FELIPE VI: CINC OMBRES PER CINS ANYS DE REGNAT

MONARQUIA ESPANYOLA

Felip VI: cinc ombres per cinc anys de regnat

Guerres familiars, amistats perilloses, aliances amb règims tirànics com el saudita, incomprensió envers Catalunya i simpaties per la dreta caracteritzen el primer lustre del monarca

Felip VI, acompanyat de Letizia, rebent de la reina de la Gran Bretanya la distinci√≥ de membre de l’Orde de la Jarretera, aquesta setmana. | Casa Reial
En els inicis de la Transici√≥, el president espanyol Adolfo Su√°rez va manifestar que l’objectiu del seu govern era assegurar el regnat del net de Felip de Borb√≥, perqu√® el del net de Joan Carles I “estava assegurat per m√®rits propis”. Aquest dimecres es compleixen cinc anys de l’arriba al tron de Felip VI i les coses no semblen tan f√†cils. El monarca va accedir al poder espr√©s de l’abdicaci√≥ del seu pare, amb qui les relacions s√≥n, com a m√≠nim, millorables. Han estat cinc anys intensos enmig d’una forta crisi social i del proc√©s sobiranista. Aquestes s√≥n les cinc ombres del seu regnat.

1.- “Matar el pare”, un tret borb√≤nic

La hist√≤ria dels Borbons est√† farcida de fets sorprenents. Joan Carles va arribar al tron designat per Franco despr√©s que el dictador descart√©s l’hereu de la dinastia, Joan de Borb√≥. “Pap√†, soc jo o ning√ļ”, diuen que li va detallar al seu pare. Quasi quaranta anys m√©s tard, un monarca abrumat pels esc√†ndols de tot ordre, des del cas Urdangarin als afers amorosos amb Corinna zu Sayn-Wittgenstein, passant pels episodis de cacera a Botswana, va enrunar el regnat de Joan Carles.

L’afer Corinna encara porta cua: s’hi barregen actuacions opaques de Joan Carles I amb intents d’extorsi√≥ de l’excomissari Villarejo

L’afer de Corinna encara porta cua,¬†amb revelacions de l’amiga del rei em√®rit sobre actuacions opaques de Joan Carles i intents d’extrsi√≥ per part de l’excomissari Villarejo.¬†Les tensions entre el rei em√®rit i el regnants no han deixat de succeir-se en aquests anys, amb moments impagables, com les enganxades entre la reina Sofia i Letizia, o l’oblit de Joan Carles en la cerim√≤nia dels 40 anys de Constituci√≥.

2.- Cap empatia cap a Catalunya

Felip VI ha demostrat la mateixa insensibilitat envers les cultures no castellanes que els seus antecessors, amb una millora -la seva major flu√Įdesa emprant el catal√† en actes oficials a Catalunya- i un agreujant, com √©s la manca evident d’empatia que ha delatat amb les institucions i la societat catalanes. Amb el proc√©s sobiranista en la seva fase decisiva, el monarca es va enrocar en una posici√≥ molt autorit√†ria i insensible.¬†El discurs del 3 d’octubre del 2017, mostrant una nul¬∑la proximitat amb els ciutadans, i emprant un discurs aspre i bel¬∑ligerant, va trencar el vincle entre la Corona i Catalunya.

3.- La corrupció viu a Palau

El monarca va arribar al tron despr√©s d’un c√ļmul d’esc√†ndols que van esquitxar la Casa Reial. La infanta Cristina i I√Īaki Urdangarin, van ser despr√©s de l’esclat del cas N√≥os, uns s√≠mbols de la corrupci√≥ a Espanya. Hi ha un fil que porta de N√≥os a l’abdicaci√≥ de l’ara rei em√®rit. El regnat de Felip VI va viure un moment negre quan el febrer del 2017¬†el jutge va sentenciar Urdangarin a sis anys de pres√≥¬†per frau, prevaricaci√≥, tr√†fic d’influ√®ncies, malversaci√≥¬† i delicte contra la Hisenda p√ļblica. Cristina va tenir m√©s sort, amb una multa de 265.000 euros i com a responsable a t√≠tol lucratiu. Malgrat que li ha estat retirat el t√≠tol de duquesa de Mallorca, conserva el d’altesa reial i infanta.

La Zarzuela ha hagut de fer gestos de transoar√®ncia, per√≤ no s’ha tret de sobre l’ombra de la corrupci√≥

Malgrat que la Zarzuela ha hagut de fer gestos de transpar√®ncia (com encarregar una auditoria externa o rebaixar el sou del rei), la Casa Reial no s’ha tret de sobre l’ombra de la corrupci√≥. L’abril el 2017, era detingut Javier L√≥pez Madrid, conseller de la constructora OHL, per indicis del pagament d’una comissi√≥ d’1,4 milions d’euros a Ignacio Gonz√°lez, expresident de la Comunitat de Madrid, que va ser tamb√© detingut en l’operaci√≥. El seu nom tamb√© est√† vinculat a sumaris com els de la sortida de Bankia a borsa i l’operaci√≥ P√ļnica. L√≥pez Madrid no √©s un nom qualsevol. Forma part de l’entorn √≠ntim dels monarques.¬†√Čs a qui Letizia va anomenar¬†compi yogui.

4.- Les amistats (àrabs) perilloses

El regne d’Espanya ha mantingut unes relacions privilegiades amb l’Ar√†bia Saudita. En els darrers anys s’han signat diversos contractes amb Riad, molts d’ells per adquirir material b√®l¬∑lic susceptible de ser emprat en el conflicte que els saudites mantenen al Iemen.¬†En aquestes relacions, el paper de la Corona ha estat clau. Ho va ser amb Joan Carles, per√≤ tamb√© amb Felip VI, que va efectuar un viatge d’Estat a Riad el gener del 2018. L’abril del 2018, Felip Va rebre a la Zarzuela el pr√≠ncep hereu Salman, acusat despr√©s de l’assassinat del periodista Jamal Khashoggi.

5.- Una corona que mira a la dreta

El regnat ha estat saludat amb simpatia pels sectors m√©s reaccionaris de la pol√≠tica i el m√≥n medi√†tic. Aqu√≠ es nota una difer√®ncia essencial respecte al seu pare, a qui el b√ļnquer espanyol sempre va veure amb recan√ßa per la seva bona sintonia amb la c√ļpula del PSOE. Hi ha hagut alguns gestos escandalosos de membres de la fam√≠lia reial, com quan¬†Froil√°n, nebot del monarca, va obtenir el perm√≠s de la Zarzuela per anar a la manifestaci√≥ de Col√≥n¬†amb un grup d’amics, entre ells¬†hooligans¬†de Vox.

El regnat de Felip VI ha estat saludat amb simpatia pels sectors més reaccionaris de la política i del món mediàtic, a diferència del seu pare

Una cosina segona, Ana Garrigues Borb√≥n, va figurar com a suplent en la candidatura de Vox per √Ävila el 28-A. Potser per compensar, en alguns ambients s’ha repetit que la reina Letizia t√© simpaties cap a Podem.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (19-6-2019)

279 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: