Pron√≤stic ajustat. El candidat d’ERC, Ernest Maragall,¬†seria el guanyador de les eleccions municipals a Barcelona a poca dist√†ncia de l’actual alcaldessa, Ada Colau, de BCom√ļ, i del cap de llista del PSC, Jaume Collboni. Aquest seria el resultat quan falten 23 dies per a la celebraci√≥ dels comicis, el diumenge 26 de maig,¬†segons les dades d’una enquesta de Feedback per a ElNacional.cat. El sondeig es basa en una mostra de 800 entrevistes telef√≤niques realitzades just despr√©s de les eleccions generals espanyoles, entre dilluns 29 d’abril i el dijous 2 de maig.

Tres forces es disputen l’hegemonia a la cap√ßalera de la cursa electoral.¬†Aix√≠, el sondeig atorga la vict√≤ria a ERC, que doblaria la seva representaci√≥ a l’Ajuntament de la capital catalana¬†¬†en passar dels actuals¬†5 a 10 regidors i un 20,77% dels vots. BCom√ļ, que va guanyar les eleccions del 2015, es¬†veuria despla√ßada a la segona posici√≥ amb 9 regidors; en perdria 2 i obtindria un 19,62% dels vots. El tercer lloc seria per als socialistes, que, com ERC, tamb√© doblen escons, de 4 a 8, i obtenen un 18% del vot.

A continuaci√≥ se situa la candidatura de Cs-Valls BCN 2019, encap√ßalada per Manuel Valls, que obt√© 7 llocs. Aix√≠, l’ex primer ministre franc√®s es queda molt lluny d’aspirar a l’alcaldia, tot i sumar 2 regidors als 5 obtinguts pels taronges amb Carina Mej√≠as als anteriors comicis i obtenir un 15,85% dels vots.

L’espai que representava l’antiga CiU queda redu√Įt a la meitat. L’enquesta atorga 4 regidors a Junts per Barcelona, la marca local de Junts per Catalunya encap√ßalada pel conseller empresonat Joaquim Forn i amb Elsa Artadi com a n√ļmero 2, i un 9,08% dels vots.¬†¬†L’extinta¬†CiU, encap√ßalada per l’exalcalde Xavier Trias, va aconseguir 10 regidors el 2015.

Tanca el r√†nquing el PP, liderat¬†per Josep Bou, que mantindria els tres regidors actuals dels populars amb un 6,74% dels vots. Queda per sota del 5% preceptiu i, per tant, fora de l’ajuntament, la CUP, encap√ßalada per Anna Saliente, que obt√© un 3,16% dels vots i perdria aix√≠ els 3 regidors obtinguts als anteriors comicis. Tampoc assoleix representaci√≥ la llista independentista de Jordi Graupera, Barcelona √©s Capital, amb un 3,70% dels vots.

No obstant aix√≤, l’efecte campanya podria determinar que¬†finalment Barcelona √©s Capital i/o la CUP accedissin a l’Ajuntament, la qual cosa incrementaria la fragmentaci√≥ del mapa electoral municipal. El sondeig registra un 28,4% d’indecisos¬†i, despr√©s de les eleccions espanyoles de diumenge passat, s’espera un increment de la participaci√≥ electoral, fins a arribar al 72,1%.

Pactes de govern

Amb els resultats previstos, la força més votada, ERC, necessitaria pactar amb almenys dues lllistes més per investir Ernest Maragall com a alcalde per majoria absoluta -21 dels 41 regidors-, ja fos mitjançant un pacte amb els comuns i JxCat (23 regidors) o amb els comuns i el PSC (27 regidors). Sobre el paper, també es podria donar una majoria ERC-PSC-JxCat (22 regidors).

Els partits independentistes que obtenen representació (ERC i JxCat) no podrien sumar una majoria en solitari -obtindrien 14 regidors-, però tampoc els unionistes: PSC, Cs-Valls i PP en sumarien, com a màxim, 18.

Fitxa tècnica:
  • √Ämbit: Barcelona.
  • Univers: Poblaci√≥ m√©s gran de 18 anys empadronada a Barcelona i amb dret a vot en unes eleccions municipals.
  • M√®tode: Enquesta telef√≤nica.
  • Mostra: 800 enquestes.
  • Quotes: Proporcionals a tres variables: (1) estructura per grups d‚Äôedat, (2) sexe i (3) control per districtes de la ciutat.
  • Condicions estad√≠stiques: Marge d‚Äôerror total possible de +3,53%, per una poblaci√≥ infinita (cens de 1.161.140 persones), amb un nivell de confian√ßa del 95,5%, on K=2, i el sup√≤sit de m√†xima indeterminaci√≥ (p=q=50/50).
  • Treball de camp: Les enquestes s‚Äôhan realitzat entre el dilluns 29 d‚Äôabril i el dijous 2 de maig de 2019.
  • Informa:ELNACIONAL.CAT (4-5-2019)