FACEBOOK, LA GRAN ALIADA DE LA GUÀRDIA CIVIL CONTRA ELS INDEPENDENTISTES

( QUICO SALLÉS )
Facebook. La xarxa social creada per Mark Zuckerberg és la gran aliada de la Guàrdia Civil per investigar les protestes independentistes per la sentència del Procés. En base a aquesta xarxa, els serveis d’informació de la Guàrdia Civil han identificat la major part dels 197 investigats pel tall de la Jonquera convocat pel Tsunami Democràtic el novembre del 2019.

En el sumari del cas, al qual ha tingut accés El Món, hi consta un extens annex de 180 pàgines a l’atestat 2019-100476-00378 en què es basa la investigació del jutjat de primera instància i instrucció número 4 de Figueres. En aquest informe policial s’hi recullen l’anàl·lisi de les xarxes socials dels sospitosos que han començat a declarar aquesta setmana, acusats de danys i desordres públics.

Els analistes de l’institut armat espanyol utilitzen les dades dels vehicles i les imatges del servei aeri de la Guàrdia Civil per fer una primera identificació. Un cop realitzada corroboren les imatges i la informació amb els seus perfils a les xarxes socials, principalment Facebook, però també Twitter i Instagram. Uns estudis amb un gran nivell de detall amb els estats, els likes, els comentaris i les fotografies difoses i publicades. Fins i tot subratllen si hi ha “llaços grocs”. A més, en alguns casos fan servir les amistats de FB –que sovint no impliquen coneixença personal– per relacionar investigats amb altres suposats manifestants o amb un determinat col·lectiu. Una operació que en l’argot policial s’anomena “diagramar”.

Una persona, un número, un investigat

Cada persona investigada té un número. A cada fitxa s’hi incorporen quines xarxes fa anar, imatges dels seus perfils i els comentaris que fa per mesurar el biaix independentista de l’investigat. Els investigadors també utilitzen com a argument converses en obert de Twitter o missatges públics d’Instagram. D’aquesta manera, recullen comentaris i glosses sobre el contingut dels perfils. “En dicho perfil aparecen diferentes fotografías haciendo referencia al independentismo catalán”, expliquen de la persona número 42. Del perfil 39, per exemple, indiquen que “manifiesta residir en la República catalana y se declara seguidora de varios perfiles de carácter independentista”.

En altres, fins i tot, s’aporta una prova. És el cas de la persona 36: “Se adjuntan 59 fotografias en un álbum llamado ‘Tall a la frontera del Pertús con el subtítulo Tall del TsunamiDemocràtic, en una de estas imágenes se puede identificar a la misma persona que aparece como titular del perfil”. En el perfil 25, la Guàrdia Civil destaca que la fotografia de portada del perfil és una “imagen de una manifestación por la independencia”. De la persona 22 destaquen que “aparece con una gran bandera estelada”. En altres, la Guàrdia Civil és més breu incorporant un cop de pantalla del perfil on s’hi veuen les fotografies i els contactes que s’identifiquen com a independentistes. També, enllaços vídeos i fotografies on el suposat titular del perfil es vanta de la seva participació en els talls.
Informa:ELMON.CAT (5-9-2020)

258 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: