EUROCAMBRA: PUIGDEMONT, EN RISC DE PERDRE LA IMMUNITAT

(NATÀLIA SEGURA )

L’informe del Parlament Europeu redactat per l’ultraconservador búlgar Angel Dzhambazki demana que s’aixequi la immunitat de l’expresident i eurodiputat Carles Puigdemont, segons va avançar ahir ABC i va poder confirmar El Punt Avui. Tal com s’esperava, el ponent pel suplicatori contra el líder de JxCat i els també eurodiputats Toni Comín i Clara Ponsatí s’ha decantat per retirar la seva protecció parlamentària a petició del Tribunal Suprem per reactivar les euroordres pel cas de l’1-O.

La revelació d’aquest informe, teòricament confidencial, afegeix més polèmica al suplicatori contra Puigdemont, que té una gran atenció mediàtica per les implicacions polítiques del cas. Prova d’això és que no va trigar ni 24 hores a filtrar-se a la premsa.

Els 49 membres del comitè d’Afers Jurídics (permanents i substituts) van rebre dimecres a la tarda la proposta del búlgar. Tots tenen prohibit revelar el contingut d’aquest document fins que no es voti, dimarts vinent. Algú no es va poder resistir a la temptació de filtrar que l’Eurocambra és més a prop de retirar la immunitat a Puigdemont.

El diari ABC portava ahir al matí en la seva edició la primícia de l’informe d’aquest eurodiputat membre dels Conservadors i Reformistes Europeus, grup on hi ha els ultres de Vox. D’entre la cinquantena d’eurodiputats sospitosos de la filtració, en destaquen sobretot els vuit espanyols que integren el comitè presidit per l’eurodiputat de Ciutadans Adrián Vázquez.

“Em continua sorprenent que hi hagi persones que continuïn sense entendre que això no és un joc amb el qual aconsequir avantatge polític”, va dir ahir Vázquez, molest per la filtració. El de Cs ha intentat defensar la pulcritud d’aquest procediment parlamentari, que ja dura més d’un any, malgrat la forta politització del cas. Tanmateix, a la polèmica per diverses rodes de premsa de Vázquez i les revelacions de l’eurodiputat del PP Esteban González Pons després de les audiències, ara s’hi afegeix la filtració d’aquest informe.

Vázquez va avisar ahir que violar la confidencialitat “pot comportar l’obertura d’un procediment sancionador a qui ho hagi fet”. De totes maneres, fonts pròximes veuen difícil que pugui investigar com es va filtrar el document.

Malestar a la cambra

Aquest últim episodi en la llarga i mediàtica saga del suplicatori ha acabat d’exasperar una institució incòmoda amb l’afer català. La filtració va generar ahir malestar al Parlament Europeu, segons fonts parlamentàries. “No és manera de fer les coses”, es queixen aquestes fonts, que lamenten la manca de respecte per la confidencialitat del procediment.

A Brussel·les són conscients que això pot acabar també als tribunals, com va passar amb el cas del líder d’ERC, Oriol Junqueras. L’Eurocambra s’arrisca a una demanda dels eurodiputats de Junts que, de fet, ja han avisat diverses vegades que impugnaran un eventual aixecament de la immunitat al Tribunal de Justícia de la Unió Europea perquè consideren que s’han vulnerat els seus drets en aquest tràmit.

L’alt tribunal amb seu a Luxemburg és competent per avaluar aquests casos i previsiblement es pronunciarà si arriba a les seves mans. Mai ha revertit un suplicatori de l’Eurocambra, així que els independentistes cercarien un cop més entrar als llibres d’història de la justícia europea.

Per ara, la defensa de Puigdemont, Comín i Ponsatí va avançar ahir que presentarà una queixa formal al president de la cambra, David Sassoli. Els de JxCat denuncien que la filtració és un “trencament de la confidencialitat” del procediment que, segons ells, s’afegeix a altres “errors formals” com la fusió dels casos en mans d’un sol ponent. També han criticat en diverses ocasions que, segons ells, ni el president del comitè d’Afers Jurídics ni el responsable de redactar l’informe són neutrals pels seus interessos de partit o aliances polítiques.

Amb tot, fonts parlamentàries avancen que Sassoli no té marge de maniobra per actuar perquè és un “procediment autònom” en mans del comitè d’Afers Jurídics. D’aquesta manera, els socialistes i els de Ciutadans es renten les mans d’un incident difícil d’investigar perquè es tracta d’una revelació a la premsa.

Enmig de l’enèsima controvèrsia pel suplicatori contra Puigdemont, els membres del comitè d’Afers Jurídics debatran dilluns l’informe ara ja conegut per tothom. L’endemà votaran la proposta d’aixecament de la immunitat dels tres independentistes i llavors passarà a mans del ple de la cambra, que prendrà una decisió definitiva.

Davant la majoria parlamentària de populars, socialistes i liberals, Puigdemont, Comín i Ponsatí tenen coll avall que perdran la protecció parlamentària, però afronten tranquils el judici per l’extradició perquè esperen guanyar-lo, com va fer l’exconseller Lluís Puig.
Informa:ELPUNTAVUI.CAT (19-2-2021)

230 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: