ERC ES REIMPULSA: NOVA DIRECCI√ď I TRET DE SORTIDA CAP AL NEOAUTONOMISME

“ERC es reimpulsa: nova direcci√≥ i tret de sortida al gir estrat√®gic ”
( CARLOTA CAMPS )

Jornada electoral a ERC. El lideratge d’Oriol Junqueras i Marta Rovira dins del partit tornar√† a ser avaluat a les urnes aquest diumenge, quan els 9.516 militants republicans votaran la nova direcci√≥. Tots dos dirigents es presenten conjuntament, per tercera vegada consecutiva, per√≤ aquest cop ho faran amb una llista que ve refor√ßada amb un cert relleu generacional per fer front a la repressi√≥. Cap altra llista s’hi ha presentat.

Junqueras i Rovira van agafar el control del partit l’any 2011 quan estava en hores molt baixes, despr√©s dels mals resultats electorals de les eleccions catalanes de 2010 i les municipals de 2011, clarament marcats pels dos tripartits, i que van acabar provocant la dimissi√≥ de la direcci√≥ de Joan Puigcerc√≥s. Una situaci√≥ ben diferent de l’actual, quan el partit viu un dels moments m√©s dol√ßos electoralment i va cam√≠ de convertir-se en el principal partit de l’independentisme.

La repressi√≥, per√≤, amb el president a la pres√≥ i la secret√†ria general a l’exili, ha obligat a crear nous c√†rrecs i a promocionar altres lideratges, tant dins l’estructura interna del partit com de cara a unes noves eleccions catalanes, davant l’evid√®ncia que Junqueras ser√† inhabilitat un cop surti la sent√®ncia. Aix√≠, Pere Aragon√®s ‚Äďsota el c√†rrec de coordinador nacional‚Äď i Marta Vilalta ‚Äďamb el de secret√†ria general adjunta‚Äď seran les dues cares visibles de la nova generaci√≥ que pren for√ßa dins el partit.

La candidatura presentada per Junqueras i Rovira, l’√ļnica que es presenta, compta amb 17 noms m√©s, molts dels quals repeteixen com √©s el cas de Sergi Sabir√†, o tamb√© el de Llu√≠s Salvador i Isaac Peraire, encara que amb unes atribucions una mica diferents. En ser l’√ļnica llista que es presenta, els militants nom√©s podran tirar entre Junqueras-Rovira o votar en blanc.


Votació electrònica

En la votaci√≥, que per primer cop hi haur√† l’opci√≥ de fer-la electr√≤nicament, tamb√© es podr√† decidir si no es vol votar un dels candidats, tot i que si la llista supera el 50%, ser√† escollida autom√†ticament. Alguns cr√≠tics del partit, agrupats sota el Col¬∑lectiu Primer d’Octubre han fet una crida a votar en blanc o abstenir-se a tots aquells militants que no estiguin d’acord amb el gir estrat√®gic del partit, tot i aix√≤, es preveu que la Junqueras i Rovira revalidaran mandat amb un ampli suport de les bases.


Junqueras crida a la cohesió i promociona Aragonès

De fet, aquesta √ļltima setmana, Junqueras ha demanat al partit que estigui “cohesionat” per poder “avan√ßar m√©s”. Ho va fer en un article publicat a El Peri√≥dico i firmat conjuntament amb Marta Rovira, Ra√ľl Romeva i Joan Tard√†. Tots ells tancaven files amb el vicepresident Pere Aragon√®s, promocionant-lo aix√≠ com a possible candidat en unes noves eleccions a Catalunya, i demanaven “sumar forces entorn de la candidatura” conjunta.

Tot i que el president del Parlament, Roger Torrent, tamb√© s’havia posicionat com a possible candidat, la promoci√≥ d’Aragon√®s en la nova executiva sembla indicar qui ha de ser el successor. Sigui com sigui, Junqueras demana que la reorganitzaci√≥ del partit serveixi per encarar un “debat ric, intens i molt participatiu” i que porti el partit a prendre “les decisions m√©s encertades” per “refor√ßar” el partit i posar-lo “al servei del pa√≠s”.

Tot i que en els √ļltims temps s’ha parlat d’un distanciament entre Junqueras i Rovira, un cop aquesta va marxar a l’exili, per√≤ el cert √©s que han presentat una candidatura conjunta i que en les √ļltimes setmanes, que la secret√†ria general ha tornat a una certa activitat pol√≠tica des de Ginebra despr√©s d’un temps en silenci p√ļblic, sembla que remen cap a una mateixa direcci√≥.

Per altra banda, a m√©s d’elegir la nova executiva nacional, les bases d’ERC tamb√© triaran aquest diumenge una trentena de membres del consell nacional. Han d’escollir 10 homes i 10 dones, entre la trentena de cada sexe que s’han presentat, per tal que sigui un √≤rgan paritari. Entre les cares conegudes que es presenten hi ha la de Josep Maria Jov√©, actual president del consell nacional i que repetiria en el c√†rrec avalat per Junqueras i Rovira, aix√≠ com Joan Tard√† o √íscar Peris. Entre els noms tamb√© hi ha el del cr√≠tic Joan Puig.


Cap a la consolidació del gir estratègic

La reorganitzaci√≥ del partit, per√≤, no acabar√† aqu√≠. Un cop proclamats els resultats de les votacions, s’haur√† de celebrar un consell nacional, on es votar√† la presid√®ncia i la resta de la mesa. I m√©s tard, cap a principis o mitjans de novembre, s’haur√† de convocar un congr√©s nacional per definir l’estrat√®gia del partit i en el que est√† que hauria de consolidar el gir estrat√®gic cap al di√†leg que ha fet en els √ļltims dos anys.

Un cop passada la DUI i l’inici de la repressi√≥, la direcci√≥ vol intentar fer ara compatible la confrontaci√≥ amb l’Estat i la desobedi√®ncia civil amb la seva aposta ferma pel di√†leg. Despr√©s que en el congr√©s del partit de l’any 2015 es fes una aposta clara per la unilateralitat com a via per arribar a la independ√®ncia, l’any 2018 ja es va celebrar una confer√®ncia nacional en la qual es comen√ßava a prioritzar el di√†leg, tot i no descartar encara la unilateralitat, i ara el partit preferiria aparcar-la i “superar el debat”, tal com va apuntar Aragon√®s a mitjans d’agost en una entrevista en aquest diari.

Caldr√† veure, doncs, com accepten les bases aquest gir, tot i que les urnes semblen ja haver-lo avalat amb els resultats de les √ļltimes eleccions i amb unes enquestes positives d’uns nous comicis. Des de l’entrada a la direcci√≥ de Junqueras i Rovira, el partit s’ha convertit en una esp√®cie d’oasis en el que poques veus, i encara menys de destacades, contradiuen l’estrat√®gia del partit. Tot i aix√≤, en la pon√®ncia estrat√®gica que s’haur√† de debatre i aprovar en aquest congr√©s caldr√† veure com encaixen els militants el gir dels √ļltims temps.

De moment encara no s’ha presentat la pon√®ncia de la direcci√≥ per comen√ßar a debatre-la, per√≤ ja hi ha dues propostes d’√†nimes diferents. Una, la propera a Joan Tard√†, que aposta per noves eleccions a Catalunya i fer un gir cap als comuns, i la del grup de militants del Col¬∑lectiu Primer d’Octubre que opta per trencar negociacions amb l’Estat i defensa la via unilateral. Caldr√† veure com Junqueras i Rovira manegen les diferents voluntats del partit i la proposta que presenten finalment.
Informa:ELNACIONAL.CAT (15-9-2019)

304 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: