EUROPA NO VOL PAGAR LA NEGLIGÈNCIA ESPANYOLA

“Europa no vol pagar la negligència espanyola ”
El govern de Pedro Sánchez reclama ajuda a la Unió Europea mentre la xifra de morts bat rècords i els errors en la gestió de la crisi són més evidents *** El Consell aprova destinar 57,5 milions als autònoms per a fer front a la crisi *** El govern balear crea una xarxa per a canalitzar la solidaritat ciutadana

( PERE MARTÍ )
Desencaixat. Mentre les xifres de morts pel coronavirus 2019 continuen disparades a l’estat espanyol, amb el rècord de 769 morts les darreres vint-i-quatre hores, el govern de Pedro Sánchez continua donant símptomes greus de desorientació i, sobretot, d’incompetència. El ministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa, cada dia més desencaixat, ha admès que la remesa de proves defectuoses per a detectar el coronavirus no es limita a les 9.000 repartides a la Comunitat de Madrid, ni a les 50.000 que havien arribat i que no havien estat distribuïdes, sinó que afecta tota una remesa de 659.000 comprada pel seu executiu. No ha donat xifres sobre el cost. Una negligència com la de les proves falses comportaria la dimissió immediata d’un ministre, però Illa salva el coll perquè la lluita contra la pandèmia ho tapa tot. De moment, ha anunciat que n’ha encarregat cinc milions més, també a la Xina, tot i que no sap com arribaran.

Han passat prou dies perquè hagi quedat demostrat que l’estratègia del govern de Pedro Sánchez davant la pandèmia no funciona. El fet de centralitzar competències alenteix les decisions i dificulta la distribució del material sanitari a les comunitats autònomes, que s’han hagut de buscar la vida pel seu compte. I la decisió de no tancar Madrid ha ajudat a expandir el virus arreu de l’estat espanyol. El govern espanyol és el primer que és conscient d’aquest fracàs i ja prepara una correcció, en la línia d’anunciar un confinament total, que es podria anunciar les pròximes hores o dies. És incomprensible que no s’hagi fet abans, tal com reclamava la comunitat científica, i l’OMS, que defensa confinar territoris.

Quan arribi, serà el moment de reconèixer que el govern de la Generalitat tenia raó i de retirar la campanya de propaganda #estevirusloparamosentretodos, que ha tingut un cost de 4.500.000 euros, que ara aniran a la paperera, malgrat que podrien haver-se destinat a comprar material sanitari. Cada vegada són menys els membres del govern espanyol que repeteixen la cantarella que aquesta no és una qüestió de territoris, perquè a hores d’ara ha quedat sepultat per la realitat i fins i tot se li ha girat en contra al govern espanyol, que ha topat amb la negativa d’Europa a pagar els plats trencats de la crisi causada per la mala gestió que n’han fet l’estat espanyol i Itàlia.

Dijous, en una reunió de l’eurogrup per videoconferència, Sánchez va defensar la creació d’un instrument de deute comú que faciliti la recuperació ‘ràpida, sostenible i inclusiva’, que implica l’emissió de coronabons. Una petició que defensaven també França, Itàlia, Portugal, Bèlgica, Grècia, Luxemburg, Eslovènia i Irlanda, però que va topar amb Alemanya, Holanda, Àustria i Finlàndia, que s’hi oposen rotundament. Sánchez ha fet servir la retòrica habitual de la necessitat de la solidaritat entre estats, però hi ha una part d’Europa que està farta de pagar. A Espanya, aquest discurs de la solidaritat entre regions riques i pobres funciona perquè és imposat. Catalunya, que és qui paga, no té llibertat per a decidir què aporta a la caixa comuna, amb la qual cosa cada any paga 16.0000 milions d’euros anuals, que després no tornen i encara es troba que els receptors d’aquests diners alimenten l’anticatalanisme. Però a Europa, els estats són sobirans, i la Unió Europea no pot servir de coartada per a defensar governs incompetents.

La petició del ministre d’Economia holandès, Wopke Hoekstra, perquè Brusel·les investigui estats com l’espanyol per no tenir marge pressupostari per a fer front al coronavirus malgrat el creixement de la zona euro durant els darrers set anys, han aixecat una onada de protestes, però el cert és que durant aquest període Espanya ha generat un dèficit de 260.000 milions d’euros, mentre que Holanda ha aconseguit un excedent fiscal de 15 milions d’euros. Les afirmacions del ministre democristià han irritat la classe política espanyola, que ha tornat a ressuscitar aquell antieuropeisme impregnat en el nacionalisme espanyol, que és transversal, des del PP fins a Podem. Fins i tot, s’han sentit crides a sortir de l’euro. Però si Espanya vol rebre ajuda, primer hauria de demostrar que és capaç de pilotar la crisi del coronavirus amb eficàcia. Cosa que ni les xifres ni els fets han demostrat fins ara.

Informa:VILAWEB.CAT (28-3-2020)

274 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: