“Falsa multilateralitat ”
L’Estat tira pel dret sense escoltar i eleva el límit de dèficit al 0,2% per donar marge a les comunitats
Montero no paga el deute de l’IVA i idea un FLA extra a tipus 0 que és qualificat de “deshonest” pel govern
La ministra insta Aragonès a anar al Consell Fiscal després d’haver-hi anat la número tres d’Economia
( DAVID PORTABELLA – MADRID )
Des de l’estiu del 2018 Hisenda no reunia el Consell de Política Fiscal
Del deute per l’IVA de 2.500 milions, 443 corresponen al govern
Una de freda amb la cita bilateral i, l’endemà, una de calenta amb una cimera multilateral a disset que el que fa és acatar el camí que dicta el Ministeri d’Hisenda. L’aposta de Pedro Sánchez pel diàleg vol ser una oferta multicanal i, després de visitar el Palau de la Generalitat, ahir el govern va fer el viatge del pont aeri en sentit invers per acudir al Consell de Política Fiscal i Financera, l’òrgan que aplega Hisenda i els consellers autonòmics del ram i que Pere Aragonès ha plantat perquè és una taula unilateral en la qual Madrid té la majoria dels vots. Qui va representar la Generalitat va ser la secretària d’Economia, Natàlia Mas, número tres del departament, que vivia in situ la falsa multilateralitat: la ministra María Jesús Montero dona més marge a les comunitats en permetre un 0,2% de dèficit en lloc del 0% inicial, però ho fa sense escoltar (i reservant-se més marge) i no pagant el deute de l’IVA, ja que ho pal·lia amb un FLA extra a tipus 0. “El 0,2% és millor, però continua incomplint la llei d’estabilitat que diu que les comunitats haurien de tenir el 0,3%, és l’Estat el que es queda més marge en la reducció i, a més, és deshonest amb l’IVA”, denunciava Mas en el debut al CPFF com a emissària d’Aragonès.
Tot i ser el fòrum que guia el camí de l’estabilitat pressupostària, Hisenda no reunia el Consell de Política Fiscal des de l’estiu del 2018. La cita arribava enmig del malestar per la convocatòria en si, com va airejar Aragonès. “Si tu t’assabentes de la convocatòria d’un òrgan per una roda de premsa, i els estatuts d’aquest òrgan diuen que és per a acordar una cosa i que te la comunicaran aquí, no sé si és molt útil”, es queixava el vicepresident de la Generalitat. El govern, però, no va deixar la seva cadira buida a Madrid i va ser Natàlia Mas, amb deu anys de currículum al Banc Central Europeu (fins al 2014) abans de ser reclutada pel vicepresident republicà el 2016 com a directora general d’Anàlisi Econòmica, la que finalment va acudir a Madrid a escoltar. “L’hem saludada, però ens agradaria que Aragonès vingués i desitgem que s’hi incorpori aviat”, exigia la ministra Montero.
IVA pendent des del 2017
El camp de batalla territorial és la liquidació pendent de l’IVA del 2017: 2.578 milions, dels quals 443 milions corresponen a la Generalitat, una xifra només superada per la Junta d’Andalusia (537 milions). Es tracta d’un deute generat el desembre del 2017 per un canvi en la liquidació de l’IVA que va impulsar Mariano Rajoy amb la calculadora de Cristóbal Montoro –l’anomenat subministrament immediat d’informació (SII), que maquilla el dèficit–, però va quedar en els llimbs quan el govern entrant amb la moció de censura de Pedro Sánchez no va aprovar el pressupost del 2019. Les comunitats reben cada any la meitat de la recaptació de l’IVA, però, per no haver d’esperar fins al tancament de l’exercici, l’Estat els avança el que creu que els pertocarà per l’impost sobre el valor afegit i ho liquida dos anys després. La distorsió és que les autonomies van rebre tot el corresponent a l’avançament (12 mesos de recaptació) sense tenir en compte l’efectivament cobrat (11 mesos, ja que un mes salta al 2018). I el 2019 vencia el termini per liquidar el deute del 2017, així que l’Estat ofereix ara “mesures pal·liatives”. Tot i que les dues dècimes de més marge en el dèficit suposen per al govern uns 450 milions que equivalen al deute, Mas ho qualifica de “deshonest”.
Una dècima de reducció
A porta tancada, Montero va informar les comunitats que han tancat el 2019 amb un dèficit del 0,5%, que en realitat seria un 0,3% si es descompta l’efecte del deute de l’IVA. “En aprovar un objectiu de dèficit del 0,2% per al 2020, l’esforç de reducció de dèficit de les comunitats aquest any és de només una dècima”, va recalcar la ministra Montero com a invitació a tots al rigor. El camí que regia fins ara era encara el fixat el 2017 per Montoro, que obligava a tancar aquest any amb un equilibri pressupostari o dèficit zero.
En representació de la Generalitat, la secretària d’Economia no compartia el cofoisme oficial ni per la fita ni per les formes. “El CPFF és un òrgan formalment multilateral, però actua prenent decisions de manera unilateral, com ho prova la convocatòria dos dies abans i sense compartir cap informació. S’evidencia que la voluntat no és real ni honesta a l’hora d’escoltar les administracions presents”, va dir l’enviada del govern.
Dependència, Mossos…
Per Mas, l’aposta d’Hisenda no només “no s’alinea” amb el debat sorgit a la UE de repensar l’estabilitat a favor d’inversions en fronts com ara la crisi climàtica o la digitalització, sinó que continua ignorant incompliments pendents. “Més enllà de la qüestió del dèficit i del disseny d’aquest organisme, hi ha qüestions de fons en incompliments d’ingressos i alguns venen de llarg, en l’àmbit de la dependència, en el desplegament dels Mossos i en la disposició addicional tercera, i el que exigim és que s’acabin aquests incompliments”, va reivindicar Mas.
El ganxo del tipus zero
Mentre que comunitats en mans del PP –amb la regió de Madrid al capdavant– lideren l’ofensiva judicial contra l’Estat per l’IVA, Montero acusa la dreta de fer seu el lema “Espanya ens roba” que ha reprotxat a l’independentisme. “L’Estat no es queda els diners de l’IVA. Són les comunitats les que han gastat l’IVA i la despesa és ara dèficit”, sosté Montero. Però el clam no és només de feus del PP: barons del PSOE, com ara Emiliano García Page (Castella-la Manxa) o Javier Lambán (Aragó) s’han sumat al front rebel dels populars contra Sánchez per l’IVA. La solució ideada per la ministra d’Hisenda com a “mesures pal·liatives” és el naixement del que bateja com a “extra-FLA” –versió nova del primigeni fons de liquiditat autonòmica o FLA– a un tipus d’interès del 0% “per finançar el major dèficit provocat per l’IVA i per evitar perjudicar els proveïdors”.
Després de recordar a tots els consellers que són el PP i el ministre Montoro els que van causar el forat del deute que el mateix PP converteix ara en bandera del greuge quan l’executiu espanyol és socialista, Montero va defensar que el deute en concepte d’IVA no ha obligat ningú a fer retallades i va deixar clar que, a l’hora d’examinar el compliment del dèficit, ella no tindrà en compte els números vermells que siguin imputables a l’IVA.
Pagar independentistes
La solució de Montero no satisfà ni tan sols la consellera socialista balear Rosario Sánchez Grau: “El dèficit no és compensació de la qüestió de l’IVA, que s’havia de repercutir el 2019.” Més bel·ligerant va ser el conseller d’Hisenda madrileny, Javier Fernández Lasquetty, ariet liberal i exsecretari general de FAES. “No cal saber gaire d’economia. Se’ns està donant deute, però els recursos en origen no eren deute. Això s’ha de retornar, i retornar el que era nostre en origen no és el mateix”, va denunciar Lasquetty. Tot i que Madrid té un deute per l’IVA del 2017 inferior al de Catalunya –377 milions davant dels 443 milions deguts a la Generalitat–, el conseller madrileny va presentar les solucions del govern de Sánchez com un privilegi català. “El que veiem és una negociació bilateral amb els independentistes catalans per donar-los diners quan el que volen és la independència”, sosté el conseller de Madrid i exmà dreta de José María Aznar a la FAES. A l’hora d’animar un tracte de favor als catalans, el PP té l’aval del baró del PSOE manxec Emiliano García Page, que veu un “diàleg sota xantatge”.
Un retret dels consellers –del PP però també del PSOE– és que l’actual Montero ministra fa una esmena a aquella Montero consellera d’Hisenda de la Junta d’Andalusia que anava a Madrid enarborant l’autonomia fiscal i combatent incompliments estatals. Va ser en aquell combat contra el rigor de Montoro quan Montero va conèixer Oriol Junqueras i Pere Aragonès. Ara un d’ells la planta i l’altre és a la presó.
Informa:ELPUNTAVUI.CAT (8-2-2020)