ERC MANTÉ EL “NO” A LA REFORMA LABORAL PERQUÈ EL GOVERN ESPANYOL RENUNCIA A MILLORAR-LA

(SARA GONZÁLEZ )
ERC manté el no a la reforma laboral. El decret arribarà dijous al Congrés i els republicans avisen que el seu vot serà contrari si en els pròxims dies el govern espanyol continua “renunciant a millorar” la proposta, que demanen que es tramiti com a projecte de llei per poder negociar i introduir canvis. “Ens estan negant la possibilitat de millorar-la. El govern espanyol no es mou”, ha denunciat la secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, que també ha assegurat que aquesta reforma “no és útil” per als treballadors malgrat que UGT i CCOO la defensen aferrissadament.

La dirigent republicana ha denunciat que no perceben per part del PSOE i de Podem una voluntat d’arribar a un acord. “Nosaltres som on érem, defensant la derogació de la reforma laboral. S’han enrocat i no volen negociar”, ha dit Vilalta, que ha afegit que ERC “no hi serà” en un acord que impliqui acceptar el decret sense cap modificació. Ha lamentat, en aquest sentit, que la Moncloa plantegi la reforma laboral com una “imposició o com una renúncia” a la millora dels drets laborals.

Avalar la reforma laboral sense negociar-la, entenen els republicans, “voldria dir dimitir” de les funcions parlamentàries que els correspon. Si finalment el decret s’acaba convalidant amb Cs, segons Vilalta, el govern espanyol haurà d’explicar “per què han optat per no fer enfadar la CEOE” en comptes de quedar-se “amb la majoria d’esquerres que vol millorar la reforma”.

Tant els sindicats majoritaris com els comuns i Podem defensen que aquest decret seria només “el primer pas” de la carpeta laboral que vol desplegar la vicepresidenta i ministra de Treball, Yolanda Díaz. Amb tot, des d’ERC consideren que aquest compromís verbal no és més que un “brindis al sol” que no avala la totalitat del govern espanyol. “No hi ha propostes ni compromisos explícits. No volen tocar ni una coma”, ha sentenciat Vilalta.

Reforma laboral

Els del carrer Calàbria ja fa dies que alerten que la proposta de reforma “es queda molt curta” perquè no contempla, entre d’altres, la prevalença dels convenis autonòmics i l’autorització administrativa dels ERO. “Ens oferim als sindicats i volem treballar conjuntament amb ells per preservar i protegir els drets dels treballadors”, ha assegurat Vilalta, que ha afegit que comprèn “la complexitat” de la negociació col·lectiva però que això no ha d’anar en detriment de l’obligació de la cambra legislativa.

ERC també lamenta que el govern espanyol continuï posant “excuses” per no reunir la taula de negociació per abordar el conflicte amb Catalunya. “Hi ha compromís o no per resoldre el conflicte? Són prou valents o no?”, ha deixat anar Vilalta, que veu darrere d’aquest ajornament els interessos electorals del PSOE.

Sobre la situació del diputat i secretari tercer de la mesa, Pau Juvillà, ERC defensa que ha de poder continuar mantenint el seu escó malgrat que la JEC hagi donat cinc dies al Parlament per retirar-li. “Tanquem files amb Laura Borràs per defensar Juvillà i la sobirania del Parlament”, ha assegurat Vilalta, que ha argumentat que mentre no es pronunciï el Suprem i no hi hagi sentència ferma, Juvillà ha de poder continuar com a diputat. En aquests moments, els grups estan estudiant treballant en una resposta coordinada des del punt de vista polític i jurídic.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (31-1-2022)

82 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: