ESPANYA PRESSIONA PER DESALLOTJAR L’AUTOPISTA I ELS GENDARMES GUANYEN TEMPS

Des del punt d’entrada a Catalunya, al Pert√ļs, just on hi ha l’escenari, fins on acaba el tall, hi ha un quil√≤metre de cotxes i camions aturats. I en l’altre extrem, un cord√≥ policial que pretenia alliberar els camions i que finalment ha quedat en una filera d’antiavalots francesos amb centenars de persones davant seu que no feien res. La situaci√≥, coneguda per la policia espanyola i els Mossos d’Esquadra, √©s completament ins√≤lita per a la policia francesa, que tot i que en un principi volien dispersar, despr√©s han hagut d’aturar-se a l’espera d’ordres clares.

Davant la impossibilitat de negociar amb ning√ļ i de trobar un portaveu de Tsunami Democr√†tic amb qui interlocutar, l’alcalde de Prats de Moll√≥, Claudi Ferrer, ha fet d’intermediari. Ell i una volunt√†ria de la Catalunya Nord han fet les gestions i s’han estat gaireb√© 3 hores fent de mediadors.

Els ministeris de l’Interior de Fran√ßa i Espanya han parlat. Tamb√© ha entrat en les converses la Generalitat de Catalunya. I Espanya ha pressionat per desallotjar l’autopista i obrir pas. Est√† ara mateix tot el tr√†fic de mercaderies aturat. I la previsi√≥ √©s que aix√≠ continu√Į durant dos dies m√©s.

L’alcalde de Prats de Moll√≥ ha recorregut de dalt a baix el km 0, ha vist l’escenari, l’espai de la cuina i l’ambient que hi havia a tocar de Catalunya. Per√≤ tamb√© ha vist els riscos que comporta aquest quil√≤metre ple de cotxes i camions, i ara ja tamb√© de tendes de campanya.

√Čs un quil√≤metre en obres, a m√©s, sobre un viaducte. Hi ha materials que poden fer caure o que es poden utilitzar per llan√ßar contra la policia o contra qui hi hagi al mig. √Čs un pont al√ßat ple d’obstacles i completament a les fosques que comporta un greu risc per a les persones. Si, a m√©s, la policia dispersa o carrega, aix√≤ augmenta la situaci√≥ de perill per als manifestants i els mateixos policies.

Per tant, tot i les exig√®ncies d’Espanya, Fran√ßa ha decidit guanyar temps. “Si la gent est√† tranquil¬∑la i no fa res, no actuaran. √Čs de nit i √©s perill√≥s. Ara, dem√† a partir de les 6 hores, podrien comen√ßar a desallotjar”, alerta l’alcalde de Prats de Moll√≥, que ha explicat les negociacions a ElNacional.cat.

Mentrestant a l’altra banda, durant tot el dia hi ha hagut dos cotxes de Mossos d’Esquadra i la unitat de mediaci√≥ que no ha pogut parlar amb ning√ļ. A la zona catalana, la que queda just darrere de l’escenari, no est√† passant res. Nom√©s que no poden circular els vehicles. La Brimo s’ha quedat a l’entrada de l’autopista que hi ha a la Jonquera i ha evitat accedir a l’AP-7.
Informa:ELNACIONAL.CAT (11-11-2019)

182 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: