ES DISPARA L’ESPANYOLISME, TAMBÉ ENTRE L’ESQUERRA ESPANYOLA

El discurs militarista del govern espanyol en la crisi sanitĂ ria del coronavirus, l’apel·laciĂł a l’orgull ferit, i el ressĂČ amb altaveu que en fan les televisions i els principals mitjans de Madrid comença a tenir els seus efectes. Segons una enquesta del Instituto Elcano, el principal think tank espanyol, l’espanyolisme s’ha disparat des de l’inici de la crisi, no nomĂ©s entre la dreta sinĂł tambĂ© en l’esquerra.

L’enquesta, realitzada a 1.000 persones entre el 2 i 19 de març, ho deixa clar, malgrat les 19.000 morts. “La crisi del coronavirus ha provocat un augment notable de l’autoestima dels espanyols. Aquest canvi s’aprecia tant en la valoraciĂł que fan del paĂ­s, com de l’augment substancial de l’orgull de ser espanyols”, assenyala. És un fenomen que no es produeix amb el mateix volum als altres paĂŻsos de la UE.

“Aquesta recuperaciĂł de l’autoestima dels espanyols Ă©s mĂ©s visible en les respostes a aquesta pregunta: Com d’orgullĂłs se sent vostĂš de ser espanyol? NomĂ©s un 5% contesta que no se sent espanyol. I el percentatge dels que se senten “molt orgullosos” passa del 41% a finals del 2018, al 56% ara”, indica el sondeig.

Segons Elcano, l’ascens espanyolista s’aprecia en tots els segments ideolĂČgics, amb mĂ©s fortalesa a la dreta, perĂČ tambĂ© amb pujada a l’esquerra.

Un altre canvi que indica el sondeig Ă©s que els espanyols han passat a preferir França com a aliat, en comptes d’Alemanya, coincidint amb la polĂšmica dels bons i de les acusacions a Espanya de malgastadora.

El sondeig no precisa quins sĂłn els resultats a Catalunya.

L’enquesta tambĂ© apunta que creix el suport a l’OTAN, i que la popularitat del Papa Francesc ha retrocedit dos punts.
Informa:ELNACIONAL.CAT (16-4-2020)

224 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: