EXIGEIXEN A L’AJUNTAMENT D’ALCARRÀS COMPRAR LA CASA DEL PRESIDENT MACIÀ PER SALVAR-LA

Més d’un centenar de persones han participat en un acte a Vallmanya, a Alcarràs, per exigir a l’ajuntament la compra i restauració urgent de la casa pairal on l’ex-president Francesc Macià estiuejava amb la família. L’acte, convocat per la iniciativa popular Salvem Cal Macià, ha estat marcat per la pluja que ha anat caient de manera intermitent.

A l’acte s’ha fet una ruta divulgativa per la finca, s’ha llegit un manifest a favor de conservar aquest patrimoni i també s’ha llegit una carta que ha enviat l’ex-president Quim Torra, que havia de participar en la jornada, però finalment no ho ha fet a causa del confinament comarcal. També hi havia previst fer una cadena humana al voltant de l’edifici, però el propietari no hi ha donat permís.

L’acte reivindicatiu amb motiu del 90è aniversari de la proclamació de la República Catalana ha començat amb una pedalada popular des d’Alcarràs fins a Vallmanya, encara que a causa de la pluja la majoria del centenar d’assistents ha preferit d’arribar a la finca amb vehicles particulars. Ja davant la casa, els participants han desplegat una pancarta amb el lema “Cal Macià és del poble” formada per diversos cartells i, seguidament, s’ha fet una ruta divulgativa per les diferents parts de la finca, que ha finalitzat davant la casa on estiuejava Macià.

La pluja i el confinament comarcal han fet que a l’acte no hi hagi assistit tanta gent com l’organització esperava. Tot i això, un dels membres de Salvem Cal Macià, Ferran Dalmau, ha assegurat que la reivindicació ha rebut un gran nombre de suports i que és “una bola que cada vegada es fa més gran i ja és imparable”.

Amb aquest acte, Salvem Cal Macià ha tornat a demanar a l’Ajuntament d’Alcarràs la compra i restauració urgent de la casa que havia estat propietat de la família de l’esposa de Francesc Macià. Asseguren que la gent d’Alcarràs i dels municipis veïns tenen l’àmplia voluntat de conservar aquest patrimoni i critiquen que el govern municipal actual hagi desfet l’acord de compra de la casa amb l’excusa de no poder-ne assumir el cost. La Diputació de Lleida i la Conselleria de Cultura ja s’han compromès a col·laborar en la rehabilitació de l’edifici un cop sigui de propietat municipal. Per això, la iniciativa popular demana al consistori que “faci un cop de cap i es posi al costat de les demandes de la gent”.

Casa pairal de Macià

La casa de Vallmanya va pertànyer a la família d’Eugènia Lamarca, muller de Francesc Macià. Després de la mort l’any 1987 del pare d’Eugènia, l’arquitecte lleidatà Agapit Lamarca, el matrimoni comença a passar molts estius a la casa pairal, estades que s’allarguen fins a la mort de Macià l’any 1933, encara que queden interrompudes pels anys d’exili del polític.

La casa es va convertir en un espai on Macià anava per desconnectar de la vida com a militar i, posteriorment, com a polític. Però amb l’esclat de la guerra de 1936-1939 la família de l’ex-president marxa a l’exili i no és fins els anys cinquanta que la seva filla Maria torna a Vallmanya amb la voluntat de recuperar la propietat familiar. Tanmateix, es troba que l’Institut Nacional de Colonització fragmenta la finca, que passa d’ocupar unes 3.500 hectàrees a aquedar-se amb unes 400.

Finalment els néts venen la propietat que passa de mans fins a l’actual propietari, un empresari ramader. En aquests anys la casa s’ha anat deteriorant i actualment es troba en estat d’abandonament. Una part de la teula s’ha esfondrat i també presenta una esquerda en una de les façanes laterals.
Informa:VILAWEB.CAT (1-4-2021)

256 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: