FAQS, EL PROGRAMA DE TV3 SEMPRE ENVOLTAT DE POLÈMICA

El meu pare sempre em deia que mal va quan no se’n parla d’algĂș. Per tant, que TV3 sigui centre de la polĂšmica un dia sĂ­ i un altre tambĂ© confirma aquesta teoria. Vol dir que Ă©s una cadena ben viva, atacada per tots cantons: el qui hi veuen independentisme per tots costats i els qui creuen que l’espanyolisme s’estĂ  infiltrant, especialment per la presĂšncia cada cop mĂ©s freqĂŒent del castellĂ .
Sigui com sigui, TV3 paga el preu de ser l’Ășnica televisiĂł en catalĂ  amb cara i ulls de gran abast. AixĂČ fa que pagui un preu, de vegades massa car i tot. AixĂČ em recorda quan va sortir l’Avui, un diari amb molts pocs mitjans. Tothom es veia amb cor de fotre-li puntades. Per fortuna, avui tenim un gran estol de diaris en catalĂ –Barcelona mai no havia tingut mĂ©s diaris en catalĂ  que en castellĂ – i cadascĂș pot triar el que mĂ©s li plagui. Hi ha atacs puntuals com Ă©s lĂČgic, perĂČ no assistim al pim pam pum contra la tele. El dia que tinguem mĂ©s televisions en la nostra llengua, especialment privades, segurament les polĂšmiques seran mĂ©s centrades en temes concrets. Mentrestant, farĂ­em bĂ© de criticar alguna vegada la televisiĂł espanyola, un centre d’unionisme, o RĂ dio Nacional. PerĂČ no sembla que aquest tema preocupi a molta gent quan la paguem entre tots, tambĂ© els catalans i tambĂ© els independentistes. No cal que digui tampoc gran cosa sobre les emissores privades que empudeguen d’espanyolisme i de contaminaciĂł lingĂŒĂ­stica el nostre espai televisiu. No hem sabut tocar bĂ© aquesta tecla. Eesperem que amb la nova llei de l’audiovisual–audiovisual espanyola,ai! –no ens clavin un altre gol.

Per tot plegat permeteu-me que digui la meva sobre el programa FAQS, el nostre pa de cada dissabte. Naturalment Ă©s una opiniĂł molt particular. Segur que tanmateix tindrĂ  molts detractors. Normal. És el preu a pagar per dir-hi la meva sense cap mĂ©s influĂšncia que el que em dicti el cap i el cor, perĂČ mai la butxaca. Ja ens entenem, oi?
D’entrada penso que els dissabtes al vespre la nostra televisiĂł pĂșblica els hauria de dedicar a un espai d’esbargiment. Ja n’estem fins al capdamunt de la polĂ­tica. Admiro per exemple France 2 que fins fa poc a aquesta hora del dissabte ens fornia un programa prou interessant en quĂš s’alternava la ballaruga
amb actuacions de circ, mĂ gia, cançons i fins i tot entrevistes breus sobre temes culturals o d’actualitat. Em feia passar molt bona estona. Dit aixĂČ, com que jo no pinto res torno a entrar en el tema de debat: el programa FAQS, el nom del qual ja Ă©s per llogar-hi cadires.

Cal reconĂšixer que toca temes generalment interessants i especĂ­fics que no tenen cabuda en altres parts. En principi semblava que tenia un caire una mica independentista. Ara bĂ©, desprĂ©s de nombroses crĂ­tiques s’ha obert l’aixeta a la participaciĂł de gent unionista a tort i a dret bĂ© sigui en forma d’entrevistes o bĂ© amb periodistes importants de Madrid, alguns de carĂ cter ultra i que no entenen ni un borrall de catalĂ . És bo que tothom pugui fer-hi cap, perĂČ sembla que Ă©s del tot innecessĂ ria la presĂšncia de tanta gent de Madrid que aporta poca cosa llevat d’augmentar la crispaciĂł. A Catalunya hi ha tot un reguitzell de periodistes unionistes que farien bĂ© el seu paper, no necessitarĂ­em aixĂ­ sentir el castellĂ  de forma innecessĂ ria i a la televisiĂł li costaria menys diners perquĂš hi hauria menys desplaçaments.

La presĂšncia d’alguns tertulians fa saltar espurnes. Ho comprenc. Fos quina fos la lĂ­nia editorial hi hauria sempre protestes. Molt es parla d’eixamplar l’audiĂšncia amb nou televidents espanyolistes. Tot amb tot, ningĂș no hauria d’oblidar que no es pot complaure mai a tothom i que el mĂ©s segur Ă©s que en aquest cas es perdria el pĂșblic mĂ©s fidel del programa. Una cosa Ă©s donar veu a tothom i l’altra Ă©s abaixar-se els pantalons.

El personatge mĂ©s polĂšmic Ă©s sense dubte Pilar Rahola. Ara li han posat ” un company” perquĂš li faci de contrapĂšs a les seves declaracions. PerĂČ la Pilar Ă©s com un torrent que ho desborda tot, un cabdal de paraules imparable. No escolta ningĂș, interromp sempre els altres i el seu capteniment ratlla la histĂšria. Llegeixo sempre amb atenciĂł els seus escrits als diaris . Escriu prou bĂ©. GairebĂ© hi estic d’acord sempre, perĂČ reconec que em desborda quan intervĂ© al programa. Crec que no Ă©s una bona imatge per a TV3 una col·laboradora que no tĂ© cap control de si mateixa. Una llĂ stima, perquĂš estĂ  ben informada. Per comprendre l’abast d’aquestes sensacions imaginem-nos que un tertuliĂ  de Ciudadanos fes servir el mateix to i llenguatge que la Rahola per defensar les seves idees. Oi que ens empiparĂ­em, que hi hauria un xĂ fec de crĂ­tiques o que molts tancarĂ­em la televisiĂł?
Per tant, com em deia un professor, no cal que ningĂș sigui imparcial: nomĂ©s cal ser honest en la crĂ­tica. I fins aquĂ­ aquests breus apunts sobre el programa, tot desitjant que hi hagi menys histĂšria, que els temes i els personatges tinguin mĂ©s referĂšncia amb Catalunya que no pas amb Espanya i que es faci servir el catalĂ  quan no hi hagi cap necessitat de parlar una altra llengua. Potser Ă©s demanar massa. PerĂČ aixĂ­ m’ho sembla…
I els teleespectadors que no perdin mai el sentit crĂ­tic. Res de cofoisme, perĂČ tampoc rebentisme. El nostre espai televisiu ara mateix no ens permet gaires eleccions.

182 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: