ERC ARRIBA A UN PACTE AMB EL PSOE PER PRORROGAR L’ESTAT D’ALARMA

ERC ha arribat finalment a un acord amb el PSOE per abstenir-se en la sisena pròrroga de l’estat d’alarma que el govern de Pedro Sánchez torna a portar a aprovació al Congrés dimecres que ve, segons ha avançat La Vanguardia i ha pogut confirmar ElNacional.cat. L’acord inclou la creació de mecanismes de cogestió del fons de reconstrucció europeu i el retorn de competències a partir de la fase 3, a excepció de la “llibertat de circulació”.

L’acord també preveu un ajut per als treballadors d’empreses de la Conca d’Òdena que viuen fora de la zona i que no van poder anar a treballar quan el territori estava confinat. El govern espanyol també es “compromet, en la mesura que sigui possible, a prioritzar” canvis legals per evitar un nou estat d’alarma en cas de rebrot i optar per mesures “menys excepcionals” i que permetin la “cogovernança” amb les comunitats.

En el punt concret del retorn de competències, un dels principals reclams dels republicans des de l’inici de les negociacions, el text assegura que “una vegada que la unitat territorial de referència aconsegueixi la fase III del pla de desescalada, correspondrà a les comunitats autònomes la condició d’autoritat competent delegada per a l’adopció i l’execució de les mesures d’aquesta fase, amb l’única excepció de les referides a la llibertat de circulació”.

També assegura que seran les comunitats les que puguin “proposar al ministre de Sanitat, d’acord amb criteris sanitaris i epidemiològics, la superació de la fase III de les diferents províncies, illes o unitats territorials de la seva comunitat i, per tant, la seva entrada en la denominada ‘nova normalitat'”.

La permanent d’ERC ha validat l’acord aquesta mateixa tarda en una reunió extraordinària. El pacte s’ha gestat directament entre el vicepresident Pere Aragonès i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i l’acord s’ha precipitat aquest dissabte.
Informa:ELNACIONAL.CAT (30-5-2020)

238 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: