ERC NO HAURIA DE VOTAR ELS PRESSUPOSTOS DE SÁNCHEZ SI NO ES CANVIA LA LLEI DE L’AUDIOVISUAL

“Els pressupostos de Netflix”.
Sánchez no hauria de tenir cap opció de tenir els vots d’ERC sense donar abans un baló d’oxigen al català, amb la llei de l’Audiovisual i altres palanques. Avui també són notícia el Pla de Govern, Pujol va d’aniversari, refer els marges, l’Estatut de Núria i Francesc Macià.
( FERRAN CASAS )

La salut del català preocupa. Recula en àmbits com l’ensenyament universitari o en l’ús habitual a Barcelona entre els més joves. Les noves formes de consum audiovisual amb plataformes com ara Netflix o Amazon, on el català no passa de ser testimonial, no ajuden a una llengua minoritzada davant d’altres més fortes com ara l’anglès o el castellà. La nova llei de l’Audiovisual que es prepara a Madrid com a transposició d’una directiva europea podia convertir-se en una oportunitat, però amenaça d’acabar sent un altre clau al taüt si no es modifica l’avantprojecte del govern espanyol.

Cal actuar. Fa uns dies us vam explicar que Òmnium prepara un acte conjunt dels partits catalans i el sector audiovisual per aconseguir que la nova llei incorpori una quota de català a la reserva que farà Espanya per a la seva llengua oficial en el catàleg i en la producció. La conselleria de Cultura fa temps que intenta estovar la posició del govern espanyol. El tema fins i tot es va tractar, sense arribar a un acord, a la comissió bilateral Estat-Generalitat de principis d’agost. La interlocució entre governs per aquest assumpte és ben viva tot i les males notícies d’ahir.

Ahir Junts va proposar a ERC i a la CUP un front unitari a Madrid per a negociar els pressupostos. El partit de Jordi Sànchez i Carles Puigdemont aposta formalment per la unilateralitat i la confrontació, però mentre no les concreta diu que vol anar de bracet amb el grup de Gabriel Rufián a negociar els pressupostos espanyols. No passarà perquè en les previsions de Junts no quadra una operació d’aquestes característiques. Si se’n parlés de veres, hi posarien un preu per aprovar-los que el govern espanyol mai voldria pagar. Els republicans ho saben, ho entomen tot plegat com una operació de desgast i tampoc tenen interès a compartir l’espai del Congrés amb els seus socis al Govern i veure compromesa la seva autonomia allà. Els 13 vots d’Esquerra són necessaris per als pressupostos, però el govern del PSOE i Podem no necessita sumar-hi, a més, els sis que li donarien els 4 escons de Junts i els 2 de la CUP. Té a l’abast (i prefereix) els del PDECat, PNB o Bildu.

Així les coses, és difícil que l’oferta de Junts, que encara no s’ha posat d’acord amb Pere Aragonès sobre la taula de diàleg, arribi a bon port. El seu moviment, i també la resposta que hi donaran ERC i la CUP, no passarà del tacticisme. Però els pressupostos espanyols són importants. Per negociar-los, Esquerra necessita revisar el grau de compliment, que és petit, de l’anterior acord pressupostari, fixar prioritats i aïllar-los de la taula de diàleg per al conflicte polític. Si la contaminen amb els comptes, encara els serà més difícil que ofereixi algun resultat.

Als pressupostos s’hi negocien inversions en infraestructures o transferències, però també reformes legals. I la llei de l’Audiovisual es tramitarà al Congrés en paral·lel als comptes. Aquest sí que és un tema a barrejar. Pedro Sánchez no hauria de tenir cap opció d’aprovar-los si abans no dona un baló d’oxigen al català, amb aquesta llei i amb altres palanques legals que té al seu abast. El Consell Executiu aprova avui el Pla de Govern, que hauria de deixar clar el compromís amb avançar en la normalització del català en els àmbits que en depenen, que no són pocs. I les universitats o el que passa a les pantalles no poden ser-ne aliens.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (21-IX-2021)

119 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: