ERC I JxCAT ES DESMARQUEN DEL REFERÈNDUM UNILATERAL DE LA CUP

(QUICO SALLÉS )

Una proposta de resolució de la CUP sobre el referèndum ha tornat a sacsejar el Parlament. Un text que els cupaires han registrat per pressionar a ERC i Junts per Catalunya per tal que concretin un compromís de legislatura. De fet, va ser un anunci sorpresa d’aquesta setmana i que ara s’ha posat negre sobre blanc en només quatre paràgraf. Amb el títol, per l’exercici del dret a l’autodeterminació, insta al Parlament al compromís de dur a terme un referèndum d’autodeterminació abans d’acabar la legislatura. Però, de moment, ni ERC ni Junts han comprat el text del tot. De fet, a darrera hora, estirant el termini de presentació de resolucions, les dues formacions de Govern han presentat una resolució conjunta on aposten per “explorar complicitats i la possible intervenció d’organismes europeus i internacionals per assolir un referèndum acordat“. És a dir, agafen amb pinces la proposta cu`paire però només conceptualment i res d’imposar terminis. És a dir, ni republicans ni junters estan per un referèndum unilateral.

En concret, el text de la CUP defensa que la mateixa cambra ha resolt en diverses ocasions que “el conflicte polític amb l’Estat només es resoldrà per la via de l’exercici del dret a l’autodeterminació i l’amnistia de totes les persones represaliades”. En aquesta línia, considera que la societat catalana s’ha pronunciat de “forma majoritària i permanent” en resoldre la situació a través d’un referèndum. Per això, demana aprofitar “desaprofitar la porta que s’obre” amb el referèndum d’Escòcia previst per l’any 2023, a la vista que el referèndum marcarà l’agenda política europea. En aquest camí, els cupaires aposten per tal que el Parlament de Catalunya es “comprometi a dur a terme un referèndum d’autodeterminació abans no finalitzi la XIV legislatura i, per tant, insta al govern de la Generalitat a iniciar immediatament els debats i treballs necessaris per a garantir-ne la seva realització”.

Però els dos partits de Govern no ho han vist tant clar. D’aquí que hagin fet pinya i hagin presentat una proposta de resolució conjunta, titulada com a “per culminar el camí cap a la República catalana”. El text comença posant en valor el 52% dels vots independentistes assolits en les darreres eleccions al Parlament. A banda, les dues formacions fan pal·lès que comparteixen el dret a l’autodeterminació com la “via democràtica per la resolució del conflicte polític entre Catalunya i l’Estat espanyol”.

Els dos mecanismes que proposen les formacions, són per una banda, tramitar una proposició de Llei d’Amnistia per presentar al Congrés de Diputats i per altra banda, començar a articular l’Acord per l’Amnistia i l’Autodeterminació el mes vinent. Un tercer punt, ja entra més al detall amb l’objectiu del referèndum. Així les dues formacions es comprometen a “explorar complicitats i la possible intervenció d’organismes europeus i internacionals per assolir un referèndum acordat”. Així, ni terminis, ni unilateralitats, en sintonia amb l’acord de Govern signat entre ERC i JxCAT que va donar la presidència de la Generalitat a Pere Aragonès.
Informa:ELMON.CAT (24-IX-2021)

154 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: