ES CONGELA LA VISITA DELS REIS A FIGUERES I BARCELONA

La visita dels reis Felip VI i LetĂ­cia a Figueres i Barcelona prevista per aquest divendres ha quedat congelada. NingĂş no en tĂŠ notĂ­cia. Ni a la delegaciĂł del govern espanyol a Catalunya, ni a la Generalitat. Ni tan sols al museu de Figueres, l´únic lloc que havia transcendit que tenien intenciĂł de visitar. De fet, la mateixa Casa Reial no tenir cap informaciĂł al respecte d’aquest divendres.

La setmana passada va transcendir que els monarques visitarien Catalunya aquest divendres en el marc de la gira que estan realitzant a totes les comunitats autònomes per conèixer de primera mĂ  l’impacte del coronavirus al territori. La notĂ­cia la va avançar La Vanguardia i la van confirmar immediatament de fonts de la Casa Reial TVE. Però no hi ha hagut mĂŠs informacions des d’aleshores.

AvĂ­s d’Òmnium
Això no obstant, el simple anunci de la visita ha provocat que s’hagi posat en marxa la resposta. Des dels CDR es va fer pĂşblic la intenciĂł de replicar al viatge dels monarques, i aquest mateix diumenge, en què es complien els 1.000 dies de presĂł de Jordi Cuixart i Jordi SĂ nchez, el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, va anunciar que Felip VI no seria benvingut.

“No ĂŠs benvingut per la corrupciĂł però sobre tot perquè ĂŠs ell, Felip VI, qui va instar al a por ellos contra la ciutadania d’aquest paĂ­s. Per això aquest divendres li tornarem a recordar que aquĂ­ no ĂŠs benvingut que aquĂ­ volem construir una repĂşblica catalana d’homes i dones lliures on ningĂş no pugui estar per sobre de la llei”, va assegurar Mauri en una concentraciĂł davant de la delegaciĂł del Govern. Òmnium i l’ANC tenien previst encadenar-se a la platja de la Barceloneta, a la Sagrada FamĂ­lia i a l’estĂ tua de Colom-

Abdicar per la corrupciĂł

El discurs que va protagonitzar Felip VI en resposta al referèndum de l’1-O i la violència policial ha complicat molt la relaciĂł del monarca amb Catalunya. Una enquesta de l’Institut Feedback para ElNacional.cat assenyalava que el monarca tĂŠ a Catalunya una valoraciĂł de 2,7 punts sobre 10 i que un 56,3% dels catalans consideren que hauria d’abdicar per corrupciĂł.

Des d’aquell discurs les visites del monarca s’han restringit i s’han vist literalment blindades, la qual cosa no ha impedit que hagi hagut d’escoltar les protestes quan ha viatjat a Barcelona, per exemple, amb motiu del Mobile World Congress.

A mĂŠs, des del 2018 l’Ajuntament de Girona ha anunciat que Felip VI no era benvingut a Girona i ha deixat de cedir-li l’auditori de la Fira per al lliurament dels premis de la FundaciĂł Princesa de Girona. Aquell any, els monarques van haver d’organitzar aquell acte a un espai dels germans Roca a Vilablareix, perquè no van trobar altres espais a la capital gironina.

L’any, segĂźent, el 2019, els premis Princesa de Girona es van lliurar al Palau de Congressos de Catalunya el mes de novembre, en plenes protestes contra la sentència del procĂŠs, la qual cosa va obligar a blindar l’entrada per la Diagonal.
Informa:ELNACIONAL.CAT (14-7-2020)

157 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: