FARÀ ICETA ALGUNA COSA PER LA CULTURA CATALANA DES DEL SEU NOU MINISTERI ?

“Farà Iceta alguna cosa per la cultura catalana des del seu nou ministeri?”.
Com a titular també d’esports, impulsarà alguna mesura per facilitar, no el reconeixement, sinó que les seleccions catalanes puguin competir en l’àmbit internacional sense traves espanyoles?

Miquel Iceta és el nou ministre de Cultura i Esports. L’encara primer secretari del PSC, a l’espera que Salvador Illa el subsisteixi en el pròxim Congrés, ha saltat de Política Territorial i Funció Pública. Iceta, home de lletres, que sol presumir de les seves lectures, gustos cinematogràfics i sobretot, dels haikus, serà el titular d’una cartera, que segurament, li abellia molt. El socialista català ocuparà un ministeri molt relacionat amb la creació del relat “un Estat, una nació i una cultura” referit a Espanya. Un pensament i manera d’obrar que queda molt palès quan els seus responsables volen projectar a l’exterior una visió de la cultura que es fa a l’estat, monocromàtica, principalment castellana i en castellà, reproductora i perpetuadora de certs clixés, i amb poca presència dels creadors que no són castellanoparlants.

La gran pregunta és: Què ha d’esperar Catalunya del nomenament d’un nou ministre català a Cultura? Un trànsit d’aquest ministeri,100% castellanòfil, cap a una major obertura vers les altres llengües i cultures de l’Estat? Inclourà aquestes llengües en el redactat d’ajudes i subvencions que atorga cada any l’Estat i beneficien en la pràctica totalitat als qui tenen el castellà com a opció idiomàtica? Impulsarà un major reconeixement d’aquestes llengües pròpies i minoritzades?

També caldrà veure si com a titular d’Esports mostra la mateixa bel·ligerància que ha exhibit el ministeri i els seus inquilins anteriors cap a les seleccions nacionals de Catalunya i Euskal Herria, barrant-los l’accés a competicions internacionals. Espanya ha arribat a comprar fins i tot voluntats de federacions amb diners i obsequis, com va succeir el 2005 amb la selecció d’hoquei sobre patins masculina, quan aquesta havia obtingut un reconeixement internacional provisional, que va acabar revocat pel joc brut espanyol. Però també ha dificultat que les seleccions puguin trobar rival i disputar amistosos en les conegudes com a ‘dates FIFA’, en les que la competició domèstica s’interromp..

Iceta ocuparà una de les carteres més assenyalades. La pèssima gestió de l’anterior titular de cultura, el valencià, Juan Manuel Rodríguez Uribes, hauria de facilitar-li les coses, perquè per poc que faci, serà molt. Uribes ha estat un ministre supeditat al dictat del president del Govern, Pedro Sánchez, que en cap moment ha fet seves les reclamacions del sector quan la pandèmia va provocar una crisi de dimensions mastodòntiques i va aturar tota l’activitat artística. No va defensar les demandes del sector que com havia succeït a la majoria d’Estats de la Unió Europea havien adoptat polítiques i ajudes específiques per pal·liar la crisi a una indústria marcada per la temporalitat i els contractes per obra i servei. La inacció d’Uribes va deixar en situació d’extrema vulnerabilitat i exclusió social a milers de treballadors del món de la cultura.

Juan Manuel Uribes ha acabat sent l’enemic i no un aliat per creadors, intèrprets i tota la indústria que hi ha al voltant d’una producció artística. Les seves declaracions, tampoc han ajudat gens a acostar-lo al sector cultural, ans al contrari. Poc conciliador, sempre ha trobat una contundent resposta per part dels qui afirmava representar. Una de les més sonades, la seva contestació al món del cinema davant de la paralització de rodatges i l’aturada de les projeccions a les sales d’exhibició quan aquests exigien ajudes específiques: “Primer la vida i després el cinema”, una frase que no és ni original -és una cita d’Orson Welles-, per la que va acabar admetent, que no disculpant-se, que “segurament li havia mancat empatia”.

La presència catalana augmenta amb l’entrada a l’executiu de l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez. Substitueix José Luís Ábalos al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.
Informa:RACOCATALA:CAT (10-VII-2021)

197 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: