ÉS IMPOSSIBLE VIURE EN CATALÀ A BARCELONA: COLAU FARÀ UN MAPA SOBRE L’ÚS DE LA LLENGUA A LA CIUTAT

El grup d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Barcelona ha demanat aquest dimarts que el govern municipal faci una auditoria sobre l’ús del català a Barcelona i un pla d’acció per augmentar-lo.

“Les dades que tenim són les del Consorci de cada cinc anys -les últimes són de 2018-, però tracten Barcelona com una unitat. Ens calen dades de l’ús del català per col·lectius, sectors, barris i districtes”, ha defensat la regidora republicana Gemma Sendra a la comissió de Drets Socials.

Els republicans han presentat la proposta en format prec, que el govern municipal ha acceptat, i per tant ara haurà de presentar, abans que acabi l’any, un ‘mapeig’ de l’ús de la llengua per zones i sectors de la ciutat, sota la coordinació del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona.

“Cal un informe sobre la situació en aquest moment per poder fer un pla d’acció”, ha reiterat Sendra, posant en relleu el convenciment d’Esquerra Republicana que el català ha de ser eix vertebrador i punt de trobada de la diversitat social, ètnica i cultural de Barcelona i Catalunya, així com de la necessitat de defensar-lo i promoure’l des de les institucions: també des de l’Ajuntament de Barcelona, del qual n’és llengua pròpia.

Aquest estudi pot ser clau en un moment en què l’ús social del català, sobretot a Barcelona, està retrocedint. És una percepció que tenen els catalanoparlants que resideixen a la ciutat quan comproven quotidianament la impossibilitat de viure únicament en català, tal com fan molt monolingües castellanoparlants. Anar a comprar el pa, prendre un tallat, comprar fruita, agafar un taxi i indicar-li la direcció i per on anar, totes aquestes tasques que algú que només parla el castellà pot realitzar sense cap mena de dificultat a la Ciutat Comtal són ara com ara impensables per un català. Sempre trobarà algú que no entengui el català, treballant de cara al públic, i en alguns casos, personal que més enllà de la falta de temps o incapacitat -no tothom està dotat- per aprendre idiomes no fa cap esforç per intentar entendre’l.

Les proves? Les denúncies cada cop més freqüents que fa públiques Plataforma per la Llengua sobre vulneracions dels drets lingüístics, sempre a catalanoparlant, mai hi ha cap víctima castellanoparlant. Per si algú li queda algun dubte, la persecució del castellà a Catalunya és una mentida. Un drets trepijats dels que també n’ha alertat l’Ajuntament de Barcelona a l’Informe de l’Observatori de les Discriminacions; parlar català és el quart motiu de discriminació a la ciutat.

La impossibilitat de viure plenament en català a Catalunya és una realitat. I els pitjors, els funcionaris i personal de l’Estat, sobretot policies i guàrdies civils. Malgrat haver quedat palès, fins i tot en gravacions, els abusos de poder d’aquest col·lectiu cap a ciutadans que l’únic ‘crim’ que havien comès era intentar parlar en el seu idioma en el seu país, la Delegada del govern espanyol, la lleidatana Teresa Cunillera, els excusa atribuint aquests comportaments intolerables a la gran rotació d’agents dels cossos policials.
Informa:RACOCATALA.CAT (13-VII-2021)

202 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: