ERC GUANYARIA LES AUTONÒMIQUES I REVALIDARIA LA VICTÒRIA A ESPANYA

Si el Parlament convoqués eleccions, Esquerra Republicana prendria la primera posició a Ciutadans i guanyaria els comicis amb entre 38 i 40 diputats, enfront els 23 que ostenta ara. Mentre la tendència favorable a les enquestes només es consolida per a ERC, els pronòstics són cada cop pitjors per a la formació taronja, que cauria fins a la quarta posició en uns comicis a Catalunya. Dels 36 escons que va obtenir el 21-D, el partit fins ara liderat per Inés Arrimadas perdria fins a 13 escons i ballaria en una forquilla d’entre 23 i 24 diputats.
Així ho pronostica l’enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) en la seva segona onada, realitzada entre el 25 de juny i el 17 de juliol. Mentre que Cs perdria el lideratge al Parlament, PSC i JxCat empatarien com a segona força pel que fa al nombre d’escons (25), tot i que la força que presideix el Govern podria pujar fins als 27. Tot i això, el Baròmetre d’Opinió atorga un major percentatge de vot, tot i que amb poca diferència, als socialistes, que comptarien amb el 18,7% dels suports a les urnes enfront els 16,6% que recollirien els postconvergents. Una previsió que, no obstant, s’ha realitzat amb anterioritat al discurs d’investidura del president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez.
La majoria independentista s’amplia al Parlament
Amb els resultats del CEO a la mà, la majoria independentista s’ampliaria al Parlament en unes eleccions catalanes. Amb la CUP, que obtindria entre 6 i 7 escons (fins a tres més dels que reté actualment a la cambra), les forces independentistes oscil·larien entre els 69 i els 74 diputats, superant així la franja dels 68 escons que indica la majoria a la cambra.
Actualment, i malgrat la suspensió dels presos electes, l’independentisme reté la majoria al ple, amb els 68 diputats que atorga la suma de JxCat, ERC i la CUP. Una condició que va ser possible gràcies a la renúncia de l’acta de Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez, suspesos pel magistrat Llarena, i que habilitava de nou tres vots que JxCat havia decidit no utilitzar des de la decisió de l’instructor.
Revalidació d’ERC a les Corts espanyoles
En aquest sentit, pel que fa a les eleccions generals, Esquerra també revalidaria el triomf a les urnes des de Catalunya amb una forquilla d’entre 14 i 16 diputats, sumant com a màxim un nou representant a la cambra espanyola. Al seu torn, el PSC tornaria a col·locar-se com a segona força pujant fins als 13-14 escons, dos més dels que ostenta actualment.
Així, la tendència també es manté pel que fa a En Comú Podem, que mantindria la tercera posició amb 8 escons, un més del que va obtenir en els comicis de l’abril, i per davant de JxCat, per a qui l’enquesta vaticina entre 6 i 7 diputats. En canvi, el CEO augura una caiguda a Ciutadans, que baixaria fins als tres diputats (ara n’ostenta cinc) en detriment dels populars, que podrien assolir fins a dos escons. Actualment, el PP només compta a Madrid amb una representant des de Catalunya, la cap de llista per Barcelona, Cayetana Álvarez de Toledo.
Pel que fa a la importància que donen els catalans a les cites electorals, la convocatòria estatal és la més rellevant pels electors, amb un 30% d’importància, quatre punts per sobre de les eleccions al Parlament de Catalunya (26,1%).
Junqueras, el líder millor valorat
Com ja va recollir la primera onada del Baròmetre d’Opinió Política, del mes d’abril, el president d’ERC Oriol Junqueras és el líder polític català millor valorat per la ciutadania, obtenint una nota mitjana de 6,26. El segueix el diputat d’En Comú Podem al Congrés, Jaume Asens, que recopila una qualificació de 5,25 i s’apunta la segona posició, per davant de l’expresident Carles Puigdemont (5,10) i del cap de files de la CUP al Parlament, Carles Riera (5,10), que empaten.
El pitjor resultat se l’emporten el portaveu de Cs a la cambra catalana, Carlos Carrizosa (1,83) i el popular Alejandro Fernández (2,15), tot i que tampoc aconsegueix arribar a la barrera del 4 l’exlíder de la formació taronja al Parlament i actual portaveu parlamentària de la formació al Congrés, Inés Arrimadas (2,28). Tot i que també suspenen, la portaveu d’ECP Jéssica Albiach i la socialista Meritxell Batet, presidenta del Congrés, empaten amb un 4,66 de valoració mitjana, per davant del primer secretari del PSC a Catalunya, Miquel Iceta (4,33) i el president de la Generalitat, Quim Torra (4,15).
La secretària general d’ERC, Marta Rovira, a l’exili a Suïssa, no revalida el resultat obtingut en la primera onada i suspèn en la valoració. Com java passar en el darrer Baròmetre, els republicans no han volgut preguntar per Gabriel Rufián, portaveu del partit a la cambra baixa espanyola ni tampoc per Pere Aragonès ni Roger Torrent, vicepresident del Govern i president del Parlament, respectivament. JxCat, al seu torn, també ha tornat a obviar el cap de files de la formació a Madrid, Jordi Sànchez.
L’independentisme cau i el ‘no’ guanyaria el referèndum
Pel que fa al Procés, el suport a l’independentisme cau i se situa en la franja més baixa des del 2012. El CEO mesura el suport al sobiranisme fent dues preguntes. En una, sobre el model d’Estat: independent; Espanya federal; autonomia. La primera opció segueix sent la preferida, però amb un 34,5%, cinc punts menys que el baròmetre de l’abril. L’Estat federal es manté com a segona opció (27%), mentre que els autonomistes creixen fins al 24,5%, tres punts més que ara.
Sobre la segona qüestió, la mateixa pregunta que es faria en un referèndum (vol que Catalunya esdevingui un estat independent), el descens dels partidaris també es faria notar, tot i que el suport al ‘SÍ’ no pateix una davallada tan acusada com en la primera pregunta. En cas de votació, el ‘NO’ guanyaria amb un 48,3%, i el sí es quedaria en un 44%.
Des del baròmetre de l’octubre del 201, just després de l’1-O, que els detractors de la independència no se situaven per sobre dels partidaris.
Tendència sostinguda per a ERC des de l’últim CEO
El passat mes d’abril, tan sols a una setmana de la celebració dels comicis del 28-A, la primera onada del Baromètre vaticinava per als republicans entre 14 i 15 escons i que, finalment, va materialitzar-se en la forquilla alta amb 15 diputats al Congrés. El CEO també va encertar els pronòstic pel que fa als socialistes, a qui relegava a la segona posició amb entre 11 i 13 diputats (en va acabar traient 12).
Així mateix, la tendència a la baixa que el sondeig preveia per a En Comú Podem també va acabar corroborant-se, caient dels 12 diputats que va sumar en les eleccions generals del 2016 fins als 7 que va arreplegar el passat mes d’abril. Com també va albirar el CEO, els comuns no van ser els únics que van patir un retrocés a les urnes, sinó que els resultats electorals van desplaçar Junts per Catalunya fins a la quarta posició passant dels 8 diputats obtinguts el 26-J del 2016 a 7.
Pel que fa als comicis catalans, el CEO també donava la victòria a Esquerra com a força més votada, a qui atorgava fins a 40-43 escons (actualment en té 32) distanciant-se així de la segona força al Parlament, Ciutadans, que n’obtindria entre 28 i 29. Així, el passat mes d’abril, el Baròmetre d’Opinió aputnava a una revalidació de la majoria absoluta a l’hemicicle per part de l’independentisme amb una forquilla que aniria des dels 70 diputats fins a un màxim de 75.
Informa:ARA.CAT (26-7-2019)