ENAMORAR-SE I PENJAR ELS HÀBITS: L’EX BISBE DE SOLSONA TÉ DRET A LA SEVA VIDA PRIVADA

“Enamorar-se i penjar els hàbits”.
( JOSÉ ANTICH )
Quan el mes d’agost passat, el dilluns dia 23, es va saber que el papa Francesc havia acceptat la renúncia de Xavier Novell com a bisbe de la diòcesi de Solsona, per raons personals, van circular tota mena de teories i de rumors sobre què havia passat amb el que al seu dia va ser conegut —i es va fer popular— com el bisbe més jove d’Espanya, amb només 41 anys.

Avui sembla que l’enigma de les raons personals ja s’ha revelat i darrere de la renúncia a continuar exercint com a pastor de l’Església hi ha una tendra història d’amor. Reconec que aquest diumenge he intentat saber-ne més coses, mentre a Novell li plovia a bots i barrals des de sectors entossudits a barrejar la manera com ha penjat els hàbits amb les seves posicions polítiques. Molts no li perdonen que, com a bisbe, Novell no va amagar que veia amb certa simpatia el moviment independentista i que el 2017 va demanar als feligresos que participessin en el referèndum sobre la independència de Catalunya. Quan els líders independentistes van ser empresonats no va dubtar a visitar-los a la presó.

El que els mitjans de comunicació han explicat aquest cap de setmana és una història d’amor del fins fa uns dies bisbe —a uns quants quilòmetres de Solsona, a la ciutat de Berga— amb Sílvia, una psicòloga amb dos fills, fruit del seu primer matrimoni al Marroc, que ha fet cursos de sexologia i que escriu novel·la eròtica. Xavier Novell ha decidit iniciar una nova vida, a la qual té dret i es mereix la privacitat de qualsevol ciutadà, encara que, en el seu cas, el trànsit de bisbe a seglar tingui un lògic interès.

Com s’ho ha pres la jerarquia religiosa? Pot tornar amb normalitat a la vida civil, en el seu cas a l’enginyeria, després d’estar al capdavant d’un bisbat? És necessària a més una explicació als seus feligresos de Solsona, amb els quals ha estat en contacte durant més de deu anys, que si desconeixien la seva història d’amor, a més, s’han quedat sense un comiat.

Diuen que Novell hauria comentat als seus íntims que s’havia enamorat i volia fer les coses bé. Sigui com sigui, el cert és que ha intentat afrontar la seva nova vida evitant la polèmica més pròpia de premsa rosa. Tampoc no ha protagonitzat una història tan sòrdida com la d’aquell bisbe de Palma de Mallorca, Javier Salinas Viñals, de 69 anys, que cada estiu rebia els reis a les portes de la catedral. Salinas es va aferrar al càrrec, després d’una intensa polèmica en la qual apareixien la seva secretària, una aristòcrata sevillana, un marit ofès, un terratinent adinerat que el va acusar d’adulteri i el PP de Balears. La marxa de Novell ha estat tan discreta com permet la renúncia d’un jove bisbe. Té dret, doncs, a aconseguir el respecte i la comprensió per viure la vida com ell decideixi. Llàstima que en el seu historial com a bisbe figurin declaracions en què ha faltat precisament a aquest respecte i a aquesta comprensió pel dret de cadascú a escollir la forma de viure la seva existència.
Informa:ELNACIONAL.CAT (6-IX-2021)

116 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: