ERC EN UNA CRUÏLLA HISTÒRICA: AUTONOMIA O INDEPENDÈNCIA

“ERC en una cruïlla històrica: Autonomia o Independència ”

La consulta a la militància republicana reforçaria sens dubte el partit sigui quina sigui la seva decisió.

(JOAN PUIG )

Diario.es, dirigit per Ignacio Escolar, una persona molt ben connectada amb l’esquerra espanyola i amb l’entorn d’ERC proper a Rufián i Tardà, ahir va publicar que republicans i socialistes tenien un acord gairebé tancat, a l’espera d’un darrer document que en concretés els detalls i que, casualment, seria aprovat pel Consell Nacional dels republicans convocat d’urgència dilluns vinent, també casualment després de la decisió del Tribunal de la UE.

La notícia va sacsejar les xarxes, i fonts oficials d’ERC ho van desmentir contundentment a La República. Segons ha explicat Jordi Basté a El Món a RAC 1 -recordem que està molt ben connectat amb els sectors dels republicans que fa temps que treballen a favor de la investidura de Sánchez- la filtració d’Escolar ha provocat una forta emprenyada a la direcció republicana. Caldria matisar, sobretot, que l’emprenyada afecta la part de la direcció que no veu de cap de les maneres l’abstenció a canvi de promeses sense consistència que, tal com explica El Diario.es, són promeses que recorden l’etapa Zapatero.

Aclarida aquesta desinformació, no és menys cert que els republicans es troben en una cruïlla històrica: el PSOE i Podemos no tenen més remei que arribar a un acord amb ERC. Aquesta responsabilitat comença a pesar entre els republicans, ja que el PSOE, és a dir l’Estat Espanyol, no vol donar cap compromís de resolució política al conflicte existent, fet que provoca una situació complicada a l’històric partit independentista per excel·lència.

El calendari també ho complica tot. Si demà el Tribunal de Justícia de la UE li dóna la raó a Junqueras, i en conseqüència (encara que no de manera immediata) també a Puigdemont, Comín i Ponsatí, la pressió augmentarà cap als republicans poques hores abans d’un Congrés Nacional que, en principi, semblava tranquil i controlat, però que, ara que els militants republicans veuen que es mouen acords i que potser no en seran informats, és probable que no ho sigui tant.

La direcció d’ERC faria bé de parlar clar a les seves bases i als seus votants. Si el desmentiment d’ahir era fals i volen acabar abstenint-se, farien bé que dissabte vinent ho expliquessin amb claredat al Congrés Nacional republicà i que es comprometessin a realitzar una consulta vinculant a la militància sobre el document que, segons explica el Diario.es, ja tindrà a punt la direcció del partit.

Així i només així es reforçaria la decisió sigui quina sigui.

No fer-ho i deixar la decisió per al Consell Nacional d’ERC pot ser letal, com ho va ser la decisió per aprovar el finançament ara fa 10 anys amb el govern del PSOE, que va comportar la caiguda electoral dels republicans, la sortida de Joan Puigcercós i l’arribada d’Oriol Junqueras. La consulta a la militància republicana reforçaria sens dubte el partit sigui quina sigui la seva decisió.

Informa:LAREPUBLICA.CAT (19-12-2019)

221 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: