ES CONGELA LA VISITA DELS REIS A FIGUERES I BARCELONA

La visita dels reis Felip VI i Letícia a Figueres i Barcelona prevista per aquest divendres ha quedat congelada. Ningú no en té notícia. Ni a la delegació del govern espanyol a Catalunya, ni a la Generalitat. Ni tan sols al museu de Figueres, l´únic lloc que havia transcendit que tenien intenció de visitar. De fet, la mateixa Casa Reial no tenir cap informació al respecte d’aquest divendres.

La setmana passada va transcendir que els monarques visitarien Catalunya aquest divendres en el marc de la gira que estan realitzant a totes les comunitats autònomes per conèixer de primera mà l’impacte del coronavirus al territori. La notícia la va avançar La Vanguardia i la van confirmar immediatament de fonts de la Casa Reial TVE. Però no hi ha hagut més informacions des d’aleshores.

Avís d’Òmnium
Això no obstant, el simple anunci de la visita ha provocat que s’hagi posat en marxa la resposta. Des dels CDR es va fer públic la intenció de replicar al viatge dels monarques, i aquest mateix diumenge, en què es complien els 1.000 dies de presó de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, va anunciar que Felip VI no seria benvingut.

“No és benvingut per la corrupció però sobre tot perquè és ell, Felip VI, qui va instar al a por ellos contra la ciutadania d’aquest país. Per això aquest divendres li tornarem a recordar que aquí no és benvingut que aquí volem construir una república catalana d’homes i dones lliures on ningú no pugui estar per sobre de la llei”, va assegurar Mauri en una concentració davant de la delegació del Govern. Òmnium i l’ANC tenien previst encadenar-se a la platja de la Barceloneta, a la Sagrada Família i a l’estàtua de Colom-

Abdicar per la corrupció

El discurs que va protagonitzar Felip VI en resposta al referèndum de l’1-O i la violència policial ha complicat molt la relació del monarca amb Catalunya. Una enquesta de l’Institut Feedback para ElNacional.cat assenyalava que el monarca té a Catalunya una valoració de 2,7 punts sobre 10 i que un 56,3% dels catalans consideren que hauria d’abdicar per corrupció.

Des d’aquell discurs les visites del monarca s’han restringit i s’han vist literalment blindades, la qual cosa no ha impedit que hagi hagut d’escoltar les protestes quan ha viatjat a Barcelona, per exemple, amb motiu del Mobile World Congress.

A més, des del 2018 l’Ajuntament de Girona ha anunciat que Felip VI no era benvingut a Girona i ha deixat de cedir-li l’auditori de la Fira per al lliurament dels premis de la Fundació Princesa de Girona. Aquell any, els monarques van haver d’organitzar aquell acte a un espai dels germans Roca a Vilablareix, perquè no van trobar altres espais a la capital gironina.

L’any, següent, el 2019, els premis Princesa de Girona es van lliurar al Palau de Congressos de Catalunya el mes de novembre, en plenes protestes contra la sentència del procés, la qual cosa va obligar a blindar l’entrada per la Diagonal.
Informa:ELNACIONAL.CAT (14-7-2020)

274 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: