ERC: NO A PRORROGAR L’ESTAT D’ALARMA SENSE UN CONFINAMENT TOTAL

Nou intent de pressionar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, perquè decreti un confinament total de la població per fer front al Covid-19. Aquest dilluns ha sigut Esquerra Republicana la que ha posat els seus vots al Congrés al servei d’aquesta causa: intentar que Sánchez cedeixi i endureixi les condicions actuals.

La secretària general adjunta dels republicans, Marta Vilata, ha anunciat que el seu partit només donarà suport al decret de pròrroga de l’estat d’alarma que el govern espanyol portarà al Congrés si preveu un “confinament generalitzat” dels ciutadans. És a dir, tothom a casa menys els “serveis bàsics” i els que serveixin per “garantir la cadena alimentària”. Si la seva petició no és atesa, els republicans s’abstindran en la votació.

Per aconseguir aquest propòsit de confinament generalitzat, Esquerra presentarà una esmena al decret de pròrroga i ha demanat a JxCat, la CUP, el BNG i EH Bildu fer un front comú per aconseguir un “posicionament conjunt” en aquesta qüestió. “Ara més que mai hem de fer sentir la nostra veu conjunta i posar al centre les persones i evitar el col·lapse del sistema sanitari”, ha resolt Vilalta. ERC argumenta que aquest confinament generalitzat és el mateix que defensa el president Torra. Però hi ha un matís. Diumenge el president va dir que calia avalar la pròrroga de l’estat d’alarma mentre que els republicans, avui, hi han posat condicions.

També s’ha pronunciat sobre la qüestió la CUP i ho ha fet amb una certesa i una incògnita. La certesa és que aquesta vegada sí que aniran al ple del Congrès, a diferència de la setmana passada que van evitar fer-ho. Ho faran amb Mireia Vehí i perquè aquest cop ho consideren “imprescindible”. La incògnita és que encara no saben què votaran perquè estan estudiant “els detalls” del decret. Sí que han volgut deixar clar, però, que són crítics amb el govern espanyol per apostar per una “ultramilitarització” de les mesures contra el coronavirus i per “desprotegir les classes populars”.

Suport del PP i Cs

Els vots d’Esquerra al Congrés van ser decisius, per exemple, perquè Sánchez tornés a ser investit president, però no ho seran aquesta vegada. El PP i Cs ja han garantit els seus vots al PSOE per a la pròrroga de l’estat d’alarma, per la qual cosa el decret s’aprovarà amb una àmplia majoria. El president del PP, Pablo Casado, ha trucat aquest matí a Sánchez i li ha garantit “per responsabilitat” el suport del PP al decret i a les mesures addicionals que passaran pel Congrés aquesta setmana. També ho ha fet la nova líder de Cs, Inés Arrimadas, que ha justificat que “en un moment com aquest cal estar units”, informa Aina Mascaró.

La mà estesa de populars i taronges no ha estat exempta de crítiques a l’executiu central. Casado ha fet llista de retrets al president: li ha demanat més tests de detecció del virus (han de ser “massius”, ha afirmat); més material de protecció a les residències d’ancians i a la població vulnerable i mesures econòmiques com obrir una la línia de liquiditat per a autonomies i ajuntaments i que s’endarrereixi el cobrament d’impostos, sobretot als autònoms. Per la seva banda, Arrimadas ha tornat a reclamar que el ple del Congrés es faci de manera telemàtica per evitar que treballadors i parlamentaris corrin riscos. “Hi ha diputats i membres del govern afectats per aquest virus, i volem protegir i evitar desplaçaments innecessaris”, ha assegurat.
Informa:ARA.CAT (23-3-2020)

354 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: