FAQS, EL PROGRAMA DE TV3 SEMPRE ENVOLTAT DE POL√ąMICA

El meu pare sempre em deia que mal va quan no se’n parla d’alg√ļ. Per tant, que TV3 sigui centre de la pol√®mica un dia s√≠ i un altre tamb√© confirma aquesta teoria. Vol dir que √©s una cadena ben viva, atacada per tots cantons: el qui hi veuen independentisme per tots costats i els qui creuen que l’espanyolisme s’est√† infiltrant, especialment per la pres√®ncia cada cop m√©s freq√ľent del castell√†.
Sigui com sigui, TV3 paga el preu de ser l’√ļnica televisi√≥ en catal√† amb cara i ulls de gran abast. Aix√≤ fa que pagui un preu, de vegades massa car i tot. Aix√≤ em recorda quan va sortir l’Avui, un diari amb molts pocs mitjans. Tothom es veia amb cor de fotre-li puntades. Per fortuna, avui tenim un gran estol de diaris en catal√†–Barcelona mai no havia tingut m√©s diaris en catal√† que en castell√†– i cadasc√ļ pot triar el que m√©s li plagui. Hi ha atacs puntuals com √©s l√≤gic, per√≤ no assistim al pim pam pum contra la tele. El dia que tinguem m√©s televisions en la nostra llengua, especialment privades, segurament les pol√®miques seran m√©s centrades en temes concrets. Mentrestant, far√≠em b√© de criticar alguna vegada la televisi√≥ espanyola, un centre d’unionisme, o R√†dio Nacional. Per√≤ no sembla que aquest tema preocupi a molta gent quan la paguem entre tots, tamb√© els catalans i tamb√© els independentistes. No cal que digui tampoc gran cosa sobre les emissores privades que empudeguen d’espanyolisme i de contaminaci√≥ ling√ľ√≠stica el nostre espai televisiu. No hem sabut tocar b√© aquesta tecla. Eesperem que amb la nova llei de l’audiovisual–audiovisual espanyola,ai! –no ens clavin un altre gol.

Per tot plegat permeteu-me que digui la meva sobre el programa FAQS, el nostre pa de cada dissabte. Naturalment √©s una opini√≥ molt particular. Segur que tanmateix tindr√† molts detractors. Normal. √Čs el preu a pagar per dir-hi la meva sense cap m√©s influ√®ncia que el que em dicti el cap i el cor, per√≤ mai la butxaca. Ja ens entenem, oi?
D’entrada penso que els dissabtes al vespre la nostra televisi√≥ p√ļblica els hauria de dedicar a un espai d’esbargiment. Ja n’estem fins al capdamunt de la pol√≠tica. Admiro per exemple France 2 que fins fa poc a aquesta hora del dissabte ens fornia un programa prou interessant en qu√® s’alternava la ballaruga
amb actuacions de circ, m√†gia, can√ßons i fins i tot entrevistes breus sobre temes culturals o d’actualitat. Em feia passar molt bona estona. Dit aix√≤, com que jo no pinto res torno a entrar en el tema de debat: el programa FAQS, el nom del qual ja √©s per llogar-hi cadires.

Cal recon√®ixer que toca temes generalment interessants i espec√≠fics que no tenen cabuda en altres parts. En principi semblava que tenia un caire una mica independentista. Ara b√©, despr√©s de nombroses cr√≠tiques s’ha obert l’aixeta a la participaci√≥ de gent unionista a tort i a dret b√© sigui en forma d’entrevistes o b√© amb periodistes importants de Madrid, alguns de car√†cter ultra i que no entenen ni un borrall de catal√†. √Čs bo que tothom pugui fer-hi cap, per√≤ sembla que √©s del tot innecess√†ria la pres√®ncia de tanta gent de Madrid que aporta poca cosa llevat d’augmentar la crispaci√≥. A Catalunya hi ha tot un reguitzell de periodistes unionistes que farien b√© el seu paper, no necessitar√≠em aix√≠ sentir el castell√† de forma innecess√†ria i a la televisi√≥ li costaria menys diners perqu√® hi hauria menys despla√ßaments.

La pres√®ncia d’alguns tertulians fa saltar espurnes. Ho comprenc. Fos quina fos la l√≠nia editorial hi hauria sempre protestes. Molt es parla d’eixamplar l’audi√®ncia amb nou televidents espanyolistes. Tot amb tot, ning√ļ no hauria d’oblidar que no es pot complaure mai a tothom i que el m√©s segur √©s que en aquest cas es perdria el p√ļblic m√©s fidel del programa. Una cosa √©s donar veu a tothom i l’altra √©s abaixar-se els pantalons.

El personatge m√©s pol√®mic √©s sense dubte Pilar Rahola. Ara li han posat ” un company” perqu√® li faci de contrap√®s a les seves declaracions. Per√≤ la Pilar √©s com un torrent que ho desborda tot, un cabdal de paraules imparable. No escolta ning√ļ, interromp sempre els altres i el seu capteniment ratlla la hist√®ria. Llegeixo sempre amb atenci√≥ els seus escrits als diaris . Escriu prou b√©. Gaireb√© hi estic d’acord sempre, per√≤ reconec que em desborda quan interv√© al programa. Crec que no √©s una bona imatge per a TV3 una col¬∑laboradora que no t√© cap control de si mateixa. Una ll√†stima, perqu√® est√† ben informada. Per comprendre l’abast d’aquestes sensacions imaginem-nos que un tertuli√† de Ciudadanos fes servir el mateix to i llenguatge que la Rahola per defensar les seves idees. Oi que ens empipar√≠em, que hi hauria un x√†fec de cr√≠tiques o que molts tancar√≠em la televisi√≥?
Per tant, com em deia un professor, no cal que ning√ļ sigui imparcial: nom√©s cal ser honest en la cr√≠tica. I fins aqu√≠ aquests breus apunts sobre el programa, tot desitjant que hi hagi menys hist√®ria, que els temes i els personatges tinguin m√©s refer√®ncia amb Catalunya que no pas amb Espanya i que es faci servir el catal√† quan no hi hagi cap necessitat de parlar una altra llengua. Potser √©s demanar massa. Per√≤ aix√≠ m’ho sembla…
I els teleespectadors que no perdin mai el sentit crític. Res de cofoisme, però tampoc rebentisme. El nostre espai televisiu ara mateix no ens permet gaires eleccions.

261 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: