EUSKADI I GAL√ćCIA, ELECCIONS DIUMENGE DE RAMS

“Euskadi i Gal√≠cia, eleccions Diumenge de Rams ”
( JOS√Č ANTICH )

Bascos i gallecs aniran a eleccions el proper 5 d’abril una vegada els seus respectius presidents, I√Īigo Urkullu i Alberto N√ļ√Īez Feij√≥o, han decidit donar per acabada la legislatura precipitadament per fugir del calendari electoral catal√† i que el debat sobre l’independentisme o el refer√®ndum no contamini les seves respectives campanyes.

Ambd√≥s mandataris convoquen a les urnes en una situaci√≥ que els permet comptar amb serioses opcions per a un nou mandat, molt m√©s, √©s clar, el candidat del PNB que el del Partit Popular. En el cas del lehendakari Urkullu ning√ļ no dubta que els nacionalistes bascos seran primera for√ßa pol√≠tica i que retindran el govern, arribat el cas, amb el Partit Socialista d’Euskadi, ja que els vots del PNB s√≥n imprescindibles per a qualsevol majoria parlament√†ria possible al Congr√©s dels Diputats per a Pedro S√°nchez.

A difer√®ncia de Catalunya, on hi ha un govern independentista integrat per JxCat i ERC, a Euskadi l’opci√≥ del PNB mai no ha estat EH Bildu i aix√≤ que el nombre d’escons √©s molt superior al que dona la suma del PNB i PSE. Res no apunta que en aquesta ocasi√≥ sigui diferent, encara que les enquestes atorguen fins a 50 escons dels 75 a una hipot√®tica alian√ßa entre els partits independentistes bascos i la possibilitat de comptar amb dos ter√ßos de la Cambra per a qualsevol reforma, una circumst√†ncia que mai no s’ha produ√Įt. Ser√† interessant tamb√© veure si l’electorat basc continua practicant la pol√≠tica de contenci√≥ a Ciutadans i Vox que fins ara ha deixat aquestes forces sense representaci√≥ institucional ni al Parlament de Vit√≤ria, ni en cap dels 251 municipis. En qualsevol cas, el joc sembla dat i bene√Įt al Pa√≠s Basc i nom√©s un terratr√®mol pol√≠tic que fins ara cap dels sondejos no ha detectat mouria el tauler.

El cas gallec t√© unes connotacions diferents ja que N√ļ√Īez Feij√≥o t√© moltes possibilitats de perdre el govern si no ret√© la majoria absoluta. El 2016 va obtenir 42 escons de 75 i les enquestes li atorguen ara entre 37 i 38 parlamentaris, estant la majoria absoluta en 38. La campanya de Feij√≥o, un dels √ļltims barons del PP juntament amb president andal√ļs, Juanma Moreno, consistir√† a posar el focus en l’acord de Pedro S√°nchez amb Podemos i el suport parlamentari de l’independentisme catal√†. Una estrat√®gia de manual per als conservadors: els comunistes i els independentistes trencant Espanya i Gal√≠cia com a √ļnic baluard per impedir que aix√≤ pugui arribar a consumar-se. √Čs obvi que est√† molt allunyat de la realitat per√≤ el PP ja ha demostrat que aquesta estrat√®gia a Gal√≠cia li funciona sempre ja que excepte en per√≠odes molt curts sempre ha retingut la Xunta davant els socialistes.

Feij√≥o haur√† de resoldre una inc√≤gnita sobre la qual no es posen d’acord els instituts demosc√≤pics: l’oferta de Ciutadans i d’In√©s Arrimadas per a una alian√ßa electoral. L’elecci√≥ no √©s gens senzilla ja que els vots de la formaci√≥ taronja en aquesta hipot√®tica suma podrien suposar pagar un peatge massa alt pel que fa a llocs a les candidatures i, a m√©s, un efecte contrari, ja que hi podria haver votants del PP que no ho entenguessin. Es dona la circumst√†ncia que els populars a Gal√≠cia s√≥n m√©s al centre que el partit d’Arrimadas.
Informa:ELNACIONAL.CAT (11-2-2020)

150 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: