ERC I COMUNS FRENEN L’INTENT DE JUNTS D’IMPULSAR LA LLEI AUDIOVISUAL CATALANA AL PARLAMENT

(MARTA LASALAS )

La llei de l’audiovisual provoca tensions a Madrid, però tambĂŠ a Catalunya. Les diferències entre les forces independentistes sobre l’estratègia a seguir amb aquest tema s’han fet evidents aquest divendres quan Junts ha intentat incloure al proper ple el debat de la nova llei de l’audiovisual que impulsa al Parlament i ERC, amb el suport dels comuns, s’hi ha oposat.

El debat s’ha produĂŻt en el marc de la Junta de Portaveus del Parlament en què s’han fixat els temes que es debatran al ple previst per a la setmana vinent. La portaveu de Junts, Mònica Sales, ha demanat incloure a l’ordre del dia el debat de la proposiciĂł de llei que el seu grup va tramitar a finals de setembre demanant la modificaciĂł d’urgència de la llei de l’audiovisual de Catalunya.

Junts no ha amagat la voluntat que el Parlament es pronunciï sobre la presència del català a les plataformes audiovisuals just en el moment en què a Madrid el govern del PSOE ha elaborat una llei que només contempla l’obligació d’incloure producció en català per a les plataformes amb seu a Espanya.

L’estratègia d’ERC en aquest debat és diferent. Els diputats republicans a Madrid van votar a favor dels pressupostos de l’Estat després que el govern de Pedro Sánchez s’havia compromès a defensar el català a la nova llei. No obstant, en conèixer el contingut del projecte de l’executiu espanyol han tornat a reobrir les negociacions.

Ha estat en aquest context que el partit de Carles Puigdemont ha plantejat aquest migdia portar el debat d’aquesta proposiciĂł al proper ple. La CUP, que ha intervingut tot seguit, ha fet costat a la proposta de Junts d’incloure aquest tema al ple de la setmana vinent, i tambĂŠ el PSC.

Per contra, la portaveu d’ERC, Meritxell Serret, que, segons fonts presents a la reunió, desconeixia la intenció de Junts d’incloure aquest debat al proper ple, s’hi ha pronunciat en contra. Enfront la petició de Junts, els republicans han proposat incloure al ple de la setmana vinent el decret del Govern sobre violència vicària, que en principi estava previst pel darrer ple de l’any, el dia 23, en què s’hauran de ratificar els pressupostos.

El portaveu dels comuns, David Cid, ha fet costat a la proposta de la portaveu d’Esquerra. Republicans i comuns han argumentat que l’ordre del dia de la setmana vinent estava ja massa ple.

El debat s’ha allargat, segons fonts dels assistents, molt mĂŠs del que ĂŠs habitual a l’hora de fixar l’ordre dels temes a debatre al ple i les diferències entre republicans i Junts s’han fet evidents. Davant les diferències entre els dos socis de Govern, el PSC ha acceptat la proposta dels republicans. El resultat final ha estat que no s’ha inclòs la llei catalana de l’audiovisual ni el present ple ni en el darrer que es farĂ  abans d’acabar l’any, el dia 23 de desembre, per a l’aprovaciĂł final dels pressupostos.

El text que Junts ha tramitat al Parlament inclou mesures per promoure la producciĂł audiovisual catalana i garantir una major oferta en catalĂ  a les plataformes de pagament. Proposa atribuir noves competències al Consell de l’Audiovisual de Catalunya per protegir els ciutadans, especialment menors i minories, davant continguts que fomentin l’odi i la desinformaciĂł, a mĂŠs de vetar l’emissiĂł a televisions, rĂ dios i plataformes de continguts que incloguin violència de gènere, pornografia i violència gratuĂŻta.

Informa:ELNACIONAL.CAT (11-XII_2021)

124 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: