ESTATS UNITS, UN PAÍS TRENCAT

“Un paĂ­s trencat”
( VICENÇ VILLATORO )
Hi ha paĂŻsos i moments en què la majoria de la societat estĂ  d’acord en el que ĂŠs bo i convenient, quins valors cal defensar i quins objectius es desitgen. En aquests perĂ­odes de consens, el debat polĂ­tic ĂŠs per convèncer la gent de quin candidat o programa serviria millor aquests objectius compartits. En canvi, hi ha paĂŻsos i moments què la majoria de la societat discrepa de quins sĂłn els valors i els objectius essencials i, en definitiva, sobre què ĂŠs desitjable i què rebutjable.

Llavors es produeix la polaritzaciĂł i el debat polĂ­tic ĂŠs nomĂŠs un creuament d’acusacions, no per convèncer ningĂş sinĂł per mantenir la combativitat dels propis. Quan algĂş acusa l’adversari d’alguna cosa, de fet el reforça davant dels seus, perquè el que per a uns ĂŠs detestable per als altres ĂŠs positiu. Aquesta ha estat la clau de les eleccions americanes i del seu resultat encara incert.

No es tractava de convèncer sinó de mobilitzar, encara que fos a la contra. Però allò que mobilitza els teus mobilitza tambÊ els adversaris. Les eleccions americanes, acabin com acabin, retraten un país trencat i un moment trencat. Si Ês el moment de la ruptura dels consensos, va mÊs enllà dels Estats Units. I pot arribar fins aquí, si Ês que no hi som ja.
Informa:ARA.CAT (4-11-2020)

89 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: