ES NECESSITA UN GOVERN CLARAMENT INDEPENDENTISTA DE JxCAT I ERC AMB L’ABSTENCIÓ DE LA CUP

( JOAN PUIG )
La victòria independentista més gran, superant el 50% dels vots emesos, necessita un govern clarament independentista i, si s’acaba sense acord de govern, m’agradarà veure com ho explicaran a la ciutadania per motivar-los a anar a votar de nou

Siguem realistes: la CUP no entrarà a cap govern. Com a molt, s’abstindrà d’entrada i, si no li agrada segons què faci el nou govern en el terreny social i en el camí cap a la independència, el farà caure. Per altra banda, posar els Comuns a dins del govern vol dir dues coses: primera i evident, que s’hi expulsa JuntsxCat i, segona, que dificulta encara més arribar a acords amb els cupaires, ja que seria un govern, com a molt, federalista, per no dir autonomista.

Només queda la possibilitat de fer un acord entre ERC i Junts, aquesta vegada amb la presidència del govern per als republicans i la vicepresidència, així com la presidència del Parlament, per als juntaires. Aquest govern, de 65 escons, només necessita l’abstenció de la CUP per a la investidura i per començar a treballar com més aviat millor. Només cal que, partint del pacte de l’anterior legislatura, ara n’acordin un altre: bàsicament un canvi de papers, a partir de la victòria electoral dels republicans.

Seguir insistint amb un govern de Front Ampli és un greu error de negociació, ja que dels quatre partits implicats, n’hi ha dos, CUP i Comuns, que no el volen. I no és qüestió de perdre el temps insistint en aquesta negociació quan ja t’han dit clarament que no ho volen. Manllevant l’eslògan socialista, i a la vegada donant-li tot el sentit, ara cal passar pàgina: ERC ha guanyat les eleccions i té tot el dret a obrir el ball, però no pot equivocar-se de parella, que seria un error letal.

El que toca ara és negociar, i ràpidament, un acord de govern entre ERC i JuntsxCat, amb el suport extern de la CUP, i toca fer-ho oblidant-se de la guerra civil independentista que s’ha produït en els darrers temps. Les eleccions gairebé han esborrat d’un plomall les hostilitats de la xarxa i és fonamental evitar que es reprodueixin. Cal que les dues parts recuperin la confiança i cal evitar retrets per donar resposta a la majoria independentista que els ha fet confiança. Cal que els dos partits recordin que més de 600.000 independentistes s’han quedat a casa i que els necessitem per fer la independència.

La victòria independentista més gran, superant el 50% dels vots emesos, necessita un govern clarament independentista i, si s’acaba sense acord de govern, m’agradarà veure com ho explicaran a la ciutadania per motivar-los a anar a votar de nou.

Informa:LAREPUBLICA.CAT (19-2-2021)

223 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: