El jutge ha contestat¬†amb somriure ir√≤nic que les preguntes s‚Äôhan de ‚Äúportar pensades de casa‚ÄĚ. ‚ÄúVull recobrar la serenitat per exercir la defensa‚ÄĚ, ha argumentat Van der¬†Eynde. ‚ÄúDoncs recuperi la serenitat i faci les preguntes‚ÄĚ, ha tallat Marchena.

No obstant, la repassada de la jornada se l’ha emportat -un altre cop- l’advocada de l’Estat, Rosa Mar√≠a Seoane. Mentre preguntava al testimoni Albert Salvad√≥ sobre per quina porta havia entrat la policia al col¬∑legi electoral. El jutge s’ha comen√ßat a remoure i anava fregant la palma de m√† pel front i els ulls fins que finalment ha deixat caure el dit damunt del micr√≤fon. “Anem a intentar centrar-nos en aspectes de rellev√†ncia judicial. No podem perdre m√©s temps a saber¬†quina porta estava oberta o tancada”, ha advertint, a m√©s de recordar que el llangu√≠ssim llistat de testimonis previstos per a la jornada obliga a fer via.

“Les preguntes es fan amb la millor intenci√≥”, s’ha disculpat l’advocada de l’Estat. “Sens¬†dubte”, ha replicat Marchena. Per√≤ Seoane ha tancat aqu√≠ el seu interrogatori amb l’habitual “doncs, no hi ha m√©s preguntes” al qual recorre en aquests casos.

Aix√≤ ha passat abans del rec√©s del migdia, quan s’ha repr√®s la sessi√≥ del mat√≠, Seoane no era al seu lloc. S’ha encarregat de fer les preguntes l’advocada de l’Estat que l’acompanya Elena S√°enz.

Informa:ELNACIONAL.CAT (30-4-2019)