ERC SE LA JUGA EN FER UN ACTE DE FE AMB PEDRO S√ĀNCHEZ

ERC torna a demanar cartes.
¬ęEls vots d’Esquerra s’han tradu√Įt en gestos pol√≠tics m√©s que en pressupostos o transfer√®ncies, per√≤ no canvien el gui√≥ i es refien del camp negociador d’un acord inconcret per√≤ que dona joc¬Ľ
( FERRAN CASAS )ERC se la juga. Els republicans facilitaran la setmana que ve un tr√†mit important per a l’aprovaci√≥ dels pressupostos generals de l’Estat. El grup de Gabriel Rufi√°n i el PNB han anunciat, pr√†cticament quan vencia el termini, que no presentaven les esmenes a la totalitat i que no els vetaran. Aquesta setmana tamb√© ho va anunciar Bildu, l’altre grup parlamentari sobre el qual el govern del PSOE i Unides Podem sost√© la seva geometria variable. Aix√≠ les coses, els comptes es tramitaran i ERC, PNB i Bildu tindran a partir d‚Äôara tot el protagonisme en la negociaci√≥.

Els republicans fan per ara un acte de fe. El seu acord per no vetar els comptes incorpora un comprom√≠s expl√≠cit d‚Äôintroduir quotes de producci√≥ i doblatge en catal√† a la propera llei de l’audiovisual espanyola, per√≤ no les quantifica. La primera idea del govern espanyol ‚Äďque no va fer arrufar el nas a cap superprogressista no identitari‚Äď era que nom√©s hi hagu√©s quotes pel castell√†. Ara tamb√© n’hi haur√† pel catal√†, i el govern espanyol assumeix que ha de negociar “exclusivament” amb els republicans i l’executiu catal√† la norma, que ha d’incorporar nous mecanismes de finan√ßament tamb√© per a TV3. √Čs un pas que, de ben segur, l’espanyolisme ajudar√† a engrandir, per√≤ hi haur√† feina per concretar-lo.

El mateix passa amb el que hi ha pendent dels pressupostos de l’any passat. Vam explicar que el grau de compliment dels acords de 2020 era molt baix i, de fet, aix√≤ va dur ERC, a trav√©s d’Oriol Junqueras primer i de Pere Aragon√®s despr√©s, a endurir la posici√≥ i marcar dist√†ncies amb el nou projecte de comptes espanyols. El pacte d’aquest divendres incorpora una revisi√≥ de l’incompliment en infraestructures, diners per a beques, el trasp√†s ‚Äďsembla que ara s√≠‚Äď de la gesti√≥ de l’ingr√©s m√≠nim vital i els diners per la cooperaci√≥ internacional. El PNB ha pactat tamb√© fer efectiu el trasp√†s de la gesti√≥ de l’ingr√©s m√≠nim vital. En el cas catal√† √©s especialment significatiu l’assumpte de l’execuci√≥ pressupost√†ria en infraestructures. Establir mecanismes de compensaci√≥ davant dels incompliments (es parla d’una “cl√†usula de salvaguarda” per impedir que torni a passar el 2022) hauria de donar molt de joc durant la negociaci√≥ i √©s un assumpte nuclear.

L’acord, doncs, estableix un marc ampli de negociaci√≥, per√≤ no tanca cap comprom√≠s. Apunta en la bona direcci√≥ (el tema del catal√† a les plataformes √©s clau per assegurar el futur de la llengua), per√≤ ho fia tot a l’habilitat i la capacitat negociadora d’ERC en el tr√†mit pressupostari dels pr√≤xims mesos. Un tr√†mit que ser√† paral¬∑lel a la tramitaci√≥ dels comptes catalans. Si Pere Aragon√®s i Jaume Gir√≥ poden aprovar-los amb la CUP i no han de rec√≥rrer al PSC o als comuns, tindran m√©s capacitat de collar a Madrid. No hi ha cap m√©s secret. √Čs possible, a m√©s, que aquests siguin els darrers pressupostos del govern de S√°nchez, que si els aprova ara tindr√† la temptaci√≥ de prorrogar-los l’any que ve i tirar fins a finals de 2023, quan acabar√† la legislatura espanyola. Som, per tant, davant un dels √ļltims rounds negociadors al Congr√©s.

Esquerra ha apostat perqu√® aquesta sigui la legislatura del di√†leg malgrat les dificultats que t√© per afermar el seu relat en un context de triple empat amb PSC i Junts al Parlament. Aragon√®s i Junqueras volen refer ponts: a dins a l’independentisme i com a m√≠nim amb els comuns (aquest divendres els republicans han aprovat les ordenances fiscals de Barcelona) i amb el govern espanyol. Fer-ho a la taula de di√†leg, que per ara no t√© perspectives d’√®xit per√≤ tampoc una alternativa transitable, i tamb√© per convertir-se en el soci de refer√®ncia a Madrid i obtenir contrapartides concretes que permetin a Aragon√®s una presid√®ncia m√©s pl√†cida que la dels seus antecessors.

Fins ara √©s evident que els resultats han estat quantitativament discrets i que els vots d’ERC s’han tradu√Įt en gestos pol√≠tics m√©s que no pas en pressupostos o transfer√®ncies: la taula de di√†leg, per una banda, i els indults als presos pol√≠tics al juny de l’altra. Els republicans ho fan des del convenciment que no hi ha cap altra manera de ser √ļtil i que la majoria dels seus votants actuals i potencials prefereixen que a la Moncloa hi hagi el PSOE que no pas el PP i Vox, i volen un mentrestant amb resultats. Per aix√≤ han evitat fer un gir de gui√≥ i seguiran dialogant i dialogant, negociant i negociant. Aquest divendres no ha acabat res i ERC ha tornat a demanar cartes en lloc d’aixecar-se de la taula malgrat els incompliments i la pressi√≥ dels seus socis de Junts. Despr√©s d’amagar amb obrir una negociaci√≥ a Madrid amb una agenda similar a la d’Esquerra, i en un cert intent de reposicionar-se, el partit de Puigdemont i S√†nchez, que disposa de nom√©s quatre diputats, ha acabat presentant una esmena a la totalitat. El temps jutjar√† quina de les dues apostes ha estat m√©s rendible.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (30-X-2021)

229 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: