ESPANYA SEMPRE ENS AJUDA, PERÒ ELS PARTITS QUE S’AUTOANOMENEN INDEPENDENTISTES NO

🔈 (Editorial de RAMON SERRA, editor de RADIOCATALUNYA.CAT )

Espanya sempre ens ajuda. Això és evident. Quan sembla que l’independentisme està tocat de mort ens torna a donar un bon cop de mà: ara amb l’espionatge de destacats polítics indepes a través dels mòbils amb el programa Pegasus. Han quedat ben retratats, amb el cul a l’aire com es diu vulgarment. No tenen sortida. Però els del Gobierno no sembla pas que en passin gaire ànsia més enllà de les disculpes rutinàries. És més, a la major part de l’opinió pública espanyola els sembla d’allò més normal. Castigar al preu que sigui els independentistes és considerat com un gran bé. Ja se sap que la unitat d’Espanya està per damunt de tot i en aquest cas la democràcia importa ben poc. És així com ells entenen la “democràcia plena”.

I què hi diu Europa? Ai,vailets! Europa només es mulla quan hi ha algun mullader. I perdoneu-me aquest joc de paraules, però és ben bé això. Ho considera un assumpte intern d’Espanya. De fet el procés català ja els és pràcticament història. Amb tanta quietud ja es dona per mort o gairebé, especialment després dels indults de Pedro Sánchez als presoners. Cal reconèixer que aquest home que es podria dedicar al circ per la màgia que acompanya les seves actuacions i que fins ara se’n surt de totes.

Qualsevol persona amb dos dits de front sap de la gravetat d’aquest espionatge. No hi ha cap excusa. Però un cop més m’imagino que els partits independentistes tornaran a fer el Pepep, és a dir, en diran quatre de fresques, rondinaran com uns nens mal educats i al final s’ho empassaran tot com sempre i prou que m’agradaria equivocar-me. Però els precedents d’ençà de l’octubre del 2017 no conviden pas precisament a l’optimisme. Els principals partits que es diuen independentistes no han fet res que més afluixar i anar cedint una i altra vegada a canvi de res o de ben poca cosa.

En efecte, ERC ha proporcionat la investidura i després el govern de Pedro Sánchez a canvi de ben poca cosa. Els socialistes han buidat el català. Els han fet passar bou per bèstia grossa dient que es mantenia la immersió lingüística amb l’anomenada Llei Celaà quan ja veiem quina és la situació actual. No varen retirar l’acusació de la fiscalia provinent de la llei Wert en temps de Rajoy i ho van deixar tot a mans de les autoritats educatives. Llàstima que els tribunals hagin interpretat que les autoritats principals educatives són les de l’Estat digui el qui digui l’Estatut de Catalunya. I ara tots correm-hi per edulcorar el 25% de castellà quan els tribunals ho tornaran a tombar tot .No plantar cara des d’un bon començament té aquests efectes. Com també els mínim efectes per al català en la nova llei audiovisual o en el repartiment dels fons europeus per a la cultura, dels quals més de 1.000 milions corresponen al castellà i aproximadament uns 10 per al català.Ni per a pipes.I sort que tenim una llengua cooficial…

I què dir de la taula del diàleg? Aquest altre cop de màgia que s’ha tret Sánchez del barret com un autèntic encantador de serpents. La taula no ha estat ni parada. Ja se sap que a la taula d’en Bernat qui no té Estat no hi és convidat. Però fent ús un cop més dels refranys de la nostra llengua bé es pot que qui dia passa any empeny.
Tampoc el paper de Junts ha estat gaire galdósós. Un partit que té set caps com si fos una hidra que ha fet de la desobediència la seva bandera. Al capdavall poc cosa més que bones paraules.Això sí, uns bons rondinaires

L’independentisme sobreviu com pot, però ara mateix està desarmat. Cert que la Covid 19 hi ha contribuït molt perquè hi ha hagut poc moviment al carrer. Però els principals partits independentistes han capitulat de totes totes. Han lliurat el país a Espanya a canvi de molles, però sobretot de mantenir cadires a molt bon preu. I així anem .
Només el poble català, representat especialment per l’ANC, podrà capgirar la situació. Cal denunciar-ho i esmolar ben bé les eines per quan arribi un altre juny. I si pot ser que sigui el junt d’aquest any.
(26-4-2022)

216 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: