ERC ALERTA EL PSOE QUE NO HI HAURÀ DIÀLEG AMB REPRESSIÓ

No hi pot haver un diàleg real amb el govern espanyol si continua la repressió. Aquesta és l’advertència que ha llançat ERC en els discursos polítics del congrés nacional del partit. La secretària general d’ERC, Marta Rovira, ha alertat que no es pot resoldre el conflicte si es manté la repressió i no es negocia una amnistia per als represaliats, en un moment en què les converses amb el PSOE estan congelades després del reconeixement del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que Oriol Junqueras va obtenir la immunitat com a eurodiputat en ser elegit. ‘No és possible un diàleg honest, responsable i en igualtat de condicions sense desbrossar el camí de la repressió’, ha afirmat Rovira en una videoconferència des de l’exili. El coordinador general d’ERC, Pere Aragonès, ha redoblat la pressió. Ha advertit que només es pot obrir una nova etapa després de les eleccions del 10-N ‘si la política desplaça la repressió’ i ha exigit que l’estat espanyol compleixi amb la sentència del TJUE. És a dir, que Junqueras sigui alliberat i que s’anul·li la sentència que el va condemnar a tretze anys de presó. En un missatge d’àudio gravat des de la presó dels Lledoners, el president d’ERC ha sentenciat que la independència és irreversible i, un nou referèndum, inevitable. ‘Ho tornarem a fer’, ha garantit.

Si la condició de la fi de la repressió es compleix, Aragonès ha assegurat que ERC farà de ‘trenca-gels dels murs del bloqueig’ i que obrirà camí per a establir un diàleg que saben que serà difícil i que no entomen amb ‘ingenuïtat’. El coordinador general d’ERC ha defensat que s’obrin camins a la negociació política aprofitant les ‘escletxes’ de la conjuntura, i ha promès que el partit posarà sobre la taula l’amnistia, l’autodeterminació i la constitució de la república. No serà, tanmateix, un camí fàcil: ‘Haurem de prendre decisions complexes, assumir la responsabilitat d’aquell que les urnes han posat al capdavant’, ha admès. A més, ha raonat que la repressió, que volia acabar amb el partit, els ha fet ‘més forts’ com a organització i a les urnes.

ERC ha llençat aquesta advertència al PSOE davant de la insistència del govern espanyol que la sentència del TJUE no ha d’ésser un obstacle per a la negociació per a la investidura de Pedro Sánchez. La portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, va apuntar ahir que no donaran instruccions ad hoc a l’advocacia de l’estat, que actuarà ‘atenent a l’interès general’ i sobre els principis de la legalitat. De fet, consideren que les negociacions s’han de desvincular de les decisions judicials.

‘Ser més per a guanyar’

ERC insisteix que s’han d’enfortir per a assolir la independència i, de fet, aquest congrés nacional consagrarà l’estratègia de l’ampliació de majories per a eixamplar la base. ‘Resulta evident que necessitem ser més per a guanyar’, ha dit Rovira, conveçuda que només s’avança quan es generen grans consensos i que és necessari que el projecte independentista no sigui percebut com una amenaça per una part de la ciutadania, al mateix temps que el moviment guanya suports internacionals. En la mateixa línia, Aragonès ha defensat una estratègia que apel·li a tota la població i faci viable la constitució del nou estat. Aquesta és la via, segons Rovira, perquè un nou referèndum sigui efectiu: ‘Només guanyant legitimitat política podrem fer valdre un referèndum i el resultat del mateix’. Junqueras ha assegurat que aquest moment, imprescindible per a obtenir una nova validació democràtica, arribarà. ‘Sabem que ha d’arribar i la nostra proposta de solució segueix sent la mateixa, la independència de Catalunya’, hi ha afegit.

ERC no descarta la via unilateral en l’estratègia d’acumulació de forces

El congrés d’ERC, amb 1.700 militants inscrits, aprovarà avui la ponència política i una reforma dels estatuts. La ponència es basa en aquesta estratègia d’acumulació de forces que incideix en la necessitat d’ampliar la base social de l’independentisme i d’enfortir-lo, i que situa el referèndum com a única sortida per la resolució del conflicte, ja sigui acordat, forçat o convocat sense l’acord de l’estat espanyol. Després del procés de negociació d’esmenes, ERC no descarta ‘qualsevol camí democràtic i pacífic’ per a transitar cap a la independència, cosa que implica que la via unilateral queda oberta malgrat la prioritària sigui la negociada. D’altra banda, els estatuts del partit preveuen que el president i la secretària general puguin exercir el seu càrrec durant dotze anys de manera ininterrompuda, i estableixen una clàusula aplicable a Junqueras i Rovira perquè aquest termini se suspengui en cas que un dels dos càrrecs no hagi pogut desenvolupar plenament les seves funcions per causes alienes a la seva voluntat i a l’organització.

Informa:ELNACIONAL.CAT (21-12-2019)

226 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: