Pronòstic ajustat. El candidat d’ERC, Ernest Maragall, seria el guanyador de les eleccions municipals a Barcelona a poca distància de l’actual alcaldessa, Ada Colau, de BComú, i del cap de llista del PSC, Jaume Collboni. Aquest seria el resultat quan falten 23 dies per a la celebració dels comicis, el diumenge 26 de maig, segons les dades d’una enquesta de Feedback per a ElNacional.cat. El sondeig es basa en una mostra de 800 entrevistes telefòniques realitzades just després de les eleccions generals espanyoles, entre dilluns 29 d’abril i el dijous 2 de maig.

Tres forces es disputen l’hegemonia a la capçalera de la cursa electoral. Així, el sondeig atorga la victòria a ERC, que doblaria la seva representació a l’Ajuntament de la capital catalana  en passar dels actuals 5 a 10 regidors i un 20,77% dels vots. BComú, que va guanyar les eleccions del 2015, es veuria desplaçada a la segona posició amb 9 regidors; en perdria 2 i obtindria un 19,62% dels vots. El tercer lloc seria per als socialistes, que, com ERC, també doblen escons, de 4 a 8, i obtenen un 18% del vot.

A continuació se situa la candidatura de Cs-Valls BCN 2019, encapçalada per Manuel Valls, que obté 7 llocs. Així, l’ex primer ministre francès es queda molt lluny d’aspirar a l’alcaldia, tot i sumar 2 regidors als 5 obtinguts pels taronges amb Carina Mejías als anteriors comicis i obtenir un 15,85% dels vots.

L’espai que representava l’antiga CiU queda reduït a la meitat. L’enquesta atorga 4 regidors a Junts per Barcelona, la marca local de Junts per Catalunya encapçalada pel conseller empresonat Joaquim Forn i amb Elsa Artadi com a número 2, i un 9,08% dels vots.  L’extinta CiU, encapçalada per l’exalcalde Xavier Trias, va aconseguir 10 regidors el 2015.

Tanca el rànquing el PP, liderat per Josep Bou, que mantindria els tres regidors actuals dels populars amb un 6,74% dels vots. Queda per sota del 5% preceptiu i, per tant, fora de l’ajuntament, la CUP, encapçalada per Anna Saliente, que obté un 3,16% dels vots i perdria així els 3 regidors obtinguts als anteriors comicis. Tampoc assoleix representació la llista independentista de Jordi Graupera, Barcelona és Capital, amb un 3,70% dels vots.

No obstant això, l’efecte campanya podria determinar que finalment Barcelona és Capital i/o la CUP accedissin a l’Ajuntament, la qual cosa incrementaria la fragmentació del mapa electoral municipal. El sondeig registra un 28,4% d’indecisos i, després de les eleccions espanyoles de diumenge passat, s’espera un increment de la participació electoral, fins a arribar al 72,1%.

Pactes de govern

Amb els resultats previstos, la força més votada, ERC, necessitaria pactar amb almenys dues lllistes més per investir Ernest Maragall com a alcalde per majoria absoluta -21 dels 41 regidors-, ja fos mitjançant un pacte amb els comuns i JxCat (23 regidors) o amb els comuns i el PSC (27 regidors). Sobre el paper, també es podria donar una majoria ERC-PSC-JxCat (22 regidors).

Els partits independentistes que obtenen representació (ERC i JxCat) no podrien sumar una majoria en solitari -obtindrien 14 regidors-, però tampoc els unionistes: PSC, Cs-Valls i PP en sumarien, com a màxim, 18.

Fitxa tècnica:
  • Àmbit: Barcelona.
  • Univers: Població més gran de 18 anys empadronada a Barcelona i amb dret a vot en unes eleccions municipals.
  • Mètode: Enquesta telefònica.
  • Mostra: 800 enquestes.
  • Quotes: Proporcionals a tres variables: (1) estructura per grups d’edat, (2) sexe i (3) control per districtes de la ciutat.
  • Condicions estadístiques: Marge d’error total possible de +3,53%, per una població infinita (cens de 1.161.140 persones), amb un nivell de confiança del 95,5%, on K=2, i el supòsit de màxima indeterminació (p=q=50/50).
  • Treball de camp: Les enquestes s’han realitzat entre el dilluns 29 d’abril i el dijous 2 de maig de 2019.
  • Informa:ELNACIONAL.CAT (4-5-2019)