L’ambaixador d’Espanya davant l’ONU a Ginebra, Crist√≥bal Gonz√°lez-Aller, ha anunciat aquesta petici√≥, que afecta el mexic√†¬†Jos√© Guevara¬†i el sud-core√†¬†Seong-Phil Hong, tots dos membres del grup de treball, i que nom√©s concerneix al cas espec√≠fic dels l√≠ders independentistes.

El diplom√†tic ha argumentat que “hi ha un conflicte d’interessos” entre aquests experts i l’advocat brit√†nic Ben Emmerson, defensor dels tres pol√≠tics catalans, que va formar part d’altres √≤rgans similars de drets humans de l’ONU en els quals va treballar amb tots dos en almenys dues causes.

“Demanarem la inhibici√≥ d’algun dels membres del grup perqu√® hi ha const√†ncia que existeix una relaci√≥ directa entre dos dels seus membres amb l’advocat brit√†nic”, ha assenyalat el diplom√†tic. Emmerson va ser relator especial de l’ONU sobre els drets humans en la lluita antiterrorista entre el 2011 i el 2017, i “en dos casos concrets va col¬∑laborar amb el sud-core√† i el mexic√† en almenys dues causes m√©s que en tinguem const√†ncia, una relativa a Egipte i una altra a Guant√°namo”, ha explicat Gonz√°lez-Aller.

El grup de treball va qualificar aquesta setmana d'”arbitr√†ria” la privaci√≥ de llibertat de Junqueras, S√°nchez i Cuixart, cosa que va portar l’advocat Emmerson a sol¬∑licitar dimecres p√ļblicament a Espanya que excarcer√©s els seus clients. Tant Hong com Guevara, que presideix el Grup de Treball sobre Detencions Arbitr√†ries, formen part d’aquesta inst√†ncia des del 2014, i s√≥n prestigiosos juristes en mat√®ria de drets humans.

“Errors d’interpretaci√≥”

Segons l’ambaixador, l’opini√≥ emesa pel grup de treball “cont√©¬†enormes errors d’interpretaci√≥¬†que reflecteixen un desconeixement absolut d’all√≤ que √©s la societat espanyola i l’ordenament jur√≠dic que ens regeix”, ha valorat Gonz√°lez-Aller.

Aix√≤ “ens fa pensar que hi pot haver hagut¬†pressions¬†o certa¬†manipulaci√≥a l’hora que aquest grup emet√©s aquesta opini√≥”, ha afegit. “D’acord amb els errors comesos demanarem la revisi√≥ d’ofici d’aquesta opini√≥”, ha insistit l’ambaixador, que ha citat com “errors de gruix” fets com que el grup de treball estimi que els tres detinguts han estat empresonats per les seves opinions.

El text em√®s pel grup, ha afegit l’ambaixador, tamb√© considera err√≤niament que la¬†Constituci√≥ espanyola¬†reconeix el dret a un refer√®ndum d’independ√®ncia.

Espanya a m√©s protestar√† pel presumpte incompliment dels procediments d’aquest grup, que va informar de la seva decisi√≥ al Govern espanyol el 27 de maig i havia d’esperar 48 hores abans de notificar-ho a l’altra part (en aquest cas a Emmerson i els seus clients).

“A les 24 hores ja es van produir filtracions a la premsa, i el primer mitj√† que se’n va fer ress√≤ va ser un diari digital catal√†”, ha assenyalat el diplom√†tic.

Gonz√°lez-Aller ha defensat d’una altra banda Espanya com un dels pa√Įsos “m√©s oberts” als √≤rgans de drets humans de l’ONU. Ha posat com a exemple que √©s un dels pocs pa√Įsos que organitza dues visites anuals de relators especials de l’ONU perqu√® observin directament com es promouen i defensen els drets i les llibertats fonamentals

Carles Puigdemont:

‚úĒ@KRLS

Com que no els ha agradat gens la decisi√≥, que els deixa en evid√®ncia davant del m√≥n civilitzat, apliquen la recepta que ens dispensen quan no votem el que ells volen. Apartar-nos i suspendre’ns. Quina manera de degradar la democr√†cia.

Jaume Clotet¬†ūüéó

‚úĒ@jaumeclotet

Brutal.

Espanya demanar√† avui formalment a l’ONU que inhabiliti dos dels cinc membres del Grup de Treball sobre Detencions Arbitr√†ries que aquesta setmana van condemnar la detenci√≥ dels pol√≠tics catalans. –

ns el president” a una voluntat “d’apartar-los i suspendre’ls”.

Informa:ELNACIONAL.CAT (31-5-2019)