ERC S’AFEGEIX A JxCAT I LA CUP PER ESQUIVAR LA DESOBEDIÈNCIA OBERTA AL TC

JxCat, ERC i la CUP poden negociar fins a l’últim minut el redactat final de la resolució de resposta a la sentència contra el procés. Però de moment intenten esquivar el vet del Tribunal Constitucional sense desobeir-lo frontalment. Amb la mesa del parlament en el punt de mira de la fiscalia, i després de ser advertida del risc d’incórrer en un delicte de desobediència, la iniciativa s’ha acabat convertint en un torcebraç entre la cambra i el Tribunal Constitucional per la llibertat d’expressió. El TC va suspendre una part de la proposta en què els grups reiteraven al dret a l’autodeterminació, la reprovació de la monarquia i la sobirania de Catalunya, les tres qüestions sobre les quals no pot pronunciar-se ja el parlament, segons el TC. Els tres grups independentistes poden pactar la manera de recuperar aquest punt fins demà a la tarda, fins poc abans de la votació, però de moment han presentat esmenes diferents per a fer-ho, tot i que marcades per un mateix patró. L’última ha estat ERC. I com ja ho van fer la CUP i JxCat, les seves esmenes també eviten una desobediència oberta al TC.

L’argúcia de l’esmena d’ERC és introduir un redactat on es ‘rebutja’ la suspensió del TC i s’esmenta tot seguit com a referència l’incís censurat pel TC, que diu que el parlament ‘reitera i reiterarà tants cops com ho vulguin els diputats i les diputades, la reprovació de la monarquia, la defensa del dret a l’autodeterminació i la reivindicació de la sobirania del poble de Catalunya per decidir el seu futur polític’. Aquesta és la mateixa fórmula que han defensat la CUP i JxCat en les esmenes que ja van presentar a la resolució. ERC hi afegeix la consideració que l’actuació del TC ‘és contrària als drets fonamentals de llibertat d’expressió, llibertat ideològica i participació política’.

Malgrat la similitud de les tres esmenes, els grups independentistes no han estat capaços de consensuar esmenes conjuntes a la resolució, cosa que va portar ERC a criticar els moviments ‘individuals i partidistes’ de la CUP i JxCat a l’hora d’abordar una iniciativa que havia de ser des del començament la resposta institucional dels independentistes al Parlament contra la sentència del Tribunal Suprem. Els grups, no obstant això, poden arribar a un acord sobre el redactat final fins minuts abans de la votació, prevista per a demà a la tarda.

Mentrestant, el contingut de les esmenes complica una nova impugnació per part del govern espanyol i del TC. De fet, la Moncloa no va recórrer un altre punt de la resolució que també denunciava la ‘censura que el Tribunal Constitucional pretén imposar al Parlament de Catalunya, clarament incompatible amb l’autonomia i la inviolabilitat de la cambra’.
Informa:VILAWEB.CAT (25-11-2019)

196 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: