EMOTIU RETORN DE FORCADELL AL PARLAMENT: ” ÉS UN HONOR INCOMPARABLE “

Dos anys i mig després, Carme Forcadell ha tornat al Parlament de Catalunya en el marc d’una declaració conjunta dels presidents de la cambra per celebrar els quaranta anys del restabliment de la institució.

Rebuda per l’actual president, Roger Torrent, a l’entrada de la cambra, Forcadell ha estat aplaudida per desenes de diputats en aparèixer per l’escala principal de l’edifici. “Assumir la presidència del Parlament és un honor incomparable, però també comporta una gran responsabilitat”, ha reivindicat ja al Despatx d’Audiències, acompanya dels expresidents Núria de Gispert, Ernest Benach i Joan Rigol, a més de Torrent.

L’expresidenta, que compleix una pena d’11 anys i 6 mesos de presó per sedició, ha aprofitat el discurs per defensar llibertat d’expressió: “Un tresor immens que hem de preservar sempre”.

Així mateix, ha definit el Parlament com “la institució de la paraula lliure, de la veu plural del país, del diàleg polític sense límits” i l’ha presentat com “un espai de debat on tot el que preocupa a la ciutadania ha de poder ser expressat i debatut lliurement, amb l’únic límit de l’educació i el respecte degut per la resta de representants de la ciutadania”.

Forcadell també s’ha sincerat sobre els seus sentiments a l’hora d’assumir la presidència en un discurs marcadament feminista. “Sovint sents el pes de la història, d’estar a l’alçada dels que t’han precedit. Tot i les discrepàncies polítiques, som conscients que formem part d’un projecte que és el Parlament”, ha afirmat.

En aquest sentit, ha apel·lat a la continuïtat de la institució perquè “sovint els grans canvis demanen persistir en el temps” i ha posat com a exemple la igualtat entre homes i dones. “El Parlament s’ha acostat a la paritat numèrica en els seus diputats, però no l’ha assolit”, ha reconegut afegint que “cal fer un pas més”.

Un Torrent més reivindicatiu

El discurs de Torrent ha estat molt més centrar en el conflicte actual entre Catalunya i l’Estat. L’actual president de la cambra ha situat els efectes de la pandèmia de la Covid-19 i el conflicte amb l’Estat, el qual ha qualificat d'”anomalia democràtica”, com a “reptes immediats”.

També ha volgut dedicar unes paraules de suport i afecte a Forcadell, de la qual ha dit que compleix pena de presó per haver exercit el seu càrrec “amb dignitat democràtica”. “Carme, poques vegades s’ha fet evident la injustícia com en el teu cas”, ha lamentat.

“S’evidencien els límits del model autonòmic i del Règim del 78. Cal avançar en la revolució pacífica i democràtica, en què la ciutadania decideixi el seu futur polític i s’aturí la repressió contra l’independentisme”, ha defensat.

A més, Torrent s’ha atrevit a aventurar que “sense aquestes limitacions, el Parlament podria fer més en favor del benestar de la vida de les persones”. “40 anys després del restabliment democràtic, la ciutadania ha de poder escollir si vol o no un Parlament completament lliure. En democràcia això només es pot decidir amb un referèndum”, ha conclòs.
Informa:ELNACIONAL.CAT (4-9-2020)

254 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: