ERC I JxCAT HOMENATGEN COMPANYS EN EL 79è AVIVERSARI DE L’AFUSELLAMENT PER ESPANYA

Sota la negra nit de Barcelona i amb el castell de Montjuïc de fons, ERC ha recordat el 79è aniversari de l’afusellament del president Lluís Companys. Aquest any, però, com s’han encarregat de recordar, no ha estat “un any més”. La sentència del judici al procés, coneguda tot just aquest dilluns al matí, feia inevitable els paral·lelismes, malgrat les distàncies històriques.

Una delegació de republicans, encapçalada per la secretària general adjunta, Marta Vilalta, el conseller Josep Bargalló i el líder del partit a Barcelona, Ernest Maragall, s’han acostat tot just passades les sis del matí al Fossar de Santa Eulàlia, i encara amb l’herba del castell mullada per la pluja que ha caigut aquesta nit, han fet una ofrena al lloc on va ser afusellat Companys.

Un cop allà, Maragall ha pres la paraula i ha afirmat que a ERC estan “preparats per persistir i per guanyar”. “No ens coneixen si es pensen que amb la repressió, l’amenaça i la por poden acabar amb la figura de Companys, de l’Oriol i dels altres”, ha defensat. El líder dels republicans a la capital catalana també ha definit la situació actual com una “cursa entre llibertat i repressió” i ha assegurat que, en ella, no han vingut “a participar” ni a fer de “víctimes”, sinó a ser-ne “protagonistes” i a “guanyar”.

Per altra banda, Vilalta ha parlat d'”hora greu” i ha titllat la sentència d'”ignomínia”. Però, malgrat tot, ha fet una crida a seguir “dempeus”, “persistents” i “determinats” i ha assegurat que encara que pugui semblar “impossible”, cal tenir “esperança”. Vilalta, que ha llegit les paraules dels presos republicans en saber la sentència, ha assegurat que “la paraula sempre és més forta que l’odi, la venjança i la rancúnia”.

L’ofrena ha acabat amb el cant dels Segadors i al crit de “llibertat presos polítics”. Les desenes de persones que s’han congregat han deixat clavells blancs a la placa que recorda l’afusellament de l’expresident de la Generalitat.

TAMBÉ JxCAT

“Aquest any és diferent”. Així ho ha definit la candidata de JxCat al Congrés, Laura Borràs, que aquesta matinada ha encapçalat la delegació de JxCat i el PdeCat al Fossar de Santa Eulàlia per recordar l’afusellament a Lluís Companys en el 79è aniversari de la seva mort. Un aniversari que arriba un dia després de la publicació de la sentència del judici al procés, que va condemnar els líders del moviment de 9 a 13 anys de presó.

Borràs ha qualificat el veredicte del Tribunal Suprem d'”ignomínia” i ha acusat l’Estat espanyol de tenir “dèficits democràtics”. “Aquest és el pitjor atac com a poble des de l’afusellament de Companys”, ha sentenciat, lamentant que es peni amb gairebé 100 anys de presó fer un “referèndum”. La candidata ha lamentat també que gran part dels poders espanyols es mostressin aquest dilluns “cofois” amb la condemna i ha assegurat que no s’hi entendran “mai”. “Aquesta sentència els hauria de fer enrogir de vergonya”, ha defensat.

També ha lamentat que la sentència no va ser “justa” i ha defensat que l’Estat s’ha “allunyat irreversiblement de la democràcia”. Amb tot, ha recordat que el “somni” de Companys era la República catalana i s’ha conjurat a seguir lluitant per aquest objectiu.

A l’ofrena hi han participat diversos representants de JxCat com els consellers Jordi Puigneró i Damià Calvet, els diputats Anna Geis, Francesc de Dalmases i Anna Madaula o la regidora Neus Munté. Tots ells, acompanyats de desenes de persones, han caminat fins al Fossar amb torxes i han fet l’ofrena a Companys, que ha acabat amb el cant dels Segadors.
Informa:ELNACIONAL.CAT (15-10-2019)

257 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: