ERC APRESSA L’INDEPENDENTISME A ARRIBAR A UN ACORD DE GOVERN ” SENSE MÉS DEMORA “

Davant la possibilitat que JxCat pugui ajornar el debat d’investidura si no hi ha acord per formar govern, ERC ha aprofitat l’acte de commemoraciĂł dels 90 anys per pressionar el partit de Carles Puigdemont i tambĂŠ la CUP. “Necessitem un Govern fort sense mĂŠs demora”, ha afirmat el vicepresident de l’executiu en funcions i tambĂŠ presidenciable d’ERC, Pere Aragonès, des de l’escenari que el partit ha instal¡lat a la rambla de Sants de Barcelona. El lloc no l’han triat a l’atzar, sinĂł que va ser en aquest barri on es va fundar ERC ara fa noranta anys. I ĂŠs precisament el llegat del partit el que han volgut reivindicar Pere Aragonès, el president Oriol Junqueras, la secretĂ ria general Marta Rovira i tambĂŠ la portaveu, Marta Vilalta, per reclamar la necessitat de constituir un nou govern de la Generalitat que posi els valors del republicanisme al davant.

“Hem d’obrir una nova etapa desprĂŠs de moltes dificultats i això no es fa amb un simple intercanvi de responsabilitats”, ha avisat el mateix Aragonès en el seu discurs. El dirigent republicĂ  ha aprofitat l’avinentesa per demanar que tothom hi posi “de la seva part” per construir unes “noves bases que permetin iniciar una nova etapa de progrĂŠs i llibertat”. “Som conscients de la urgència del moment”, ha insistit. Considera urgent que es constitueixi un nou executiu a Catalunya per fer front a la crisi socioeconòmica i sanitĂ ria derivada de la pandèmia, i tambĂŠ per “trencar amb la dinĂ mica antirepressiva i enfilar una sortida democrĂ tica” al conflicte amb l’estat espanyol. De fet, aquesta Ăşltima qĂźestiĂł ĂŠs el principal escull en què estan encallats els tres partits independentistes. Concretament, no es posen d’acord amb l’òrgan de coordinaciĂł independentista per intentar evitar que passi el que va passar l’anterior legislatura.

“El 14 d’abril del 1931 i l’1-O sĂłn nexes de la lluita per la llibertat de Catalunya. Totes dues dates estan unides pel fill roig d’esperança i de justĂ­cia i l’hem de continuar, perquè ens ha donat tota la força”, ha defensat Aragonès. L’actual vicepresident del Govern ha apel¡lat tambĂŠ als comuns perquè s’afegeixin a la majoria que defensa el referèndum i l’amnistia per solucionar el conflicte catalĂ . Però tambĂŠ a l’independentisme, perquè “sĂ piga utilitzar la força” que els atorga haver superat el 50% dels vots per primera vegada.
Els 90 anys de republicanisme d’ERC

Oriol Junqueras i Marta Rovira tambĂŠ han intervingut en l’acte d’aquest matĂ­ per reivindicar els noranta anys de “republicanisme” d’ERC. “Noranta anys de compromĂ­s i coherència”, ha defensat Rovira. Junqueras, aprofitant el vessant d’historiador, ha fet un repĂ s dels orĂ­gens del partit constatant que ha sigut el que “mĂŠs ha patit la repressiĂł” al llarg de la història. Però ha demanat no “lamentar-se” per la situaciĂł, perquè els seus predecessors van viure en situacions “mĂŠs difĂ­cils”.

“És normal i gairebĂŠ inevitable que el principal rival, aquells que l’antic règim perceben com a principal rival, sigui ERC”, ha afirmat. En aquest sentit, ha presentat el feixisme com el principal enemic dels republicans, un feixisme que ha afirmat que encara perdura avui. “Vam patir-ne les conseqßències durant quaranta anys. I el feixisme va sobreviure en herència de la dictadura conservant determinats Ă mbits de poder en l’exèrcit o la judicatura, i ho constatem cada dia. ERC ha sigut sempre l’objectiu d’aquelles formes de poder”.

Marta Vilalta ha agraĂŻt la tasca dels principals dirigents republicans al llarg de la història. Se l’escoltaven des de baix de l’escenari bona part dels consellers actuals d’ERC, des de Josep BargallĂł fins a Alba VergĂŠs, aixĂ­ com tambĂŠ la vicepresidenta primera de la mesa del Parlament, Anna Caula, i tambĂŠ l’exconsellera d’Agricultura arribada fa pocs dies de l’exili, Meritxell Serret. Però tambĂŠ hi eren històrics del partit com Joan PuigcercĂłs i Joan Ridao, a mĂŠs de l’exconseller Xavier Vendrell.
Informa:ARA.CAT (20-3-2021)

229 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: