ERC S’ABSTINDRÀ: “CAL DEIXAR ENRERE LA JUDICIALITZACIÓ DEL CONFLICTE ” (SÁNCHEZ )

El debat de la investidura de Pedro Sánchez ha començat aquest dissabte en un ambient tens després de la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) aquest divendres d’inhabilitar el president de la Generalitat, Quim Torra, i de retirar la condició d’eurodiputat a Oriol Junqueras. Sánchez compta, a prori, amb els suports necessaris per a sortir investit en segona volta -inclosa l’abstenció d’ERC- però la decisió de la JEC aporta una dosi d’incertesa.

Per evitar que la investidura descarrili, el candidat a la presidència del govern espanyol ha enviat clars missatges als republicans, en un gir evident respecte al discurs que Sánchez va mantenir durant la campanya i durant la sessió d’investidura del juliol. Tal com recull l’acord entre el PSOE i ERC per a la investidura, el president en funcions ha defensat tornar a la via política i del diàleg per abordar el Procés. “Hem de deixar enrere la judicialització del conflicte, tornar al camí de la política i del diáleg perquè és la nostra obligació i el nostre deure”, ha assegurat Pedro Sánchez durant el seu discurs. “Necessitem recomençar”, ha demanat.

Mentre el candidat ha dedicat en aquest debat tres o quatre minuts a parlar de Catalunya i a reconèixer un “conflicte polític” que s’ha de resoldre amb la política i no als jutjats, en el debat d’investidura al juliol no va fer cap referència a Catalunya. “É s una crisi heretada que assumim amb lleialtat constitucional i responsabilitat institucional per tornar a la polítcia un conflicte polític”, ha insistit aquest dissabte. El president del govern espanyol en funcions també ha fet autocrítica i ha reconegut que a “els sentiments no es poden imposar a la força”, en al·lusió als catalans independentistes. “Avui existeix en un sector ampli de la població catalana un sentiment de greuge respecte de les institucions centrals. Un sector ampli que no sent reconeguda i respectada la seva personalitat”, ha admès entre crits i murmuris de la dreta.

Sánchez havia començat el seu discurs amb un intent de tranquil·litzar els partits conservadors per l’acord amb Esquerra. “No es trencarà Espanya. No es trencarà la Constitució. El que es trencarà és el bloqueig”, ha assegurat entre aplaudiments dels diputats socialistes i dels d’Unides Podem. El candidat a la presidència ha estat molt crític amb els partits de la dreta, a qui ha acusat d’augurar “els pitjors presagis” per a Espanya però alhora “no moure un dit” per evitar que passin. “El PSOE és un partit format per patriotes”, ha dit entre murmuris de la bancada de la dreta. “Ho repeteixo: és un partit espanyol”, ha puntualitzar davant les crítiques de PP, Vox i Ciutadans.

ERC s’abstindrà
Fonts d’ERC admetien aquest divendres que s’ha reobert el debat sobre el sentit del vot a la investidura i ha convocat per aquesta tarda el seu consell nacional per analitzar les decisions de la JEC i les possibles conseqüències “en l’agenda política”. Tot i això, el portaveu parlamentari dels republicans, Gabriel Rufián, ha assegurat abans de l’inici del debat que ERC es manté en l’abstenció tot i les decisions de la JEC. “La decisió està presa. La música que ve des del PSOE fa temps que sona bé”, ha dit en una entrevista a la Cadena Cope.

Si res no canvia, el candidat socialista sortirà investit en la segona votació, que se celebrarà dimarts 7. En la primera votació, el candidat necessitaria majoria absoluta per a sortir investit i Sánchez fracassarà en aquest primer intent. Per a la segona votació, només necessita més ‘sís’ que ‘nos’. El president del govern espanyol sortirà investit previsiblement per 167 vots a favor i 164 en contra.

Informa:ARA.CAT (4-1-2020)

219 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: