ERC ARRIBA A UN PACTE AMB EL PSOE PER PRORROGAR L’ESTAT D’ALARMA

ERC ha arribat finalment a un acord amb el PSOE per abstenir-se en la sisena pr√≤rroga de l’estat d’alarma que el govern de Pedro S√°nchez torna a portar a aprovaci√≥ al Congr√©s dimecres que ve, segons ha avan√ßat La Vanguardia i ha pogut confirmar ElNacional.cat. L’acord inclou la creaci√≥ de mecanismes de cogesti√≥ del fons de reconstrucci√≥ europeu i el retorn de compet√®ncies a partir de la fase 3, a excepci√≥ de la “llibertat de circulaci√≥”.

L’acord tamb√© preveu un ajut per als treballadors d’empreses de la Conca d’√ídena que viuen fora de la zona i que no van poder anar a treballar quan el territori estava confinat. El govern espanyol tamb√© es “compromet, en la mesura que sigui possible, a prioritzar” canvis legals per evitar un nou estat d’alarma en cas de rebrot i optar per mesures “menys excepcionals” i que permetin la “cogovernan√ßa” amb les comunitats.

En el punt concret del retorn de compet√®ncies, un dels principals reclams dels republicans des de l’inici de les negociacions, el text assegura que “una vegada que la unitat territorial de refer√®ncia aconsegueixi la fase III del pla de desescalada, correspondr√† a les comunitats aut√≤nomes la condici√≥ d’autoritat competent delegada per a l’adopci√≥ i l’execuci√≥ de les mesures d’aquesta fase, amb l’√ļnica excepci√≥ de les referides a la llibertat de circulaci√≥”.

Tamb√© assegura que seran les comunitats les que puguin “proposar al ministre de Sanitat, d’acord amb criteris sanitaris i epidemiol√≤gics, la superaci√≥ de la fase III de les diferents prov√≠ncies, illes o unitats territorials de la seva comunitat i, per tant, la seva entrada en la denominada ‘nova normalitat'”.

La permanent d’ERC ha validat l’acord aquesta mateixa tarda en una reuni√≥ extraordin√†ria. El pacte s’ha gestat directament entre el vicepresident Pere Aragon√®s i el president del govern espanyol, Pedro S√°nchez, i l’acord s’ha precipitat aquest dissabte.
Informa:ELNACIONAL.CAT (30-5-2020)

143 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: