ESQUERRA ESPERA LA DECISIÓ DE L’ADVOCACIA PER ACOSTAR LA INVESTIDURA

Els republicans veuen viable que Sánchez renovi el seu mandat abans del 5 de gener
Esquerra espera la decisió de l’Advocacia per acostar la investidura
( ÀLEX TORT, BARCELONA )

Bona part de l’èxit de les negociacions entre el PSOE i ERC depèn ara de l’ Advocacia de l’ Estat. Els republicans esperen. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ( TJUE) dijous va dictar que Oriol Junqueras hauria d’haver gaudit d’immunitat per haver estat escollit europarlamentari. I una reacció de l’ Advocacia a favor dels interessos del president d’Esquerra no només provocaria que es reprengués el diàleg, ara congelat, sinó que acostaria encara més Pedro Sánchez a la renovació del seu mandat.

ERC va ser meridianament clara en aquest sentit durant el seu 28è congrés nacional. La reunió amb la militància a l’auditori del Fòrum, a Barcelona, va ser una bassa d’oli. N’hi ha prou amb un exemple: un 93,4% de les bases van avalar la ponència política que marcarà el rumb de la formació en els propers anys. La unilateralitat no s’abandona, tot i que no és prioritària ni de bon tros; el referèndum continua allà, com a petició inamovible; l’amnistia, necessària. El document es va aprovar en un context complicat, amb presos, i marcat per la investidura al Govern central, per a la qual els republicans tenen la clau. Tot i així, a ERC admeten en petit comitèque molt s’ha de torçar el diàleg amb el PSOE perquè no s’avanci en la línia de la investidura. Tot i això, el partit es manté en espera del que digui l’ Advocacia de l’ Estat.

Qui tingui orelles que hi senti, va pensar ahir el coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès. “Volem que quedi clar: la nova etapa política només es pot obrir si la política desplaça la repressió. Oi que s’entén? ¿ Se entiende o no se entiende ?”, va recalcar Aragonès al congrés del partit diverses vegades, can­viant del català al castellà. Paraules adreçades al candidat a la presidència del Govern i a l’ Advocacia de l’ Estat, que depèn directament de l’ Executiu espanyol.

ERC va advertir que l’única manera per reprendre el diàleg és “que la política desplaci la repressió”. Si és així i si la taula de nego­ciació entre governs cristal·litza, a Esquerra veuen viable que la investidura es pugui fer abans del 5 de gener. Una concreció que agrada al PSOE, malgrat que a Ferraz voldrien que la hipotètica renovació de Sánchez al capdavant del Govern fos abans de final d’any.

És probable que l’ Advocacia de l’ Estat es pronunciï demà i, si és del grat dels d’Oriol Junqueras, s’obriria un procés que pot anar, segons afirmen a ERC, des del 27 de desembre fins al 4 de gener. Òbviament, els republicans haurien de ratificar amb la militància, mitjançant un consell nacional extraordinari, el possible acord que ha d’incloure, sí o sí, una taula de negociació entre governs i “el final de la repressió”.

Des de la presó
Junqueras assegura en un missatge gravat que el referèndum és “inevitable”

Sobre el calendari per a la investidura, Esquerra ha aixecat el fre de mà i va deixant que cedeixi a poc a poc el pedal del fre. Però dins el partit veuen complicat que la investidura es pugui fer abans de final d’any, malgrat que no ho descarten del tot. Amb tot, que en aquestes dates figurin diversos dies festius i el fet que entre la primera votació en el Congrés i la segona hagin de transcórrer 48 hores, complica el fet de fixar una data concreta, admeten fonts republicanes.

A més del missatge polític llançat a Sánchez, ERC va aprovar ahir la seva ponència política. La militància va avalar un text que assenyala tres opcions per celebrar un referèndum. La via negociada amb l’ Estat és la prioritària; en segon lloc, la “forçada” i amb mediació internacional. I si cap d’elles no es donés, tornaria a entrar en consideració la via unilateral. O recollint les paraules exactes del document, un referèndum “sense acord amb l’ Estat”. I una altra perífrasi per al mateix: no descarta “qualsevol camí democràtic i pacífic” per aconseguir la independència.

Per si la idea d’ERC no quedava clara plasmada negre sobre blanc, Junqueras es va encarregar de rematar-la mitjançant una gravació efectuada des de la presó de Lledoners. El líder d’ERC va assegurar que el referèndum “és inevitable” i que la independència és “irreversible”.

Aragonès va reiterar al PSOE que la d’ara és una gran oportunitat per obrir “una etapa” en què “la política venci la repressió” i va afirmar que Esquerra està cridada a fer de trencaglaç per avançar en el projecte sobiranista i fer-ne “un camí ampli on càpiga tothom”.

Aragonès no es va quedar sol en la demanda perquè s’abordi la qüestió dels empresonats i encausats pel Tribunal Suprem per l’1- O. Marta Rovira, secretària general d’ERC, va intervenir a través de videoconferència des de Suïssa i va recordar al PSOE que “no és possible un diàleg honest, responsable i en igualtat de condicions sense desbrossar el camí de la repressió”.

Unilateralitat
ERC no renuncia a “qualsevol camí democràtic i pacífic” per a la independència

La número dos del partit va instar la militància a teixir complicitats, a sumar actius a favor de l’autodeterminació. “És evident que necessitem ser més per guanyar. No és nou. Ho hem dit sempre. Ho fan tots els moviments polítics i socials”. Rovira ho va adduir davant una sala on es van congregar representants sindicals ( CC.OO, UGT o Intersindical-CSC), d’entitats, com l’ ANC o Òmnium, i de formacions polítiques com el PDECat, JxCat, Demòcrates i Catalunya en Comú.
Informa:LAVANGUARDIA.COM (21-12-2019)

209 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: