ERC ES FIXA COM A OBJECTIU QUE EL CATALÀ TINGUI LA MEITAT DE LA QUOTA AUDIOVISUAL

“ERC es fixa com a objectiu que el catal√† tingui la meitat de la quota audiovisual”.
Els republicans reclamen en la negociaci√≥ amb la Moncloa que el percentatge per a lleng√ľes de l’Estat, inicialment previst en un m√≠nim del 15%, es reparteixi equitativament entre el castell√† i les cooficials
( SARA GONZ√ĀLEZ )
El primer round va ser divendres: el govern espanyol es va comprometre a “potenciar i fomentar el catal√†” a la llei de l’audiovisual i, a canvi, ERC no va presentar una esmena a la totalitat als pressupostos de l’Estat. Ara, per√≤, ve la segona part, fruit de la inconcreci√≥ inicial: fixar el percentatge. Segons ha pogut saber Naci√≥Digital, els republicans reclamen que la quota de catal√† de les plataformes a la carta sigui “la meitat” del que es reservi per a lleng√ľes de l’Estat. Encara no s’ha entrat al detall num√®ric, insisteixen els implicats en la negociaci√≥, per√≤ s√≠ en l’argument que s’ha d’anar m√©s enll√† dels termes quantitatius i apuntalar tamb√© els qualitatius, √©s a dir, la visibilitat que tenen els productes doblats o subtitulats en catal√†.

La negociaci√≥ contrarellotge que es va produir la setmana passada no va permetre que s’an√©s m√©s enll√† del comprom√≠s per part del govern espanyol de reservar un percentatge que garanteixi la producci√≥, el doblatge i la subtitulaci√≥ en lleng√ľes cooficials (catal√†, castell√† i euskera), una aposta que fins aquell moment no s’havia verbalitzat. En la interlocuci√≥ amb la Moncloa i, m√©s en concret, amb el ministre de la Presid√®ncia, F√©lix Bola√Īos, ERC va intentar blindar un comprom√≠s m√©s espec√≠fic que √©s el que a hores d’ara continua en discussi√≥. “Ara hem d’aterrar l’acord verbalitzat”, expliquen fonts implicades en la negociaci√≥.

L’esborrany de la llei, que s’ha de cenyir a la directiva europea, fixa que un 30% del cat√†leg de plataformes com Netflix, HBO o Disney+ ha d’estar reservat a obra europea i que la meitat sigui per al castell√† o altres lleng√ľes cooficials. Els republicans celebren que, per ara, de facto, s’ha aconseguit canviar aquesta o per una i -caldr√† veure com queda el redactat final-, fet que garanteix la pres√®ncia del catal√†, per√≤ ara falta acordar en quina proporci√≥. El moll de la negociaci√≥ de la Moncloa amb el Govern se centra en qu√® aquesta quota per a lleng√ľes de l’estat espanyol es reparteixi a parts iguals entre el castell√† i les lleng√ľes cooficials.

Tal i com estan ara fixats els percentatges, aix√≤ suposaria aproximadament un 7,5% per al catal√† i les altres lleng√ľes cooficials. Tot i aix√≤, les xifres poden variar en funci√≥ de com evolucioni l’esborrany de la llei i, en tot cas, el plantejament continuar√† sent reclamar la meitat. La part catalana en negociaci√≥ exposa, a m√©s, que cal anar m√©s enll√† del percentatge. Garantir una proporci√≥ determinada en el cat√†leg de les plataformes en catal√†, argumenten, √©s tan senzill com incloure producci√≥ antiga. “No volem que ho solucionin posant a la carta Plats Bruts, sin√≥ que la s√®rie El juego del calamar, per exemple, estigui doblada o subtitulada en catal√†”, expliquen. Es tracta, insisteixen, que el catal√† estigui present en productes de consum massiu.


“No volem que ho solucionin posant a la carta Plats Bruts, sin√≥ que la s√®rie El juego del calamar, per exemple, estigui doblada o subtitulada en catal√†”, explica la part catalana en negociaci√≥

Els socialistes sempre han advertit que, malgrat que la llei s’ha d’aprovar abans del 31 de desembre -Espanya √©s l’√ļnic pa√≠s que encara no ha presentat el text-, un acord d’aquest tipus requereix temps per pacificar totes les parts, tamb√© la de la ind√ļstria audiovisual. De fet, la vicepresidenta Nadia Calvi√Īo, de qui dep√®n la llei, ha estat reticent fins ara a establir un mecanisme de quotes i estr√®nyer els par√†metres de producci√≥ de les plataformes. ERC confia, i aix√≠ ho va admetre el PSOE divendres despr√©s del pacte in extremis, que amb els seus vots decisius per aprovar la norma s’assoleixi un “percentatge de catal√† satisfactori”.

Tot i que l’acord de partida es va assolir divendres abans que expir√©s el termini per presentar esmenes a la totalitat als pressupostos, les converses del Govern amb la Moncloa per la llei de l’audiovisual es remunten al passat estiu. “Durant tot aquest temps, el govern espanyol ha estat molt inflexible”, lamenten els implicats en la negociaci√≥. Un dels plantejaments que est√† sobre la taula √©s que les plataformes “evolucionin progressivament” en la inclusi√≥ de continguts en catal√†, aix√≠ com en euskera i gallec.

Un acord que no sembla immediat

La vocaci√≥ inicial d’ERC tenint present que els seus vots s√≥n determinants per tramitar els pressupostos de l’Estat hagu√©s estat que aquesta q√ľesti√≥ es tanqu√©s abans del dijous, quan es votaran les esmenes a la totalitat, per intentar frenar els arguments d’una part de l’independentisme que els acusen d’haver cedit massa r√†pid amb els pressupostos de Pedro S√°nchez. Admeten, per√≤, que encara no han comen√ßat a parlar de percentatges i que possiblement l’acord trigar√†.

M√©s enll√† de la llei de l’audiovisual i del comprom√≠s d’execuci√≥ dels compromisos assolits en mat√®ria d’inversions, ERC insisteix que per ara nom√©s ha negociat per facilitar la tramitaci√≥ dels pressupostos, per√≤ que l’aprovaci√≥ definitiva dels comptes transitar√† en base a altres par√†metres. El percentatge per blindar el catal√† continuar√† sobrevolant les converses, per√≤ tamb√© altres mat√®ries que, per ara, els republicans han declinat revelar p√ļblicament.
Informa:ELMON.CAT (3-XI-2021)

110 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: