EUROPA RETORNA PROVISIONALMENT LA IMMUNITAT A PUIGDEMONT, COMÍN I PONSATÍ

( QUICO SALLÉS )
El Tribunal General de la Unió Europea ha suspès provisionalment l’aixecament de la immunitat parlamentària de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. Tots tres eurodiputats van perdre la immunitat arran del procés de suplicatori arran de la demanda de la justícia espanyola. Així ho ha informat Josep Costa, un dels juristes -juntament amb Gonzalo Boye, que va participar en el recurs a la decisió de l’europarlament i que demanava l’aixecament cautelar de la mesura.

El vicepresident del TGUE ha defensat que les al·legacions fàctiques i jurídiques dels independentistes justifiquen que se’ls hi mantingui la immunitat fins que aquest tribunal de primera instància es pronunciï de forma definitiva. El TGUE ha concedit les mesures cautelars demanades per Puigdemont, Comín i Ponsatí encara que el Parlament Europeu no ha presentat per ara les seves al·legacions a la petició.

Segons es desprèn de la decisió emesa pel Tribunal, la “finalitat dels suplicatoris era dona curs a les ordres de detenció europees per sedició i malversació”. Així mateix fa constar, l’advertència dels tres eurodiputats del “risc real i imminent que poguessin ser detinguts i engarjolats arran de la decisió de l’europarlament, el que els impediria representar els ciutadans durant el seu mandat”. Un fet que podria provocar un “perjudici greu i irreparable i la seva probable detenció o limitació de llibertat de circul·lació vulneraria el seu dret a exercir les seves funcions de diputats europeus“. En aquest marc, els tres independentistes van alertar al TGUE que el 7 de juny havien d’anar a Estrasburg, a França, on es veurien “exposats a ser detinguts”.

El vicepresident recorda que l’Europarlament encara no ha presentat al·legacions, per tant, a la vista de les “al·legacions fàctiques i jurídiques dels diputats justifiquen que es mantingui l’statu quo fins que s’examinin més detalladament les al·legacions i es pronunciï amb caràcter definitiu sobre la demanda de mesures provisionals.
Internet gratis al cotxe? WiFi per a tots els passatgers. Instal·la Movistar Car. 3 mesos gratis Patrocinat per Movistar

El 9 de març l’Eurocambra va aprovar l’aixecament de la immunitat als tres eurodiputats de JxCat amb 400 vots a favor, 248 en contra i 45 abstencions. Puigdemont, Comín i Ponsatí ho van impugnar el 30 de maig als tribunals de la UE sobretot per la gestió parlamentària prèvia a la votació política.
Informa:ELMON.CAT (2-6-2021)

205 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: