EUROPEES: L’INDEPENDENTISME VA TRIOMFAR A 87% DELS MUNICIPIS I PUIGDEMONT A BARCELONA

L’independentisme va obtenir uns resultats molt positius en les eleccions europees de diumenge, especialment pel gran resultat de la candidatura de Carles Puigdemont, que es va imposar clarament a Catalunya. En tot cas, JxCat i ERC es van quedar a les portes de sumar la meitat dels vots al conjunt del pa√≠s, quedant-se en el 49,7% -o el 49,85% si hi sumem Pirates, que va formar part de Front Republic√† el 28-A i dona suport a la CUP al Parlament-. A nivell territorial, per√≤, van aconseguir m√©s del 50% de les paperetes a 824 dels 947 municipis del pa√≠s, el 87% del total.

Els √ļnics que s’hi han resistit es troben b√†sicament a la costa entre Tarragona i Barcelona, a l’√†rea metropolitana de la capital catalana i a la Vall d’Aran. En ocasions, per√≤, el 50% ha quedat molt lluny, com √©s el cas de Badia del Vall√®s (Vall√®s Occidental), on JxCat i ERC han sumat tan sols el 16,3% dels suports, per√≤ tamb√© a la Llagosta , on han aconseguit el 20,7%; a Santa Coloma de Gramenet (Barcelon√®s), amb el 20,9%; a Boss√≤st (Aran), amb el 21,6%; Cornell√† (Baix Llobregat), amb el 23,5%; a la Canonja (Tarragon√®s), amb el 23,6%; o a Viladecans (Baix Llobregat), amb el 24,4%. A la resta, han superat com a m√≠nim el 25%.

Les ciutats grans escapen de l’hegemonia

En tot cas, entre aquests 123 municipis on l’independentisme no ha sumat majoria s’hi troben alguns dels m√©s grans del pa√≠s, entre els quals Barcelona -JxCat i ERC van quedar-s’hi en el 46,5%-. En ells, de fet, s’hi van emetre el 63,3% dels vots catalans de les europees, fet que evidencia fins a quin punt s√≥n rellevants en termes demogr√†fics en el pa√≠s.

Entre els123 municipis on l’independentisme no ha sumat majoria s’hi troben alguns dels m√©s grans del pa√≠s, entre els quals Barcelona

En el gruix del pa√≠s -en termes territorials-, per√≤, l’independentisme √©s clarament majoritari. En 133, fins i tot, JxCat i ERC han aconseguit m√©s del 85% dels sufragis. I en 480 -m√©s de la meitat-, han superat el 75%. On el percentatge √©s major √©s a Cava (Alt Urgell), on arriba al 96,9% -tots menys un vot-; Sant Mart√≠ d’Albars (Osona), amb el 96,4%; Espinelves (Osona), amb el 94,7%; Alpens (Osona), amb el 93,7%; o a Sora (Osona), amb el 93,6%.

JxCat, primera força destacada

Bona part d’aquestes xifres es deuen al resultat de JxCat, que ha estat primera for√ßa en 769 dels 947 municipis catalans -a banda de ser-ho en el conjunt del pa√≠s-, sent pr√†cticament hegem√≤nic a les comarques gironines, la Catalunya central i Ponent. El PSC s’ha imposat a 92 municipis, sobretot de l’entorn de Barcelona i Tarragona, de la costa i de l’Aran. ERC ha guanyat a 82, for√ßa distribu√Įts, per√≤ alguns concentrats a les Terres de l’Ebre, mentre que Cs ho ha fet a tres, dos dels quals a l’Aran i un al Baix Pened√®s -Bellvei-.

JxCat fins i tot ha aconseguit m√©s de la meitat dels vots emesos a 352 municipis. A Estamariu (Alt Urgell) ha fregat el 80% i s’hi ha quedat a mig punt, mentre que a For√®s (Conca de Barber√†) ha assolit el 78,8%; a Santa Maria de Merl√®s (Bergued√†), el 76,9%; al Castell de l’Areny (Bergued√†), el 76,6%; i a Masarac (Alt Empord√†), el 75,2%. ERC tan sols ha superat la meitat dels vots a tres municipis: Fulleda (Garrigues), amb el 65,1%; a Pira (Conca de Barber√†), amb el 51,7%; i a Blancafort (Conca de Barber√†), amb el 50% just.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (31-5-2019)
273 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: