ERC NO HAURIA DE VOTAR ELS PRESSUPOSTOS DE S√ĀNCHEZ SI NO ES CANVIA LA LLEI DE L’AUDIOVISUAL

“Els pressupostos de Netflix”.
S√°nchez no hauria de tenir cap opci√≥ de tenir els vots d’ERC sense donar abans un bal√≥ d’oxigen al catal√†, amb la llei de l’Audiovisual i altres palanques. Avui tamb√© s√≥n not√≠cia el Pla de Govern, Pujol va d’aniversari, refer els marges, l’Estatut de N√ļria i Francesc Maci√†.
( FERRAN CASAS )

La salut del catal√† preocupa. Recula en √†mbits com l’ensenyament universitari o en l’√ļs habitual a Barcelona entre els m√©s joves. Les noves formes de consum audiovisual amb plataformes com ara Netflix o Amazon, on el catal√† no passa de ser testimonial, no ajuden a una llengua minoritzada davant d’altres m√©s fortes com ara l’angl√®s o el castell√†. La nova llei de l’Audiovisual que es prepara a Madrid com a transposici√≥ d’una directiva europea podia convertir-se en una oportunitat, per√≤ amena√ßa d’acabar sent un altre clau al ta√ľt si no es modifica l’avantprojecte del govern espanyol.

Cal actuar. Fa uns dies us vam explicar que √ímnium prepara un acte conjunt dels partits catalans i el sector audiovisual per aconseguir que la nova llei incorpori una quota de catal√† a la reserva que far√† Espanya per a la seva llengua oficial en el cat√†leg i en la producci√≥. La conselleria de Cultura fa temps que intenta estovar la posici√≥ del govern espanyol. El tema fins i tot es va tractar, sense arribar a un acord, a la comissi√≥ bilateral Estat-Generalitat de principis d’agost. La interlocuci√≥ entre governs per aquest assumpte √©s ben viva tot i les males not√≠cies d’ahir.

Ahir Junts va proposar a ERC i a la CUP un front unitari a Madrid per a negociar els pressupostos. El partit de Jordi S√†nchez i Carles Puigdemont aposta formalment per la unilateralitat i la confrontaci√≥, per√≤ mentre no les concreta diu que vol anar de bracet amb el grup de Gabriel Rufi√°n a negociar els pressupostos espanyols. No passar√† perqu√® en les previsions de Junts no quadra una operaci√≥ d’aquestes caracter√≠stiques. Si se’n parl√©s de veres, hi posarien un preu per aprovar-los que el govern espanyol mai voldria pagar. Els republicans ho saben, ho entomen tot plegat com una operaci√≥ de desgast i tampoc tenen inter√®s a compartir l’espai del Congr√©s amb els seus socis al Govern i veure compromesa la seva autonomia all√†. Els 13 vots d’Esquerra s√≥n necessaris per als pressupostos, per√≤ el govern del PSOE i Podem no necessita sumar-hi, a m√©s, els sis que li donarien els 4 escons de Junts i els 2 de la CUP. T√© a l’abast (i prefereix) els del PDECat, PNB o Bildu.

Aix√≠ les coses, √©s dif√≠cil que l’oferta de Junts, que encara no s’ha posat d’acord amb Pere Aragon√®s sobre la taula de di√†leg, arribi a bon port. El seu moviment, i tamb√© la resposta que hi donaran ERC i la CUP, no passar√† del tacticisme. Per√≤ els pressupostos espanyols s√≥n importants. Per negociar-los, Esquerra necessita revisar el grau de compliment, que √©s petit, de l’anterior acord pressupostari, fixar prioritats i a√Įllar-los de la taula de di√†leg per al conflicte pol√≠tic. Si la contaminen amb els comptes, encara els ser√† m√©s dif√≠cil que ofereixi algun resultat.

Als pressupostos s’hi negocien inversions en infraestructures o transfer√®ncies, per√≤ tamb√© reformes legals. I la llei de l’Audiovisual es tramitar√† al Congr√©s en paral¬∑lel als comptes. Aquest s√≠ que √©s un tema a barrejar. Pedro S√°nchez no hauria de tenir cap opci√≥ d’aprovar-los si abans no dona un bal√≥ d’oxigen al catal√†, amb aquesta llei i amb altres palanques legals que t√© al seu abast. El Consell Executiu aprova avui el Pla de Govern, que hauria de deixar clar el comprom√≠s amb avan√ßar en la normalitzaci√≥ del catal√† en els √†mbits que en depenen, que no s√≥n pocs. I les universitats o el que passa a les pantalles no poden ser-ne aliens.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (21-IX-2021)

180 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: