La primera ministra d’Escòcia, Nicola Sturgeon, ha anunciat al Parlament d’Edimburg, que el seu govern promou la celebració d’un segon referèndum sobre la independència, que “s’ha de celebrar abans del final de la present legislatura”, que es tanca els primers dies de la primavera del 2021.

Sturgeon ha argumentat que el referèndum “és la nostra ruta per evitar el pitjor dels danys que causarà el Brexit” amb la sortida del Regne Unit de la UE. Escòcia discrepa del Brexit i és partidària de continuar a la UE.

Com a part del nou procés cap a la possible independència del país, el govern del Partit Nacional Escocès (SNP) presentarà a la cambra d’Edimburg la nova llei que ha de permetre la celebració de la consulta.

Per celebrar la consulta caldrà l’acord del govern britànic. Per ara aquest s’hi oposa, però després de negociacions va acceptar el referèndum del 2014. Perquè es pugui celebrar efectivament el referèndum, a imatge del que es va convocar el 2014 i que va donar com a resultat un 55% en contra de la separació, el govern escocès necessita l’aprovació de l’Executiu britànic.

Sturgeon ha argumentat que la seva formació “va ser triada” com a primera força el 2017 amb el “mandat” de reivindicar la independència, una opció, que, ha recordat, té “una majoria en aquesta cambra”. S’ha referit així al fet que l’SNP governa en minoria, però té el suport dels Verds per aprovar lleis que requereixen majoria qualificada, com les que fan referencia a la celebració d’un plebiscit o als pressupostos generals.

Per a la dirigent escocesa, la crisi política que ha causat la possible sortida del Regne Unit de la Unió Europea ha demostrat que el govern britànic no està disposat a escoltar les propostes de l’executiu escocès, dirigides a minimitzar les conseqüències del Brexit, com romandre al mercat comú i la unió duanera.

“Hem fet tot el possible per a ajudar a evitar la crisi del Brexit a tot el Regne Unit. I continuarem fent-ho”, ha argumentat, però ha insistit que “el sistema de govern de Westminster no serveix els interessos d’Escòcia”, on, ha recordat Sturgeon, el 62% va votar a favor de continuar a la UE.

A més, s’ha mostrat mostrat optimista sobre l’augment del suport a la independència i ha recalcat que un Estat independent “ofereix el millor futur” per a la nació escocesa. “Crec que els motius per a la independència són molt importants”.

Informa:ELNACIONAL.CAT (24-4-2019)