ESPANYA PERD PER GOLEJADA AL CONSELL D’EUROPA, QUE DEMANA LA LLIBERTAT DELS PRESOS I LA FI DE LA REPRESSI√ď

La intervenci√≥ del president espanyol, Pedro S√°nchez, al Liceu de Barcelona anunciant els indults dels presos pol√≠tics catalans s’ha escoltat amb claredat a Estrasburg. Per√≤ ha arribat massa tard. No ha aconseguit evitar el dur√≠ssim rev√©s que Espanya ha rebut a l’Assemblea Parlament√†ria del Consell d’Europa, que avui ha aprovat l’informe en qu√® es demana la llibertat dels presos pol√≠tics i acabar amb la persecuci√≥ dels exiliats.

El text sota el t√≠tol Haurien de ser perseguit els pol√≠tics per les declaracions fetes en l’exercici dels seu mandat? s’ha aprovat amb 70 vots a favor, 28 en contra i 12 abstencions despr√©s d’un tens debat i d’una votaci√≥ en qu√® s’han rebutjat una rere l’altre les esmenes impulsades pels diputats espanyols que intentaven rebaixar alguns dels punts clau.
Exiliats i acabar amb la persecució

La delegaci√≥ espanyola no ha aconseguit sortir-se’n en l’intent d’excloure del text la crida a acabar amb la persecuci√≥ del exiliats o el rebuig a qu√® es torni a penalitzar els refer√®ndums no autoritzats.

Tampoc ha prosperat l’esmena que els indults no puguin incloure els delictes vinculats amb la malversaci√≥. De fet, la insist√®ncia dels diputats populars d’atribuir un delicte de corrupci√≥ als presos pol√≠tics ha xocat repetidament amb la r√®plica del ponent de l’informe, el socialista let√≥ Boriss Cilevics.

Igualment s’ha tombat les dues esmenes dels diputats espanyols, una socialista i una de popular, que intentaven excloure de l’informe la petici√≥ per acabar amb els processos contra funcionaris de rang inferior implicats en el refer√®ndum.
Negociar q√ľestions sensibles

L’esmena popular que intentava situar els pol√≠tics unionistes com a una minoria els drets de la qual cal protegir al Parlament, ha provocat directament les ironies del ponent de l’informe.

A l’altra plat de la balan√ßa, no s’ha acceptat una esmena impulsada, entre altres per la senadora d’ERC Laura Castel la proposta d’incloure l’amnistia al text. En canvi, s√≠ l’apel¬∑laci√≥ a qu√® Espanya accepti dialogar tamb√© sobre “q√ľestions sensibles”.
Condemnats com assassins

El socialista let√≥ que s’ha encarregat de la redacci√≥ de l’informe, Boriss Cilevic, ha obert el debat admetent que Turquia i Espanya, els dos pa√Įsos que s’analitza a l’informe, tenen situacions molt diferents. Aix√≤ no obstant, ha advertit, en refer√®ncia als presos pol√≠tics, que ‚Äúno s‚Äôha observat res semblant a cap altre estat membre Consell d‚ÄôEuropa‚ÄĚ. Ha subratllat que tant a Espanya com a Turquia els pol√≠tics, tot i protagonitzar manifestacions pac√≠fiques, “van ser condemnat a penes molt llargues, reservades assassins i violadors”.

A difer√®ncia del Parlament Europeu, l’Assemblea del Consell d’Europa no hi ha hagut un tancament de files entre els estats o els grups pol√≠tics. I aix√≠ ho han fet evident els portaveus del grups.

La portaveu del grup popular, Theodora Bakoyannis, s’ha alineat amb la posici√≥ d’Espanya, ha denunciat que es compar√®s amb el cas de Turquia i ha advertit que el seu grup no aprovaria el text si no s’acceptaven les seves esmenes. Per√≤ no aix√≠ la resta de grups, ni tant sols d’altres diputats populars, com el franc√®s, Fran√ßois Calvet, que ha subratllat que un proc√©s judicial que ha portat a condemnes tan llargues obliga el Consell d’Europa a pronunciar-s’hi.

El portaveu del grup liberal, el franc√®s Jacques Maire, ha coincidit que les penes s√≥n desproporcionades i, tot i admetre que el govern espanyol est√† fent moviements, s’ha pronunciat a favor dels indults.

El socialista holand√®s Tiny Kox s’ha referit a les paraules de S√°nchez i ha adm√®s que el cas d’Espanya no √©s el mateix que el de Turquia, per√≤ s’ha declara a favor de “l’indult i l’amnistia” i ha celebrat que l’informe hagi pogut de servir d’ajuda en aquest sentit. De fet, Kox s’ha encarregat d’anar rebutjant bona part de les esmenes espanyoles, tamb√© les socialistes.
Solitud dels diputats espanyols

Aquests posicionaments han fet encara m√©s evident la solitud dels diputats espanyols a l’hora de defensar l’actuaci√≥ de l’Estat espanyol. En el torn dels diputats, el socialista Antonio Guti√©rrez ha advertit que les peticions per aturar les extradicions i acabar amb els judicis pendents van en contra de la independ√®ncia judicial i la separaci√≥ de poders.

Especialment contundents han estat els parlamentaris populars, com Mar√≠a Valentina Mart√≠nez Ferra, que ha insistit a denunciar que que els presos independentistes van “desafiar Espanya”, que van ser condemant per saltar-se la llei i per “corrupci√≥” i que no se’ls pot indultar perqu√® no s’han penedit del que van fer. Precisament un del punts que assenyala el text aprovat pel Consell, adverteix que no es pot obligar els pol√≠tics a renegar de les seves idees per aconseguir un indult o un benefici penitenciari.

El tamb√© popular Pablo Hisp√°n ha insistit en els mateixos punts i ha alertat que els presos independentistes han dit que “ho tornaran a fer” i el Tribunal Suprem s’ha pronunciat en contra dels seus indults.

Per contra, la senadora d’ERC Laura Castel ha alertat que l’indult no √©s la soluci√≥ per a la situaci√≥ de centenars de persones perseguides per la seva intervenci√≥ en el refer√®ndum i ha defensat la amnistia. Ha advertit que el refer√®ndum el defensa m√©s del 80% dels catalans i ha denunciat assetjament judicial contra centenars de persones perseguides pel proc√©s.

Informa:ELNACIONAL.CAT (21-6-2021)

163 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: