EUROPEES: L’INDEPENDENTISME VA TRIOMFAR A 87% DELS MUNICIPIS I PUIGDEMONT A BARCELONA

L’independentisme va obtenir uns resultats molt positius en les eleccions europees de diumenge, especialment pel gran resultat de la candidatura de Carles Puigdemont, que es va imposar clarament a Catalunya. En tot cas, JxCat i ERC es van quedar a les portes de sumar la meitat dels vots al conjunt del paĂ­s, quedant-se en el 49,7% -o el 49,85% si hi sumem Pirates, que va formar part de Front RepublicĂ  el 28-A i dona suport a la CUP al Parlament-. A nivell territorial, però, van aconseguir mĂŠs del 50% de les paperetes a 824 dels 947 municipis del paĂ­s, el 87% del total.

Els Ăşnics que s’hi han resistit es troben bĂ sicament a la costa entre Tarragona i Barcelona, a l’Ă rea metropolitana de la capital catalana i a la Vall d’Aran. En ocasions, però, el 50% ha quedat molt lluny, com ĂŠs el cas de Badia del Vallès (Vallès Occidental), on JxCat i ERC han sumat tan sols el 16,3% dels suports, però tambĂŠ a la Llagosta , on han aconseguit el 20,7%; a Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès), amb el 20,9%; a Bossòst (Aran), amb el 21,6%; CornellĂ  (Baix Llobregat), amb el 23,5%; a la Canonja (Tarragonès), amb el 23,6%; o a Viladecans (Baix Llobregat), amb el 24,4%. A la resta, han superat com a mĂ­nim el 25%.

Les ciutats grans escapen de l’hegemonia

En tot cas, entre aquests 123 municipis on l’independentisme no ha sumat majoria s’hi troben alguns dels mĂŠs grans del paĂ­s, entre els quals Barcelona -JxCat i ERC van quedar-s’hi en el 46,5%-. En ells, de fet, s’hi van emetre el 63,3% dels vots catalans de les europees, fet que evidencia fins a quin punt sĂłn rellevants en termes demogrĂ fics en el paĂ­s.

Entre els123 municipis on l’independentisme no ha sumat majoria s’hi troben alguns dels mĂŠs grans del paĂ­s, entre els quals Barcelona

En el gruix del paĂ­s -en termes territorials-, però, l’independentisme ĂŠs clarament majoritari. En 133, fins i tot, JxCat i ERC han aconseguit mĂŠs del 85% dels sufragis. I en 480 -mĂŠs de la meitat-, han superat el 75%. On el percentatge ĂŠs major ĂŠs a Cava (Alt Urgell), on arriba al 96,9% -tots menys un vot-; Sant MartĂ­ d’Albars (Osona), amb el 96,4%; Espinelves (Osona), amb el 94,7%; Alpens (Osona), amb el 93,7%; o a Sora (Osona), amb el 93,6%.

JxCat, primera força destacada

Bona part d’aquestes xifres es deuen al resultat de JxCat, que ha estat primera força en 769 dels 947 municipis catalans -a banda de ser-ho en el conjunt del paĂ­s-, sent prĂ cticament hegemònic a les comarques gironines, la Catalunya central i Ponent. El PSC s’ha imposat a 92 municipis, sobretot de l’entorn de Barcelona i Tarragona, de la costa i de l’Aran. ERC ha guanyat a 82, força distribuĂŻts, però alguns concentrats a les Terres de l’Ebre, mentre que Cs ho ha fet a tres, dos dels quals a l’Aran i un al Baix Penedès -Bellvei-.

JxCat fins i tot ha aconseguit mĂŠs de la meitat dels vots emesos a 352 municipis. A Estamariu (Alt Urgell) ha fregat el 80% i s’hi ha quedat a mig punt, mentre que a Forès (Conca de BarberĂ ) ha assolit el 78,8%; a Santa Maria de Merlès (BerguedĂ ), el 76,9%; al Castell de l’Areny (BerguedĂ ), el 76,6%; i a Masarac (Alt EmpordĂ ), el 75,2%. ERC tan sols ha superat la meitat dels vots a tres municipis: Fulleda (Garrigues), amb el 65,1%; a Pira (Conca de BarberĂ ), amb el 51,7%; i a Blancafort (Conca de BarberĂ ), amb el 50% just.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (31-5-2019)
306 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: