FETUS, PUNK PER A LA DIADA 2023: ” MENYS LLIRIS I MÉS VIA FORA”

“Fetus, punk per a la Diada 2023: “Menys lliris i més Via fora!”.
El grup de punk-rock empordanès Fetus recupera el clàssic ‘Au, jovent!’ popularitzat els anys 70 pel grup Coses.
(ORIOL RODRÍGUEZ )
La Diada 2023 tindrà una banda sonora oficial a ritme de punk amb Au, jovent!, clàssic popularitzat els anys 70 pel grup Coses i que ara han versionat insuflant-li altes dosis d’energia els empordanesos Fetus.

El lema Via fora!, que presideix enguany la mobilització de la Diada, entronca de ple amb la lletra de la cançó, basada en un text anònim que Jordi Fàbregas va musicar l’any 1976 pel grup Coses. Es tracta d’un crit d’alarma medieval que, acompanyat del repic de campanes, cridava la població per sortir a defensar les llibertats: “Au, jovent, deixeu la feina, preparem-nos a sortir, esmolem de pressa l’eina per quan toquin a ferir. Per donar lo crit d’alerta la campana està amatent! i abans d’hora ja es desperta dins del cor l’enardiment. Au, jovent! Via fora! Via fora, sometent!”.
per Taboola

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha apostat per recuperar la cançó com a tema central d’aquesta Diada i ha convidat a versionar-la als Fetus, un valor en alça de l’escena musical catalana dels darrers anys, en què han destacat per la seva aliança entre punk-rock i instruments d’arrel. “Va ser una proposta directa de l’ANC per fer la cançó com a tema central d’aquesta Diada”, ens explica Adrià Cortadellas, cantant, guitarrista i ànima creativa de la banda de La Bisbal d’Empordà. “Ens va semblar genial sumar-nos-hi, a favor de menys lliris i més Via fora!”.

Una Diada punk

El grup Coses va ser un conjunt de cançó d’autor empeltat de folk rock que va estar actiu del 1972 al 1979. En formaven part Miquel Estrada (veu i baix), Ton Rulló (veu i percussions) i Jordi Fàbregas (veu i guitarres acústica i clàssica). Aquest últim, que va ser qui va descobrir aquest text anònim i el va musicar, també seria membre de formacions destacades del folk i la música d’arrel catalana com La Murga, Primera Nota o El Pont d’Arcalís, a més de ser el fundador i director del Festival Tradicionàrius i el creador del Centre Artesà Tradicionàrius. Coses van musicar textos de poetes, sobretot de Miquel Martí i Pol, Miquel Desclot i poemes anònims extrets del llibre Poesia popular política del segle XIX (1967), de Joaquim Marco. En els anys que van ser en actiu, van publicar tres discos, sent Via fora!, títol de què l’Assemblea ha pres com a lema de la Diada d’enguany, el seu àlbum de debut i el disc en què van incloure la seva adaptació d’Au, jovent!.

Si bé la lletra parla de la lluita contra els bandolers amb el sometent, en la línia del que hem fet a La Serra dels Perduts, les lectures polítiques són ben vigents i transportables a avui en dia

“Ens encanta la cançó Au, jovent!. I el grup Coses ens apassiona”, insisteix Cortadellas. Com explicava, va ser una proposta de l’ANC, però ens anava com anell al dit. D’una banda en la línia del que fèiem a Sota, cavall i rei amb Jaume Arnella de recuperar peces que valen la pena, passar-les pel nostre sedàs i portar-les al terreny tavernari de la cridòria. I molt a favor de recuperar un poema anònim popular del segle XIX : si bé la lletra parla de la lluita contra els bandolers amb el sometent, en la línia del que hem fet a La Serra dels Perduts, les lectures polítiques són ben vigents i transportables a avui en dia”.

Fetus era un grup de punk rock més o menys canònic fins que van descobrir els romanços de Jaume Arnella i els van passar pel seu sedàs elèctric al disc Sota, cavall i rei (Bankrobber, 2021). Des d’aleshores s’han dedicat a expandir en primera persona els camins assenyalats pel mestre. D’una banda, incorporant instruments folk a la seva sonoritat. De l’altra, amb cançons de collita pròpia que parteixen de l’imaginari popular, amb històries de quilòmetre zero que han donat peu a l’aclamat àlbum La Serra dels Perduts (Bankrobber, 2022) i al recent EP Històries de la carn i de la sang (Bankrobber, 2023). En el terreny musical, amb Au, jovent! el punk-rock i la cançó de taverna marca de la casa s’endinsen de nou en el folk nostrat.

Fetus interpretarà en directe Au, jovent! a l’acte que clourà la manifestació de la Diada, a la plaça d’Espanya de Barcelona.

Els empordanesos consoliden aliats de luxe com Carles Belda (acordió diatònic), Ricard Ros (sac de gemecs, whistles) o Guillem Caballero als teclats, al costat de la col·laboració vocal de les Testarudes, la guitarra de Jordi Anticó i el violí de Marta Barbero. Tots ells se sumen a l’alineació oficial de Fetus conformada per Adrià Cortadellas (veu i guitarra), Telm Terradas (baix) i Adrià Jiménez (bateria). La producció musical del tema la signa Joan Colomo i el videoclip l’ha dirigit Jep Jorba. “La gravació va ser genial. A l’estudi casolà d’en Joan Colomo al Montnegre: ja li tenim la mida ben presa i com a casa. Un parell de jornades entre refrigeris, àpats i pim-pam. És un goig poder comptar amb el reguitzell de sospitosos habituals, sumant la Marta Barbero al violí i tres vocalistes de Les Testarudes. Molt contents de com ha quedat i que pugui servir per despertar dins el cor l’enardiment”. Sentencia l’Adrià.

Molt contents de com ha quedat i que pugui servir per despertar dins el cor l’enardiment

Fetus interpretarà en directe Au, jovent! a l’acte que clourà la manifestació de la Diada, a la plaça d’Espanya de Barcelona, juntament amb dos temes més del seu repertori: Goigs de Sant Martí -un clam contra les males pràctiques de les clavegueres de l’estat- i la versió de Jaume Arnella Sé que vénen pels camins.
Informa:VILAWEB.CAT (1-VIII-2023)

57 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: