ERC I LA CUP S’OPOSEN A MODIFICAR EL REGLAMENT DEL PARLAMENT PER BLINDAR BORRÀS

L’ombra de la inhabilitació ha planat des del mateix moment del seu nomenament sobre la presidenta del Parlament, Laura Borràs, investigada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per presumpte fraccionament irregular de contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ICL). Aquest dimarts la qüestió ha tornat a ser sobre la taula després que hagi arribat a la mesa un informe del lletrats del Parlament amb una proposta de modificació del reglament de la cambra que, si tira endavant, podria blindar-la al càrrec fins que no hi hagi sentència ferma, tal com va avançar ahir El Periódico i ha confirmat l’ARA. Però JxCat ha estat l’únic partit que ha donat per bo el text dels serveis jurídics, que proposa la supressió de l’article 25.4 del reglament, mentre que la resta de grups han estat molt crítics amb el text, que consideren que traspassa el contingut tècnic i jurídic i entra massa en el terreny polític. La majoria de la cambra -ERC, CUP, PSC, Cs, comuns i Vox- s’ha manifestat en contra de suprimir aquesta norma del reglament.

Tot i que JxCat ha evitat pronunciar-se a favor de la supressió de l’article, sí que ha defensat l’informe. La portaveu de la formació, Mònica Sales de la Cruz, ha recordat que “són els lletrats els qui diuen que aquest article és inconstitucional, com ja s’estipula en un informe del juliol de 2018”. “Aquest apartat no té cap precedent en el nostre dret parlamentari”, ha recalcat, insistint que Junts se sumarà a les iniciatives que impulsen una reforma del reglament.

En concret, el que proposen els lletrats en l’informe a què ha tingut accés l’ARA és la modificació de l’article relatiu les causes de suspensió dels drets i deures parlamentaris. Plantegen eliminar el punt que estableix que en els casos en què “l’acusació sigui per delictes vinculats a la corrupció, la mesa del Parlament, una vegada sigui ferm l’acte d’obertura del judici oral i en tingui coneixement, ha d’acordar la suspensió dels drets i deures parlamentaris de manera immediata”, ja que consideren que va en contra de la presumpció d’innocència. I també plantegen suprimir l’apartat que estableix que els diputats “poden ésser suspesos de llurs drets i deures parlamentaris” si és “ferm l’acte de processament o d’obertura de judici oral i el ple ho acorda per majoria absoluta”, establint que se’ls retiri l’acta quan han estat “condemnats per sentència ferma a una pena de privació de llibertat que els impossibiliti d’assistir a les sessions plenàries”.

A l’inici de la legislatura, JxCat i ERC van mantenir converses sobre com afrontar les diverses causes judicials que afecten les seves files. Però la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha dit en roda de premsa que no han avançat. En el mateix sentit, ha considerat el mecanisme que podria apartar Borràs de la presidència “necessari”: “No considerem que s’hagi de suprimir”. Tot i que alguns representants republicans poden veure’s afectats en el futur per aquest article, com ara Meritxell Serret -processada per malversació i desobediència per l’1-O-, Josep Maria Jové i Lluís Salvadó -processats per malversació arran del referèndum-, Vilalta ha mantingut que “aquells instruments que serveixen per lluitar contra la corrupció són necessaris”. Per tant, ha dit, les propostes per reformar el reglament s’han de fer “pensant en l’interès col·lectiu”. Però malgrat aquest posicionament contrari a la supressió d’aquest article, Vilalta ha defensat que s’abordi la reforma del reglament, una qüestió que comporta el seu temps. La modificació del reglament de la cambra té una tramitació similar a la d’una llei: primer es debat a la comissió del Reglament i després ha de passar pel ple.

L’article 25.4 es va introduir al reglament el 2017, en una reforma impulsada per JxSí i la CUP, quan el cas que afectava el diputat Germà Gordó, investigat pel 3%, marcava l’actualitat. Tot i que hi ha diverses causes judicials que afecten dirigents de tot l’arc independentista, l’únic cas que genera tensió dins de les files sobiranistes és el de Borràs. Mentre Junts ha denunciat el seu cas com una mostra del lawfare de l’Estat, ERC i la CUP no ha compartit fins ara aquesta interpretació. La diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha recordat en roda de premsa que va ser precisament el seu partit el que va impulsar la inclusió d’aquest article per “lluitar contra la corrupció”. “Defensem que tot l’article 25, i per tant el 25.4, han de quedar tal com està a l’actualitat”, ha recalcat.

Com s’explicita en l’informe, va ser la mesa del Parlament qui el passat 1 de setembre de 2021 va acordar demanar als serveis jurídics un document amb propostes de revisió tècnica dels articles del reglament que plantejaven problemes d’aplicació o d’interpretació. No obstant, Reguant ha considerat que en el text els lletrats han anat “més enllà de qüestions tècniques” i, per tant, “molt més enllà del que els correspon”.
Crítiques de PSC, Cs, comuns i Vox

També la portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, ha criticat que l’informe presentat -que, segons fonts de la mesa, els grups no van rebre fins ahir a la tarda i s’ha debatut com a últim punt de la reunió-, “no és una modificació tècnico-jurídica normal”. “Algunes modificacions de part ens semblen intolerables”, ha recalcat, insistint que “la iniciativa legislativa és dels grups, no de la mesa”. Els que han sigut més crítics amb la iniciativa de la mesa, però, han estat els comuns i Cs. “Que no es compti amb nosaltres, no acompanyarem a una reforma que està feta a la carta i en benefici propi”, ha afirmat el portaveu del partit lila David Cid. I encara ha anat més enllà el líder de Cs, Carlos Carrizosa, que ha avisat que denunciarà el moviment de l’òrgan rector de la cambra. “Vol reformar el reglament per la porta del darrere per treure’n la paraula corrupció i així clavar-se a l’escó”, ha criticat el dirigent taronja. Al seu torn, el diputat de Vox Joan Garriga ha condemnat que Borràs només vol “salvar el seu cap”.
Informa:ARA.CAT (26-X-2021)

133 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: