ÉRIC ABIDAL ENCÉN LEO MESSI: EL BARÇA CREMA

( RAMON BESA 9
Éric Abidal ha encès Leo Messi i ara mateix el Barça crema. La directiva i l’equip viatgen des de fa temps en direccions contràries al Camp Nou. El xoc es va produir quan el secretari tècnic, que va sortir reforçat diumenge pel president Josep Maria Bartomeu, va oficiar com a portaveu del club i va assenyalar la plantilla per gandula, una acusació que va provocar la rèplica del capità, i ja se sap que al Barça la paraula del 10 va a missa. “Els responsables de la direcció esportiva han d’assumir les seves responsabilitats”, va afirmar Messi en una declaració que qüestiona Abidal.

El secretari tècnic es va voler reivindicar després que el seu càrrec estigués més qüestionat que mai des de la destitució d’Ernesto Valverde. Abidal va qüestionar el comportament dels futbolistes i va denunciar l’actitud de Xavi en dues entrevistes concedides a El Mundo Deportivo i Sport. “Molts jugadors no estaven satisfets ni treballaven gaire”, argumentava Abidal. “Hi ha coses que com a exfutbolista puc ensumar”, continuava en una crítica directa a Ernesto Valverde. “No mirava el resultat sinó els partits, com es jugava, la tàctica i el treball dels futbolistes, que no jugaven gaire (…) I després del clàssic vam començar a concretar la seva sortida [de Valverde]”.

Abidal va denunciar el planter en els mateixos termes que alguns directius, que oficiosament s’han queixat del comportament de la plantilla, de l’ambient viciat del vestidor i de l’acomodament de les seves figures i la falta d’estímuls esportius, deficiències que s’han fet palès en el joc de l’equip a la Lliga. Bartomeu va argumentar que l’equip necessitava “un impuls” per justificar el canvi a la banqueta de Valverde per Quique Setién.
El secretari tècnic va explicitar precisament que en la llista de candidats a substituir el Txingurri mai hi havia figurat Xavi. “No li vam fer cap oferta a Xavi; si la té, que l’ensenyi. No té tanta experiència”, va insistir. Abidal interpretava el sentiment del consell directiu, que es va sentir traït pels consellers de l’excapità del Barça. La junta de Bartomeu acusa Xavi de divulgar detalls que no es correspondrien amb l’oferta del Barça. Xavi es va sentir utilitzat i va emplaçar al juny els emissaris que van viatjar a Qatar.

Les eleccions i Xavi

L’excapità blaugrana no oblida que el politiqueig juga un paper decisiu al Barça: hi ha eleccions previstes per al 2021 sempre que Bartomeu no es vegi obligat a avançar uns comicis als quals no es pot presentar i, en conseqüència, confiarà l’opció continuista en el vicepresident Emili Rousaud. I ara mateix l’únic rival que ha expressat la seva intenció d’aspirar a la presidència és Víctor Font, el valedor precisament de Xavi.

La pugna electoral està condicionada pel futur a curt termini de Messi. El capità, que al juny pot trencar unilateralment el contracte signat fins al 2021, també és motiu de comentari precisament per part d’Abidal. “Estem negociant i la nostra idea és fer un contracte més llarg que el d’una renovació anual”, va afirmar en les declaracions als mitjans esportius de Catalunya. Abidal s’oferia d’alguna manera com a interlocutor vàlid després de la reunió que va mantenir diumenge amb el president i també vicepresident esportiu Bartomeu. Hi havia qui apostava per la destitució del secretari tècnic després que els seus predecessors –Pep Segura, Robert Fernández i Zubizarreta– ja haguessin estat rellevats del càrrec per l’actual president del Barça. La figura d’Abidal, no obstant això, va semblar que sortia enfortida amb les seves declaracions –fins i tot va responsabilitzar Setién de la partida de Carles Pérez– fins que va arribar la reacció de Messi per Instagram: “Sincerament no m’agrada fer aquestes coses però cadascú ha de ser responsable de les seves tasques i fer-se càrrec de les seves decisions. Els jugadors, del que passa al camp, i a més som els primers a reconèixer quan no hem estat bé. Els responsables de l’àrea esportiva també han d’assumir les seves responsabilitats i sobretot fer-se càrrec de les decisions que prenen. Quan es parla de jugadors caldria donar noms perquè si no s’està embrutant a tots i alimentant coses que es diuen i no són certes”.

La rèplica de Messi posa Abidal al punt de mira i deixa Bartomeu en una situació delicada. Empleats o directius com Pere Gratacós i Javier Faus, que va qüestionar els ingressos del 10, van patir la ira del capità. L’argentí no apunta gratuïtament en un moment en què el vestidor està presidit pels regnes de taifes i els piquis als entrenaments de la ciutat esportiva. Els jugadors es mostren molt distanciats de la junta, expressen la seva desconfiança amb la política esportiva –Messi va arribar a dir que no hi hauria hagut discussions amb els fitxatges si s’hagués recuperat simplement Neymar– i es queixen pels problemes de cobrament en qüestions menors, com la seva participació en la sèrie documental Matchday.

El Barça ja era un polvorí, Abidal ha pres la metxa, Messi s’ha encès i ara el Camp Nou crema.

Informa:ELPAIS.CAT (5-2-2020)

312 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: