ERC VOL QUE EL VOT DEL SUPLICATORI A PUIGDEMONT SIGUI SECRET

ERC demanar√† que el vot del suplicatori als eurodiputats catalans Carles Puigdemont, Toni Com√≠n i Clara Ponsat√≠, sigui secret per evitar pressions. Aix√≠ ho ha afirmat l’eurodiputada republicana Diana Riba en un esmorzar informatiu organitzat pel Parlament Europeu i el Col¬∑legi de Periodistes, on tamb√© ha defensat que d’aquesta manera es garantiria que membres d’altres partits no acceptessin aixecar la immunitat dels exiliats catalans i que poguessin votar m√©s tranquils. Riba creu que alguns eurodiputats socialistes, per√≤ tamb√© populars i d’altres grups, podrien no acceptar el suplicatori.

L’eurodiputada d’ERC ha explicat que el proc√©s del suplicatori, que la setmana que ve es comunicar√† al plenari i comen√ßar√† tots els tr√†mits, pot durar entre “quatre mesos i dos anys” en funci√≥ del cas, per√≤ ha vaticinat que aquest “no pot ser r√†pid”, ja que el comit√® d’Afers Jur√≠dics, que ha de fer un informe sobre el cas abans d’anar al ple, haur√† d’estudiar la sent√®ncia del Tribunal Suprem. A m√©s, ha explicat que √©s possible que alguns eurodiputats vulguin esperar que el cas arribi a inst√†ncies europees, o com a m√≠nim que sigui vist pel Tribunal Constitucional, per pronunciar-se.

“No entenc que pugui ser un proc√©s curt amb la quantitat de documentaci√≥ que hi ha. Si finalment √©s curt veurem qu√® ha passat”, ha afirmat. Des d’ERC asseguren que treballaran perqu√® s’entengui que el cas de Puigdemont, Com√≠n o Ponsat√≠ no √©s com un suplicatori normal i que es tracta d’un cas pol√≠tic. En aquests moments, hi ha quatre o cinc casos m√©s de suplicatori pendents a l’Eurocambra.

Canvi de presid√®ncia de la comissi√≥ d’Afers Jur√≠dics

Per altra banda, Riba tamb√© ha avan√ßat que demanaran el canvi de presid√®ncia del comit√® d’afers jur√≠dics europeus, que ha de tramitar el suplicatori i fer un informe sobre el cas d’Oriol Junqueras, ja que consideren que hi ha un “conflicte d’interessos” en ser de Ciutadans. O, com a m√≠nim, que no pugui tractar el cas dels eurodiputats catalans. En aquest punt, la republicana tamb√© ha denunciat que aquesta comissi√≥ est√† “posposant” l’informe sobre si s’han vulnerat els drets d’aquests diputats en agafar les credencials.

Fa tres setmanes l’Eurocambra va presentar un informe sobre com havia estat el proc√©s de recollida de credencials dels m√©s de 700 membres del Parlament, per√≤ es va deixar fora el cas dels eurodiputats de JxCat, aix√≠ com tamb√© el d’Oriol Junqueras, i es va informar que ja es faria un altre document posteriorment. Segons Riba, estan esperant que la just√≠cia europea es pronunci√Į, un fet que des d’ERC no comparteixen perqu√® consideren que el comit√® del Parlament ja √©s “competent” per veure si hi ha o no vulneraci√≥ de drets.

Finalment, Riba ha tornat a denunciar la retirada de l’acta d’eurodiputat a Junqueras, malgrat la sent√®ncia del TJUE del passat desembre, i ha anunciat que esperen un pronunciament d’aquest tribunal sobre el recurs abans de l’estiu.
Informa:ELNACIONAL.CAT (6-3-2020)

162 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: