ERC CELEBRA UN PUNT D’INFLEXIÓ EN LA NEGOCIACIÓ QUE JUNTS NEGA

ERC no explorarà altres alternatives i continuarà negociant un govern de coalició amb JxCat. La secretària general adjunta d’Esquerra, Marta Vilalta, ha assegurat que dissabte hi va haver un “punt d’inflexió” en la segona reunió a la presó dels Lledoners i això els fa albirar un principi d’entesa en els “dies o hores” vinents. “Creiem que som a prop d’un possible acord”, ha dit Vilalta. El primer de maig es va superar el llindar de l’ultimàtum que Esquerra havia fet a Junts sense que hi hagués un pacte. ERC considera que hi ha hagut un “canvi de tendència” en les negociacions, malgrat que no ha concretat les carpetes en què s’ha avançat i que JxCat ha negat que ja hi hagi cap entesa estratègica. En aquest sentit, Junts no ha vist “cap punt d’inflexió” des de dissabte sinó una continuïtat en l’avenç de les converses. Per aquesta raó, ha suggerit que Esquerra havia de “justificar” que s’hagués superat “l’ultimàtum” del primer de maig sense que hi hagi hagut canvis. Un ultimàtum que, segons que ha insistit la portaveu de JxCat, Elsa Artadi, els republicans van formular pels mitjans de comunicació però del qual no s’ha parlat en la taula de negociació.

Després d’una setmana amb dues reunions als Lledoners, ERC ha volgut fer valdre la implicació en les negociacions dels seus màxims dirigents. Vilalta ha subratllat que dissabte hi van tornar a participar Pere Aragonès i Oriol Junqueras per part d’ERC, i ha dit que la reunió els va permetre d’identificar en Junts una “bona voluntat” per a l’acord que els porta a “aparcar”, si més no temporalment, la possible configuració d’un govern en solitari d’ERC amb el suport de Junts. Per contra, Artadi ha subratllat que Esquerra no ha posat mai sobre la taula la possibilitat de formar un executiu monocolor i ha constatat que fins ara les converses han anat dirigides a formar-ne un de conjunt. És més, JxCat ha tret rellevància a la segona trobada als Lledoners afirmant que “cada reunió és útil i serveix per a avançar”.

Els dos partits mantenen en tensió l’estira-i-arronsa públic sobre el calendari. ERC continua defensant la necessitat d’un acord imminent però Junts no es vol lligar a cap més termini que no sigui el límit legal del 26 de maig per a evitar una repetició electoral. Vilalta ha alertat que seria “irresponsable” esgotar els dies fins el 26, però Junts considera prioritari tancar un acord complet.

En una compareixença de premsa posterior a l’executiva del partit, Artadi també ha anunciat que, si hi havia acord, no tan sols el sotmetrien a la valoració de l’executiva sinó que també voldrien saber el parer dels afiliats. “Han de ser les bases les que decideixin cap on caminem després d’aquests mesos”, ha dit.
Informa:VILAWEB.CAT (3-5-2021)

227 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: